Ukrajinský premiér Denys Shmyhal a slovenský premiér Robert Fico počas stretnutia v Užhorode na Ukrajine. FOTO: Reuters/Tlačové oddelenie Kabinetu ministrov Ukrajiny
StoryEditor

Fico sa v Užhorode stretol so Šmyhaľom. Na celom území Ukrajiny vyhlásili letecký poplach

24.01.2024, 10:54
24.01.2024, 16:37
Autor:
lislisTASRTASR

Napriek niektorým názorovým rozdielom má Ukrajina v úmysle so slovenskou vládou rozvinúť politiku nového pragmatizmu, ktorá bude prínosom pre oba štáty.

Premiér Robert Fico je dnes návšteve Ukrajiny. V meste Užhorod v bezprostrednej blízkosti slovenských hraníc sa stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhaľom. Predseda slovenskej vlády  podľa vlastných slov zopakoval, že neverí vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine, a deklaroval, že slovenská vláda podporí každý mierový plán.

VIDEO: Vyjadrenie predsedu vlády po stretnutí s ukrajinským premiérom 

Počas Ficovej návštevy bol na celom území Ukrajiny vrátane Užhorodu, kde sa stretnutie premiérov konalo, vyhlásený letecký poplach. Dôvodom je vzlet stíhačky MiG-31, z ktorej Rusi odpaľujú rakety Kindžal. Podobné poplachy sú na Ukrajine sužovanej vojnou prakticky na dennom poriadku.

Nová stránka v slovensko-ukrajinských vzťahoch 

Ukrajinský premiér po stretnutí uviedol, že napriek niektorým názorovým rozdielom má Ukrajina v úmysle so slovenskou vládou rozvinúť politiku „nového pragmatizmu“, ktorá bude prínosom pre oba štáty.

Slovenský premiér na rokovaní v Užhorode podľa Šmyhaľa uistil, že Slovensko podporuje ašpirácie Ukrajiny na členstvo v Európskej únii, pričom nebude blokovať pomoc EÚ pre Kyjev vo výške 50 miliárd eur ani nákup zbraní a techniky Ukrajinou od slovenských podnikov.

"Sme vďační Slovákom za pomoc Ukrajine a Ukrajincom v týchto ťažkých časoch," napísal ukrajinský premiér na sociálnej sieti.

"Som si istý, že dnešné stretnutie s premiérom Robertom Ficom otvorí novú stránku v našich vzťahoch," uviedol Šmyhaľ. "Nie je to posledné stretnutie, budeme naďalej rozvíjať naše pragmatické a veľmi spoľahlivé vzťahy," doplnil v priloženom videu zo stretnutia.

Fico pozval Šmyhaľa na Slovensko 

Slovenský premiér počas stretnutia pozval Šmyhaľa na návštevu Slovenska. Tém, o ktorých by obe strany mali diskutovať, je podľa slovenského premiéra mnoho. Zdôraznil tiež, že Slovensko chce Ukrajine pomáhať. "Sú otázky, v ktorých môžeme mať iné názory, ale to je politický život," povedal Fico.

Premiér na stretnutí  zopakoval, že neverí na vojenské riešenie vojny na Ukrajine a podporí každý mierový plán.

image

Komentátor Financial Times píše o Ficovi a populizme. Slovenského premiéra dostal do známej hry s krtkom

Rozdielny názor mali podľa neho aj na vplyv Spojených štátov na vnútornú politiku Ukrajiny a prípadný vstup Ukrajiny do NATO. Fico však vo videu zverejnenom na Facebooku zároveň ocenil, že so Šmyhaľom mali napriek rozdielnym názorom na viaceré témy priateľský a konštruktívny rozhovor. 

"Mimoriadne si želáme, aby sa vojna čo najrýchlejšie skončila a aby Ukrajina bola samostatná, nezávislá, prosperujúca a demokratická. Aj preto bez akéhokoľvek zaváhania som v Európskej rade podporil európsku perspektívu Ukrajiny," vyhlásil Fico.        

Ponúkol skúsenosti Slovenska z prístupového procesu do EÚ v roku 2004. Podľa neho sa slovenskí vyjednávači dopustili v prístupových rokovaniach "hrubých chýb". Keby k nim nedošlo, postavenie Slovenskej republiky v EÚ mohlo byť dnes podstatne silnejšie, prízvukoval.

Vstup Ukrajiny do NATO

Fico podľa vlastných slov podporil aj mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, hoci je presvedčený, že nie je realistický. Podľa neho však uskutočniteľnosť jednotlivých mierových plánov onedlho vyhodnotia predstavitelia významných štátov na svetovom summite vo Švajčiarsku.

K otázke vstupu Ukrajiny do NATO Fico deklaroval, že by ho Slovensko ako člen Aliancie muselo schváliť, čo on ako predseda vlády bude blokovať. "Povedal som, že Ukrajina by mala byť nezávislá, prosperujúca, slobodná," uviedol šéf slovenskej vlády. Dodal, že si želá práve takúto Ukrajinu, ktorá by nevyvolávala dôvody na rozšírenie konfliktu do svetových rozmerov.

Ohlásil tiež humanitárnu pomoc Ukrajine v podobe 20 ton materiálu a sanitiek, ako aj spoločné projekty oboch krajín.

So Šmyhaľom sa dohodol, že vlády oboch krajín sa sústredia na tri projekty spolupráce. Tým prvým je železničné prepojenie medzi Kyjevom a Košicami. Sú preň dve alternatívy, na jednej sa dohodli. V rámci nej budú môcť využívať ľudia z Ukrajiny medzinárodné letisko v Košiciach.

Ďalším projektom je elektrické prepojenie medzi Mukačevom a Veľkými Kapušanmi a tretím je modernizácia hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom.

Spolu s premiérom prišli na Ukrajinu minister zahraničia Juraj Blanár, minister obrany Robert Kaliňák a podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec.​

Zúri v Kyjeve vojna?

Návšteva slovenského premiéra sa koná len deň potom ako spochybnil, že by bola v Kyjeve vojna. 

Fico počas výjazdného zasadnutia vlády vo východoslovenskej Kamenici nad Cirochou odpovedal na otázky, prečo sa schôdzka koná v Užhorode. Povedal, že reagoval na požiadavky ukrajinskej strany a že je to pre neho praktické.

image

Fico spochybnil, že v Kyjeve zúri vojna. Podľa neho sa tam vedie úplne normálny život

Padla aj otázka, či sa nechce ísť pozrieť na vojnu v Kyjeve osobne. "A to si myslíte, že je v Kyjeve vojna? To ako nemyslíte vážne, dúfam...," uviedol slovenský premiér. "Je tam absolútne normálny život," dodal. Tvrdí to napriek tomu, že Kyjev aktuálne pravidelne čelí ruským útokom raketami a dronmi, pričom sú často hlásené aj obete a zranení.

Kľúčoví predstavitelia z cudziny jazdia na návštevy Kyjeva aj v podmienkach pokračujúcej ruskej invázie. Naposledy v pondelok tam zavítal nový poľský premiér Donald Tusk. V určitú dobu platil na celej Ukrajine, vrátane Kyjeva, protiletecký poplach. Včera Rusi na ukrajinskú metropolu zaútočili, záchranári hlásia 22 zranených, medzi nimi štyri deti.

Dlhodobá kritika

Slovenský premiér je kritický voči krajine, ktorá sa už takmer dva roky bráni ruskej agresii, dlhodobo. Cez uplynulý víkend sa vyslovil proti prijatiu Ukrajiny do NATO a dal najavo, že túto svoju pozíciu predostrie taktiež počas svojho stretnutia s ukrajinským premiérom.

Ukrajinu tiež označil za skorumpovanú krajinu, v ktorej sa stráca západná pomoc, a ako nereálne odmietol snahy Kyjeva oslobodiť územie okupované Ruskom.

image

Bojujeme, aby Rusi nešli až do Košíc, reaguje Kyjev na Fica. Ukrajinský poslanec chce zrušenie jeho návštevy

Povedal tiež, že Ukrajina nie je suverénny štát, pretože je pod absolútnym vplyvom USA. V pondelok potom šéf zahraničného výboru ukrajinského parlamentu Oleksandr Merežko povedal, že Ukrajina by mala zrušiť štátne návštevy predstaviteľov, ktorí spochybňujú jej suverenitu.

Na Ficove ďalšie výroky z víkendu, že Ukrajinci musia pristúpiť na kompromis, pretože Rusi neodídu "z Donbasu a Luhansku alebo Krymu", reagoval tiež hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

"Ukrajina a jej partneri sa snažia o odsun Rusov z Krymu, Donbasu a Luhansku, aby nešli ďalej, napríklad do Košíc, Prešova a na ďalšie slovenské územia," vyjadril sa.

01 - Modified: 2023-10-20 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Prečo budúci premiér Robert Fico nenávidí Ukrajinu? 02 - Modified: 2024-01-10 09:39:12 - Feat.: 1 - Title: Putin silnie, Rusko potrebujeme, píše Fico. Ukrajina už nie je schopná ofenzívy, myslí si 03 - Modified: 2023-12-13 10:22:41 - Feat.: 1 - Title: Nemá to nič spoločné s realitou, vyhlásil Fico. Aj tak podporí začatie rozhovorov o vstupe Ukrajiny do Únie
01 - Modified: 2024-05-05 05:30:05 - Feat.: - Title: Ruský útok dronmi na Charkov zranil jedného muža, horieť začali najmenej tri obytné domy 02 - Modified: 2024-05-04 20:37:20 - Feat.: - Title: Ukrajinské jednotky zostrelili nad Doneckou oblasťou ruské lietadlo Su-25, hlási Zelenskyj 03 - Modified: 2024-05-04 11:58:36 - Feat.: - Title: G7 plánuje pomoc Ukrajine za 50 miliárd dolárov, píše Bloomberg 04 - Modified: 2024-05-04 08:24:55 - Feat.: - Title: Po ruských útokoch dronmi hlásia na Ukrajine požiare a zranených 05 - Modified: 2024-05-04 06:35:29 - Feat.: - Title: Rusko hlási ukrajinský raketový útok na Krym
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 08:23