Ilustračná fotografia. Európsky parlament. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zastropované platby v hotovosti a nový úrad. Únia sa zhodla na nových pravidlách proti praniu špinavých peňazí

18.01.2024, 13:24
Autor:
ČTKČTK

Podľa eurokomisárky pre finančné služby Mairead McGuinnessovej ide o ďalší míľnik v únijnom boji proti praniu špinavých peňazí.

Krajiny Európskej únie a europoslanci sa v noci na dnes zhodli na prísnejších pravidlách v boji proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Oznámilo to dnes belgické predsedníctvo.

Dohodnuté pravidlá okrem iného stanovujú maximálny limit na platby v hotovosti v celej EÚ vo výške 10-tisíc eur. Aby norma začala platiť, ešte ju musia schváliť ministri členských krajín a plénum Európskeho parlamentu, čo sa však považuje už len za formalitu.

"Nariadenie proti praniu špinavých peňazí prvýkrát vyčerpávajúcim spôsobom zjednocuje pravidlá v celej EÚ a odstraňuje v práve možné medzery, ktorých páchatelia využívali na pranie nezákonných výnosov alebo na financovanie teroristickej činnosti prostredníctvom finančného systému," uviedla vo svojom vyhlásení Rada EÚ, ktorá zastupuje členské štáty.

image

Trendy, ktoré ovplyvnia investovanie v roku 2024

Maximálny limit na platby v hotovosti 

Podľa belgického ministra financií Vincenta Van Peteghema, ktorého krajina teraz Predsedá Rade EÚ, je dohoda neoddeliteľnou súčasťou nového systému EÚ proti praniu špinavých peňazí.

"Zlepší spôsob organizácie a spolupráce vnútroštátnych systémov proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu," uviedol minister. Podvodníkom, členom organizovaných zločineckých skupín a teroristom tak podľa neho nezostane žiadny priestor na legalizáciu ich výnosov prostredníctvom finančného systému.

image

Najprv ho vyšetroval, potom pral jeho peniaze. Bývalého agenta FBI odsúdili za napomáhanie ruskému oligarchovi

Podľa eurokomisárky pre finančné služby Mairead McGuinnessovej ide o ďalší míľnik v únijnom boji proti praniu špinavých peňazí. Smernice "riešia slabé stránky odhalené v minulosti a reaguje na nové riziká," uviedla eurokomisárka.

"Pre platby v hotovosti je v celej EÚ stanovený maximálny limit 10-tisíc eur, čo páchateľom trestnej činnosti sťaží pranie špinavých peňazí," priblížila detaily dohody Rada EÚ s tým, že členské štáty budú mať možnosť stanoviť ešte nižší limit, ak si to budú želať.

"Okrem toho budú musieť povinné subjekty identifikovať a overiť totožnosť osoby, ktorá vykonáva príležitostnú hotovostnú transakciu v rozmedzí od tritisíc do 10-tisíc eur," dodala.

Vznikne nový orgán

Súčasťou dohody je vznik koordinačného Úradu EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí (AMLA).

Zodpovednosť za monitorovanie a boj proti praniu špinavých peňazí zostane naďalej v rukách členských štátov, ale AMLA bude monitorovať, podporovať a koordinovať uplatňovanie predpisov EÚ v jednotlivých krajinách, a zníži tak riziko, že niektoré krajiny budú pre zlý výkon v tejto oblasti vstupnou bránou nelegálnych peňazí do únie.

image

Bödörova vetva v agre je späť: minister Takáč dal významnú funkciu pravej ruke obžalovaného Partiku

Ústrednú úlohu strážcov v boji proti praniu špinavých peňazí zohrávajú takzvané povinné osoby, čo sú finančné inštitúcie, banky, realitné kancelárie, kasína, ale aj obchodníci. Tí majú výsadné postavenie pri odhaľovaní podozrivých aktivít.

Zoznam týchto povinných osôb bol pritom rozšírený o ďalšie inštitúcie. A podľa nových pravidiel budú musieť detailne preverovať svojich zákazníkov a hlásiť akúkoľvek podozrivú aktivitu aj všetci poskytovatelia služieb súvisiacich s kryptoaktívami.

Obchodníci a športové kluby pod väčšou kontrolou 

Ďalšími sektormi, ktorých sa bude týkať hĺbková kontrola zákazníka a ohlasovacia povinnosť, budú podľa Rady EÚ aj obchodníci s luxusným tovarom, ako sú drahé kovy, drahé kamene, ale aj klenotníci, hodinári a zlatníci. Povinnými osobami sa stanú aj obchodníci s luxusnými autami, lietadlami a jachtami a tiež s umeleckými dielami.

Veľké riziko podľa EÚ predstavujú aj profesionálne futbalové kluby a tiež agenti, ktorí sa nanovo stávajú povinnými osobami. Budú musieť sledovať svojich zákazníkov, monitorovať transakcie a všetkých podozrivých hlásiť.

"Vzhľadom na to, že tento sektor a jeho riziko podliehajú veľkým rozdielom, členské štáty budú mať možnosť ich zo zoznamu odstrániť, ak predstavujú nízke riziko," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Európska komisia (EK) už v polovici roka 2021 predložila komplexný návrh na posilnenie únijného systému v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí a zabráneniu financovaniu terorizmu. Išlo o reakciu na škandály s podozrivými transakciami v bankách viacerých štátov, v posledných rokoch napríklad Dánska, Estónska, Luxemburska, Španielska či Holandska.

01 - Modified: 2024-04-28 10:25:56 - Feat.: - Title: Čína vyzýva Európsku úniu, aby zastavila "diskriminačné" obchodné politiky. Tá chce znížiť závislosť 02 - Modified: 2024-04-28 06:32:59 - Feat.: - Title: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v Únii dôležité, inak do procesu nezasiahnu, tvrdí bývalý europoslanec 03 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 04 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 05 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 17:22