Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Krajná pravica v Nemecku rokovala o deportáciách. Fanatici, zúri Scholz

11.01.2024, 12:26
Autor:
ČTKČTK

Schôdzka odohrala len niekoľko kilometrov od Wannsee, kde sa poprední činitelia nacistického režimu dohodli na postupe likvidácie európskych Židov.

Členovia nemeckého ultrakonzervatívneho spolku WerteUnion, zástupcovia pravicovo populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) a príslušníci krajne pravicového identitárneho hnutia vlani v novembri v Postupime rokovali o možnostiach, ako z Nemecka vysťahovať milióny ľudí s prisťahovaleckým pôvodom.

Tvrdí to investigatívna skupina Correctiv, podľa ktorej sa o utajenej schôdzke nemal nikto dozvedieť. Správa vyvolala na nemeckej politickej scéne pobúrenie, spolkový kancelár Olaf Scholz účastníkov rokovaní označil za fanatikov s asimilačnými fantáziami.

"Kto vystupuje proti nášmu slobodnému demokratickému zriadeniu, je prípadom pre Spolkový úrad pre ochranu ústavy a pre justíciu," povedal Scholz.

image

I love Htlr. Aktivisti idú na neonacistov inak, drvia ich ochrannými známkami

Spolkový úrad pre ochranu ústavy v Nemecku plní úlohu tajnej služby s vnútornou pôsobnosťou. Kancelár poznamenal, že Nemecko sa zo svojej histórie poučilo a že o ochrane demokracie nebude len hovoriť, ale tiež skutočne rokovať. "Demokrati musia držať spolu," dodal.

Podľa Scholze Nemecko nikomu nedovolí, aby niekto rozhodoval o tom, kto v krajine má a naopak nemá imigračný pôvod. "Chránime všetkých bez ohľadu na pôvod, farbu kože alebo to, či je nepohodlný pre fanatikov s asimilačnými fantáziami," zdôraznil kancelár.

Neďaleko Wannsee

Podľa Correctivu sa schôdzka odohrala vo vile Adlon v postupimskej časti Neu Fahrland, len niekoľko kilometrov od Wannsee, kde sa poprední činitelia nacistického režimu dohodli na postupe likvidácie európskych Židov.

Stretnutia sa zúčastnil napríklad Roland Hartwig, ktorý je poradcom spolupredsedníčky AfD Alice Weidelovej. Strana sa pokúsila od schôdzky dištancovať s tým, že to nebolo stranícke rokovanie. AfD však stretnutie zľahčuje a poukazuje na to, že to je naopak Scholz, kto opakovane hovorí o rozsiahlych deportáciách neúspešných žiadateľov o azyl.

image

V Nemecku výrazne klesol počet neoprávneného prekročenia hraníc

Na to poukázal aj spolkový poslanec českého pôvodu Petr Bystroň, ktorý je dvojkou kandidátky AfD pre voľby do Európskeho parlamentu.

"Mal som aj pozvánku. Určite nie kvôli tomu, že by ma Martin Sellner alebo doktor Hartwig chceli deportovať, "napísal Bystroň na sieti X. Sellner, ktorý sa na rokovaniach podľa Correctivu zúčastnil, je rakúsky pravicový extrémista a do minulého roka hovorca krajne pravicovej skupiny Identitárne hnutie Rakúska. O Sellnera sa dlhodobo zaujímajú rakúske tajné služby.

Zo spolku chcú stranu 

WerteUnion o sebe tvrdí, že združuje členov CDU/CSU. Spolok, proti ktorému sa v minulosti vyhradila bývalá konzervatívna kancelárka Angela Merkelová, so stranou ale oficiálne nič nespája.

image

Chcú sa odstrihnúť od Merkelovej éry. Nemecká CDU sa snaží nalákať voličov rwandským plánom

Bývalý šéf nemeckej kontrarozviedky a doposiaľ člen opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Hans-georg Maassen chce spolok premeniť na rovnomennú politiku stranu.

Strana by sa podľa Maassena mohla už v septembri zúčastniť na krajinských voľbách vo východonemeckých spolkových krajinách Braniborsko, Durynsko a Sasko. Vo všetkých troch regiónoch prieskumy ovláda AfD, ktorá však zatiaľ nemá jasného koaličného partnera. Maassen má v CDU kontroverznú povesť, vedenie strany ho viní z používania slovníka rasistov a konšpiračných teoretikov.

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 05 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:12