Bezpečnostné zložky zadržali demonštranta protestujúceho proti verdiktu súdu proti poprednému aktivistovi za ľudské práva v meste Ufa v Baškirskej republike v Rusku. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V Baškirsku to ďalej vrie. V Ufe vyšli do ulíc stovky ľudí, vytláčať ich museli ťažkoodenci

19.01.2024, 13:43
Autor:
ČTKČTK
  • Stovky prívržencov uväzneného ochrancu prírody autonómneho Baškirska sa zišli na nepovolenej demonštrácii v Ufe. Polícia zadržala najmenej sedem z nich.
  • Napriek dvadsaťstupňovému mrazu sa zišlo 1500 až 2000 ľudí.
  • Protest sa v regionálnej metropole uskutočnil napriek varovaniu, že úrady tvrdo zasiahnu.
  • Kremeľ uviedol, že v Baškirsku sa žiadne masové nepokoje nekonajú a že sa s problémom vysporiadajú miestne úrady.

Príslušníci poriadkových jednotiek OMON vytlačili ľudí, ktorí s výkríkmi „Hanba!“ bránili v odchode autobusu so zatknutými, opísal portál SOTAvision. Námestie Salavata Julajeva v Ufe medzitým policajti, posilnení gardistami, vyčistili od demonštrantov, ale zatýkanie selektívne pokračovalo v okolitých uliciach.

Video: Ruský protest: davy sa stretávajú s poriadkovou políciou, aktivistu uväznili

K situácii sa vyjadril Kremeľ, ktorého hovorca novinárom vysvetľoval, že v Baškirsku sa nekonajú ani žiadne masové nepokoje, ani nejaké veľké demonštrácie, a všetko zvládnu miestne úrady.

Neboli masové, tvrdí Peskov

„Nesúhlasil by som s formuláciou o masových nepokojoch a masových protestoch. Tam nie sú masové nepokoje a masové protesty,“ povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Ide len o „individuálne prejavy“, ktoré „patria do kompetencie miestnych úradov a orgánov“, zdôraznil Peskov podľa štátnej agentúry TASS.

Na námietku, že vyšetrovatelia obviňujú demonštrantov práve z „mäsových nepokojov“, hovorca vysvetlil, že v danom prípade by nepoužíval právnický termín, ale výraz, ktorý by podľa neho presnejšie zodpovedal počtu účastníkov. "Z hľadiska, ktoré nie je právne, nesúhlasím, že boli nejaké masové akcie," vyhlásil.

V autonómnej republike ležiacej na juhu pohoria Ural, ktoré rozdeľuje Rusko na európsku a ázijskú časť, to bol už tretí nedovolený protest tento týždeň, ale prvý v regionálnej metropole. Ľudia sa zišli, aby podporili aktivistu Faila Alsynova, odsúdeného v stredu na štyri roky na základe obvinenia z podnecovatia národnostnej nenávisti. Obvinenie Alsynov odmietol.

Tridsaťsedemročného ochrancu prírody, ktorý sa stavia aj na ochranu práv Baškirov, predstavujúcich menšinu vo svojej vlasti, považujú mnohí za hrdinu. V roku 2020 viedol úspešné protesty proti ťažbe na kopci, ktorý Baškirovej pokladajú za posvätný. Vlani sa vyslovil proti náboru etnických Baškirov do vojny Ruska proti Ukrajine. „Toto nie je naša vojna,“ vyhlasoval.

image

Súd na Sibíri odsúdil penzistu pôvodom z Ukrajiny za vlastizradu. Podľa Moskvy chcel bojovať za Kyjev

Rizikové protesty

Verejné protesty sú v Rusku veľmi zriedkavé vzhľadom na riziko zatknutia, najmä od začiatku vojny. Načasovanie je o to citlivejšie, že prezident Vladimír Putin kandiduje v marcových prezidentských voľbách.

Aj keď o Putinovom víťazstve niet pochýb, analytici tvrdia, že na regionálneho vodcu Radija Chabirova je vyvíjaný tlak, aby udržal situáciu pod prísnou kontrolou a neurobil Kremľa počas volebnej kampane hanbu.

Kvôli masívnej stredajšej demonštrácii v Bajmaku, kde súd vyniesol verdikt nad Alsynovom, skončilo vo väzení už sedemnásť ľudí, odsúdených za neuposlúchnutie polície na tresty až pätnásť dní za mrežami.

Chabirov vo štvrtok uviedol, že nepokoje vyvolali zradcovia a extrémisti, ktorí sa usilujú o odtrhnutie od Ruska. „Ide o skupinu osôb, z ktorých časť žije v cudzine. Sú to v podstate zradcovia. Vyzývajú na odtrhnutie Baškortostanu od Ruska, vyzývajú k partizánskej vojne,“ tvrdil Chabirov podľa denníka Izvestija vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach. Baškortostan je iný názov pre Baškirsko.

01 - Modified: 2024-01-19 12:11:45 - Feat.: 1 - Title: Ruská prokuratúra žiada 28 rokov za mrežami pre dievča obžalované z vraždy blogera 02 - Modified: 2024-01-19 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Hypersonické rakety z Ruska už kritizuje aj Čína. Svoje „dýky“ pritom Moskva považovala za superzbraň 03 - Modified: 2024-01-19 09:53:43 - Feat.: 1 - Title: „Prebuďme sa.“ Pred útokom Ruska na NATO varuje už aj nemecký minister obrany 04 - Modified: 2024-01-19 09:34:05 - Feat.: 1 - Title: V Baškirsku ruský súd uväznil deväť ľudí za nepovolenú demonštráciu 05 - Modified: 2024-01-19 09:30:12 - Feat.: 1 - Title: Bomba pod ruským impériom. Kremeľ hasí výbuch separatizmu na Urale
01 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 02 - Modified: 2024-04-28 13:27:06 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 03 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 04 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 05 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 16:42