Ľudia preverujú škody na mieste pravdepodobného izraelského úderu v sýrskom meste Damask. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Izrael pravdepodobne útočil na Damask, cielil na iránskych vojenských poradcov

20.01.2024, 11:18
Autor:
TASRTASR

Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z regionálnej aliancie blízkej sýrskej vláde a jej hlavnému spojencovi Iránu informovala, že pri útoku prišiel o život člen iránskych revolučných gárd a ďalší utrpeli zranenia.

Päť ľudí zahynulo v sobotu ráno pri raketovom útoku na štvorpodlažnú obytnú budovu v sýrskej metropole Damask, ktorý pravdepodobne vykonal Izrael. V budove v štvrti Mazza sa v tom čase nachádzalo niekoľko osôb napojených na Irán. Podľa agentúry AFP o tom informovalo exilové Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z regionálnej aliancie blízkej sýrskej vláde a jej hlavnému spojencovi Iránu informovala, že pri útoku prišiel o život člen iránskych revolučných gárd a ďalší utrpeli zranenia.

Zdroj ďalej uviedol, že v budove sa schádzali iránski poradcovia podporujúci sýrsku vládu a pri útoku bola úplne zničená.

Iránske médiá podľa AFP neskôr informovali, že pri útoku zahynuli dvaja iránski vojenskí poradcovia.

image

Pakistan a Irán sa dohodli na zmiernení napätia po vzdušných útokoch

Redaktor agentúry AFP nachádzajúci sa na mieste útoku uviedol, že k zničenej budove dorazili ohradili sanitky, hasiči a záchranné tímy sýrskeho arabského Červeného polmesiaca.

Sýrske štátne médiá predtým informovali, že v Damasku bolo počuť výbuchy a pravdepodobne sú dôsledkom izraelského útoku. Štátna televízia uviedla, že pri „izraelskej agresii“ bola zničená obytná budova v štvrti Mazza.

Spomínaná štvrť leží juhozápadne od centra Damasku a nachádza sa tam niekoľko diplomatických misií vrátane libanonského a iránskeho veľvyslanectva, ako aj ústredie OSN. Zdržiavajú sa tam i členovia iránskych revolučných gárd a proiránskych palestínskych frakcií.

Počas takmer 13 rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii podnikol Izrael zo svojho územia stovky leteckých útokov, zameraných predovšetkým na sily podporované Iránom, ako aj na pozície sýrskej armády. Od začiatku vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym Hamasom, ktorý je podobne ako libanonské hnutie Hizballáh spojencom Iránu, sa tieto útoky zintenzívnili.

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 03 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 05 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:24