Protest proti pravicovému extrémizmu strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) a za ochranu ich demokracie pred Brandenburskou bránou v Berlíne. FOTO: Reuters
StoryEditor

AfD chce zmeniť Nemecko na autoritársky štát podľa vzoru Ruska, varuje vicekancelár

17.01.2024, 10:42
Autor:
ČTKČTK

Nemecko v septembri čakajú troje krajinské voľby - v Brandenbursku, Durínsku a Sasku. Vo všetkých troch regiónoch je AfD najsilnejšou stranou.

Pravicovo populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD) chce premeniť Nemecko na autoritársky štát po vzore Ruska. V rozhovore s magazínom Stern to vyhlásil vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck zo strany Zelených, ktorý zároveň varoval pred unáhlenou snahou AfD zakázať.

Zákaz považuje za príliš veľké riziko tiež bavorský premiér a šéf Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Markus Söder, hoci je podľa neho čoraz viditeľnejšie, že správanie AfD je nepriateľské voči nemeckej ústave.

Debaty o možnom zákaze AfD, ktorá je na vrchole popularity a ktorá je podľa prieskumov verejnej mienky po konzervatívnej únii CDU/CSU druhou najväčšou politickou silou v Nemecku, rozprúdila na začiatku roka spolupredsedníčka sociálnej demokracie (SPD) Saskia Eskenová.

Habeck: ​Z Nemecka chcú urobiť Rusko

Pred týždňom investigatívna skupina Correctiv zverejnila rozsiahly článok o tom, ako členovia AfD, ultrakonzervatívneho spolku WerteUnion a príslušníci krajnej pravice rokovali vlani v novembri v Postupime o tom, ako z Nemecka vysťahovať milióny ľudí prisťahovaleckého pôvodu.

V reakcii na to sa v Nemecku uskutočnilo niekoľko demonštrácií proti AfD a tiež zosilneli diskusie o tom, ako proti strane zakročiť.

"Chcú z Nemecka urobiť štát, ako je Rusko. Systematicky sa na to pripravujú," povedal Habeck s tým, že AfD sa nijako netají svojím svetonázorom. "Bezpečnostné úrady preto musia postupovať systematicky, zbierať dôkazy a starostlivo sledovať jednotlivcov, skupiny, udalosti a výroky," uviedol.

image

Krajná pravica v Nemecku rokovala o deportáciách. Fanatici, zúri Scholz

Možný zákaz AfD Habeck nevylúčil, varoval ale pred unáhleným postupom. "Ak sa preukáže, že nejaká strana chce krajinu zmeniť na fašistický štát, tak by mala byť zakázaná, nech už je akokoľvek silná," povedal. "Ale škody napáchané neúspešným konaním o zákaze strany by boli obrovské. Všetko preto musí byť úplne legálne," dodal.

Za nevyhnutné AfD sledovať a zhromažďovať informácie o jej konaní považuje tiež Söder, ktorý povedal, že vidí čoraz viac známok toho, ako je strana voči nemeckej ústave nepriateľská.

"Máme o tom čoraz viac indícií," povedal Söder v utorok na rokovaní parlamentnej frakcie CSU. Stranu, ktorú CSU a jej celonemecká sestra Kresťanskodemokratická únia (CDU) označujú za pravicovo radikálnu, ale zakázať nechce. "Je to príliš veľké riziko," poznamenal.

Debaty o zákaze strany 

Tiež vládny splnomocnenec pre východné Nemecko Carsten Schneider, ktorý je z SPD, nepovažuje za šikovné spustiť proces zákazu AfD. "Ak zakážeme stranu, ktorá sa nám nepáči, ale je na čele prieskumov verejnej mienky, potom to len povedie k ešte väčšej solidarite s touto stranou," povedal Schneider denníku Süddeutsche Zeitung.

"Škody by boli príliš veľké," uviedol s tým, že je potrebné voličom jasne ukázať, čo sú plány AfD a ako by táto strana Nemecko poškodila.

Podľa verejnoprávnej televízie ZDF sa nezdá, že by nové aféry stranu znepokojovali, pretože AfD sa vidí na ceste k moci. Podobne sa pred dvoma týždňami vyjadril poslanec AfD Peter Bystroň. Ten povedal, že snaha stranu zakázať je aktom zúfalstva. "Tieto rošády už im ale nepomôžu, AfD bude vládnuť," vyhlásil.

Nemecko v septembri čakajú troje krajinské voľby - v Brandenbursku, Durínsku a Sasku. Vo všetkých troch regiónoch je AfD najsilnejšou stranou.

image

„Už nikdy fašizmus“. V Nemecku opäť protestovali tisíce ľudí proti pravicovo populistickej strane AfD

Prieskum denníka Sächsische Zeitung sľubuje AfD v Sasku 37 percent, druhá by s 33 percentami skončila teraz vládna CDU premiéra Michaela Kretschmera. Denník Bild dnes napísal, že AfD by v Sasku mohla zostaviť aj jednofarebnú vládu, ak by ostatné strany ako SPD či liberálne FDP skončili pod päťpercentnou hranicou potrebnou pre vstup do zemského snemu. AfD by v takom prípade stačilo okolo 40 percent hlasov.

Denník Bild tiež napísal, že ak by sa AfD skutočne dostala v regiónoch k moci, mohla by na presadzovanie svojich cieľov začať s personálnou obmenou nielen vo vedení bezpečnostných úradov. Napríklad v Durínsku by tak bola schopná zastaviť svoje sledovanie tamojšou zemskou tajnou službou.

O AfD sa nezaujímajú len krajinské tajné služby, ale aj Spolkový úrad pre ochranu ústavy, čo je nemecká civilná kontrarozviedka. Vo svojej oficiálnej štatistike započítava členov strany ako prívržencov krajnej pravice. V hľadáčiku spravodajských služieb je aj mládežnícka organizácia AfD Mladá Alternatíva. Alternatíva pre Nemecko však obvinenia z protiústavnej činnosti a z extrémizmu odmieta.

01 - Modified: 2024-01-14 17:58:06 - Feat.: 1 - Title: V Nemecku sa protestov proti extrémizmu zúčastnili desiatky tisíc ľudí. Nechýbali ani Scholz a Baerbocková 02 - Modified: 2024-01-09 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: I love Htlr. Aktivisti idú na neonacistov inak, drvia ich ochrannými známkami 03 - Modified: 2023-12-18 10:51:38 - Feat.: 1 - Title: Chcú sa odstrihnúť od Merkelovej éry. Nemecká CDU sa snaží nalákať voličov rwandským plánom 04 - Modified: 2023-12-18 10:18:59 - Feat.: 1 - Title: Krajne pravicová AfD získala v Sasku svoj prvý post starostu 05 - Modified: 2023-12-08 13:19:52 - Feat.: 1 - Title: Úrad na ochranu ústavy v Sasku klasifikoval Alternatívu pre Nemecko ako extrémistickú stranu
01 - Modified: 2024-05-01 16:40:18 - Feat.: - Title: Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa v Nemecku zranilo 30 ľudí 02 - Modified: 2024-04-30 13:23:42 - Feat.: - Title: Nádej pre nemeckú ekonomiku 03 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko 04 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 05 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 18:29