Poľský premiér Donald Tusk (vpravo) a jeho ukrajinský náprotivok Denys Šmyhaľ. FOTO: Reuters
StoryEditor

Poľsko razí diametrálne odlišnú cestu ako Fico. Nie je nič dôležitejšie ako podpora Ukrajiny, povedal Tusk

22.01.2024, 12:30
Autor:
ČTKČTKpebpeb
  • Poľsko je kľúčovým spojencom Ukrajiny. Od začiatku ruskej vojenskej agresie dodáva napadnutej krajine vojenskú pomoc, poskytuje útočisko miliónom vojnových utečencov.
  • Na Ukrajinu vycestuje aj slovenský premiér Robert Fico, ktorý však však avizuje iné posolstvo, ako prezentoval Donald Tusk.

Nie je nič dôležitejšie ako podpora Ukrajiny v jej vojnovom úsilí proti ruskej agresii, povedal pri svojej dnešnej návšteve Kyjeva poľský premiér Donald Tusk. Pomoc brániacu sa krajinu označil podľa stanice TVN 24 za "záležitosť číslo jeden".

Šéf poľskej vlády prišiel do ukrajinskej metropoly ráno vlakom, spoločne so svojím ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhaľom dopoludnia položil veniec pri múre pripomínajúci padlých ukrajinských vojakov.

VIDEO: Donald Tusk pricestoval do Kyjeva:

Najspoľahlivejší spojenec

"Musíme jednoznačne potvrdiť, a obe strany to urobíme, plnú vzájomnú podporu v konfrontácii so zlom," povedal Tusk novinárom v Kyjeve.

image

Poľsko je späť v Európe, povedal šéf francúzskej diplomacie a vyzval na spoluprácu

"Pre mňa je veľmi dôležité budovať pocit, že Poľsko je najspoľahlivejším, najstabilnejším spojencom Ukrajiny v tomto smrtiacom boji so zlom," vyhlásil šéf poľskej vlády a podotkol, že do Kyjeva prišiel aj kvôli poľskej bezpečnosti. "Nie je to len záležitosť Ukrajiny. Je to otázka bezpečnosti celého slobodného sveta, "zdôraznil podľa TVN 24.

Slovensko už vojensky nepomáha

S Denysom Šmyhaľom sa stretne tento týždeň aj slovenský premiér Robert Fico. Jeho postoj je však diametrálne odlišný v porovnaní so šéfom poľského kabinetu.

"Idem (na rokovanie so Šmyhaľom) ohľadom humanitárnej pomoci. Potvrdím, že žiadne zbrane nedostane pokiaľ ide o slovenskú armádu a štátne zásoby, a poviem mu, že sú veci, na ktoré máme úplne, ale úplne iný názor," vyhlásil počas víkendu Fico.

Premiér po tom, ako sa ujal moci, zmenil stanovisko našej krajiny voči Ukrajine a ukončil posielanie vojenskej pomoci zo strany štátu. Dovoz zbraní od firiem však vláda neobmedzila.

Fico ďalej avizuje, že Šmyhaľovi povie, že je proti členstvu Ukrajiny v NATO a že ho bude vetovať a blokovať. "Je to základ pre tretiu svetovú vojnu a nič iné," povedal premiér.

Podľa svojich slov je zvedavý na ukrajinskú predstavu riešenie konfliktu s Ruskom, pretože on sám riešenie nevidí. Fico je tiež presvedčený, že je nutné Ukrajine povedať, že je jednou z najskorumpovanejších krajín na svete a nikto nevie, koľko z poskytovanej západnej pomoci sa stratí niekde v polovici cesty.

image

Šéf diplomacie Juraj Blanár pre HN: Zachovanie kontinuity v otázke Ukrajiny je len zbožným prianím opozície

Konflikty záujmov

Tuska čaká v ukrajinskej metropole okrem stretnutia so Šmyhaľom okrem iného aj rokovanie s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Poľský premiér upozornil, že s ukrajinskými činiteľmi chce prerokovať tiež "mnoho bilaterálnych otázok, vrátane záujmov" oboch krajín. "Sú určité konflikty záujmov...a budeme o tom hovoriť, a to nielen v duchu priateľstva, ale aj v nastavení tieto problémy čo najskôr vyriešiť," dodal Tusk, ktorý sa chopil vlády v Poľsku minulý mesiac.

Poľsko je kľúčovým spojencom Ukrajiny. Od začiatku ruskej vojenskej agresie dodáva napadnutej krajine vojenskú pomoc, poskytuje útočisko miliónom vojnových utečencov.

image

Poľskí poľnohospodári prerušili blokádu hraničného priechodu s Ukrajinou

Cez jeho územie, cez letisko v Rzeszówe, ale aj po železnici, prúdi na Ukrajinu vojenská pomoc od západných spojencov. Minister zahraničia Radoslaw Sikorski podľa agentúry Reuters povedal minulý týždeň, že Tuskova vláda hľadá spôsob, ako zabezpečiť viac munície a vojenského vybavenia do nového balíka pomoci pre Ukrajinu.

V posledných mesiacoch však na vzťahy medzi Kyjevom a Varšavou vrhli tiene protesty poľských poľnohospodárov kvôli dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov alebo blokáda hraničných priechodov poľskými autodopravcami, ktorí tak dávali najavo odpor voči konkurencii z Ukrajinou. Poľsko a Ukrajinu v uplynulých rokoch rozdeľoval tiež pohľad na niektoré historické udalosti.

01 - Modified: 2024-01-15 22:38:23 - Feat.: 1 - Title: Poľsko je späť v Európe, povedal šéf francúzskej diplomacie a vyzval na spoluprácu 02 - Modified: 2024-01-15 13:11:03 - Feat.: 1 - Title: Únia previezla už vyše tritisíc pacientov z Ukrajiny do európskych nemocníc 03 - Modified: 2024-01-13 12:26:45 - Feat.: 1 - Title: Rusko v noci útočilo na Ukrajinu raketami, protivzdušnú obranu aktivovalo i Poľsko
01 - Modified: 2024-05-06 19:52:05 - Feat.: - Title: Poľská prokuratúra vyšetruje špionáž v prípade úteku sudcu do Bieloruska 02 - Modified: 2024-05-06 18:07:31 - Feat.: - Title: Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre „provokačnú politiku“ Paríža 03 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 04 - Modified: 2024-05-06 13:48:33 - Feat.: - Title: Putina zajtra čaká inaugurácia. Ukrajina vyzvala spojencov, aby ho ako ruskú hlavu štátu neuznávali 05 - Modified: 2024-05-06 12:26:06 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 03:27