Pakistanec číta ráno noviny s titulnou stránkou o pakistanskom útoku na Irán v novinovom stánku v Islamabade. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Pakistan a Irán sa dohodli na zmiernení napätia po vzdušných útokoch

19.01.2024, 21:29
Autor:
TASRTASR

Obaja ministri zahraničných vecí sa dohodli, že treba posilniť spoluprácu a úzku koordináciu v protiteroristickej oblasti.

Pakistan a Irán sa v piatok dohodli na zmiernení napätia, oznámil Islamabad. Dohoda prišla po tom, čo obe krajiny tento týždeň ostreľovali vojenské ciele na území druhej strany. Informujú o tom agentúry AFP a DPA.

Zriedkavé útočné akcie v ľahko priepustnom pohraničnom regióne Balúčistan – rozdelenom medzi obe krajiny – zhoršili regionálne napätie, už i tak vyhrotené vojnou medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

image

Izrael, Jemen a už aj Pakistan. Irán je k otvorenej vojne v Ázii bližšie, než sa zdá

"Obaja ministri zahraničných vecí sa dohodli, že treba posilniť spoluprácu a úzku koordináciu v protiteroristickej oblasti a v ďalších aspektoch spoločných obáv," uvádza sa v písomnom zhrnutí telefonátu medzi najvyššie postavenými diplomatmi Islamabadu a Teheránu, ktoré vydalo pakistanské ministerstvo zahraničných vecí.

Pakistan a Irán sa v piatok dohodli aj na úplnom obnovení diplomatických vzťahov. Tie narušili spomínané útoky z posledných dní, keď sunnitský Pakistan a šiitský Irán útočili na militantov na území suseda, ako informovali miestne médiá.

Pakistanské bojové lietadlá vo štvrtok strieľali na údajné úkryty separatistov v susednom Iráne. Irán v utorok odpaľoval rakety a drony na Pakistan.

Pakistan v stredu oficiálne vyhostil iránskeho veľvyslanca v Pakistane za "nehorázne" narušovanie pakistanskej suverenity a odvolal svojho veľvyslanca z Teheránu. Odvolal tiež svojho ambasádora do vlasti.

image

Iránski militanti udreli v Pakistane, útok v horách neprežili dve deti

Pri iránskom raketovom útoku z utorka zahynuli dve deti a zranenia utrpeli tri dievčatá. Vláda v Islamabade útok ostro odsúdila a vyhlásila, že si "vyhradzuje právo reagovať na tento ilegálny čin".

Organizácia Spojených národov (OSN) a USA apelovali na zachovanie zdržanlivosti, Čína ponúkla sprostredkovanie riešenia.

Najnovšia triezva rétorika oboch krajín sa zhoduje s predpoveďami analytikov, že obe strany sa budú snažiť zmierniť konfrontáciu.

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 03 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 04 - Modified: 2024-04-21 16:03:44 - Feat.: - Title: Iránsky ajatolláh nepriamo priznal, že útok na Izrael zasiahol len málo cieľov 05 - Modified: 2024-04-21 05:26:00 - Feat.: - Title: Irán popiera nákup ruských stíhačiek Suchoj Su-35
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 10:13