Protest proti AfD. FOTO: Reuters
StoryEditor

Masové protesty proti AfD po prevalení protiimigračných plánov pokračujú, mníchovský pre preľudnenosť zrušili

21.01.2024, 17:48
Autor:
TASRTASR

Mnohí z mníchovských demonštrantov prišli na protest s transparentami prirovnávajúcimi AfD k nacistom a odmietajúcimi jej protiimigračnú rétoriku.

Obrovské davy ľudí vyšli aj v nedeľu do ulíc mnohých nemeckých miest, aby tam pokračovali v protestoch proti krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko, ktoré v ostatnom čase zachvátili celé Nemecko. Demonštráciu v Mníchove organizátori napokon odvolali, keďže sa na nej zúčastnilo až 80-tisíc ľudí, čo bolo oveľa viac než ich odhad a polícia im oznámila, že nie je schopná zaručiť bezpečnosť všetkých účastníkov.

Správa pochádza z agentúry DPA.

Na mníchovskú demonštráciu malo pôvodne dohliadať len približne 400 policajtov, pričom jej organizátori očakávali zhruba 25-tisíc účastníkov. Početnosťou davu, ktorý napokon dorazil, boli prekvapení a demonštráciu ich to prinútilo odvolať.

Prirovnanie k nacistom

Mnohí z mníchovských demonštrantov prišli na protest s transparentami prirovnávajúcimi AfD k nacistom a odmietajúcimi jej protiimigračnú rétoriku. Napísané na nich mali heslá ako "Žiadna tolerancia k netolerancii" či "AfD - nočná mora pre Nemecko".

Obdobná demonštrácia sa v nedeľu konala aj v Kolíne nad Rýnom. Podľa organizátorov aj polície prilákala približne 70-tisíc ľudí. Na podujatí vystúpili aj miestni hudobníci.

Na ďalšom obdobnom proteste v Brémach sa podľa odhadov polície zúčastnilo 35 až 40-tisíc ľudí. Akciu proti krajnej pravici podporili aj tamojšie odbory, politici či miestny futbalový klub Werder Brémy. Na proteste zaznievali heslá ako "Celé Brémy nenávidia AfD" či "Všetci spoločne proti fašizmu".

Demonštrácie boli na nedeľu avizované aj v ďalších nemeckých mestách vrátane Cottbusu, Drážďan, Chemnitzu aj metropole Berlín. V hlavnom meste organizátori účastníkov vyzvali, aby sa od 16-tej začali schádzať pred budovou dolnej komory parlamentu. Polícia tam očakáva len zhruba 1000 demonštrantov. DPA však upozorňuje, že predchádzajúce protesty tam taktiež výrazne predstihli prvotné odhady.

Odhalenie plánu

Demonštrácie proti krajnej pravici prebiehajú v celom Nemecku už viac ako týždeň. Vyvolali ich nedávne odhalenia nezávislého investigatívneho portálu Correctiv o tajnom stretnutí pravicových extrémistov vrátane vysokopostavených činiteľov AfD, na ktorom sa údajne diskutovalo o plánoch na "remigráciu", respektíve masové deportácie migrantov a "neasimilovaných občanov".

Takéto deportácie by sa podľa účastníkov mali týkať nedostatočne prispôsobených migrantov vrátane tých, ktorí sú držiteľmi nemeckých pasov.

K tomuto odhaleniu a následnej vlne protestov došlo v období, keď v krajine narastajú preferencie AfD, a to pred troma dôležitými krajinskými voľbami, ktoré sa uskutočnia v septembri vo východonemeckých spolkových krajinách Durínsko, Sasko a Brandenbursko.

Už v sobotu prilákali protesty v celej krajine minimálne 300-tisíc ľudí, pričom tie najväčšie sa konali vo Frankfurte nad Mohanom a Hannoveri, kde v oboch prípadoch prišlo podľa odhadov polície aj organizátorov približne 35-tisíc ľudí. V Dortmunde napočítali zhruba 30-tisíc účastníkov.

Od piatka do nedele boli protestné akcie zvolané na približne 100 miestach po celom Nemecku. Masový piatkový protest proti pravicovému extrémizmu v Hambrugu museli organizátori taktiež predčasne ukončiť pre obavy o bezpečnosť.

Aj tam totiž na demonštráciu prišlo podstatne viac ľudí, než sa očakávalo. Podľa polície sa tam zišlo približne 50-tisíc ľudí. Organizátori účasť odhadli až na 80.000, avšak s tým, že mnohí ľudia sa na miesto demonštrácie ani nevošli.

01 - Modified: 2024-01-20 20:56:29 - Feat.: 1 - Title: Nemecká konzervatívna skupina Werteunion podnikla krok k vytvoreniu strany 02 - Modified: 2024-01-20 20:05:34 - Feat.: 1 - Title: Na protesty proti krajnej pravici prišlo v nemeckých mestách vyše 100-tisíc ľudí 03 - Modified: 2024-01-20 14:35:05 - Feat.: 1 - Title: V nemeckých mestách proti Alternatíve pre Nemecko protestujú desaťtisíce ľudí
01 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 02 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 03 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 04 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 05 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:43