Taiwanský prieliv. FOTO: U.S. Navy
StoryEditor

Čína kritizovala Spojené štáty za provokácie v Taiwanskom prielive, dialógom sa však nebráni

25.01.2024, 12:37
Autor:
TASRTASR

Cez prieliv prvýkrát od prezidentských volieb na Taiwane preplávala americká bojová loď. Podľa amerických námorných síl išlo o územie "mimo teritoriálnych vôd ktoréhokoľvek pobrežného štátu".

Čínske ministerstvo obrany kritizovalo vo štvrtok Spojené štáty za vytváranie problémov a provokácií, pretože cez Taiwanský prieliv prvýkrát od prezidentských volieb na Taiwane preplávala americká bojová loď, píše Reuters.

"Americké bojové lode a lietadlá spôsobili problémy a provokácie na prahu Číny a vykonávali časté a rozsiahle aktivity vo vodách a vzdušnom priestore okolo Číny," povedal hovorca čínskeho ministerstva obrany Wu Čchien.

Americké námorné sily tvrdia, že torpédoborec USS John Finn preplával koridorom v Taiwanskom prielive, ktorý bol "mimo teritoriálnych vôd ktoréhokoľvek pobrežného štátu".         

image

ANALÝZA: Taiwanská facka Číne. Pre Si Ťin-pchinga je to veľký rébus

Wu uviedol, že reakcia čínskej armády, ktorá loď odohnala, bola "oprávnená, rozumná, profesionálna a zdržanlivá". Dodal, že čínska armáda bude v rámci výcviku "naďalej pravidelne organizovať vojenské operácie" v oblasti Taiwanského prielivu. Analytici očakávajú časté vojenské manévre čínskych síl pred májovou inauguráciou víťaza taiwanských prezidentských volieb Laj Čching-tea.

Na otázku o možnom stretnutí čínskeho ministra obrany Tung Ťüna so šéfom amerického rezortu obrany Lloydom Austinom hovorca Wu odpovedal, že Čína "prejavuje otvorený postoj k bilaterálnemu dialógu na všetkých úrovniach". Schôdzku však nepotvrdil.

image

Taiwan prišiel o prvého spojenca. Nauru prerušuje diplomatické vzťahy a uzná Čínu

Predstavitelia čínskej a americkej armády viedli začiatkom januára vo Washingtone dvojdňové rozhovory. Washington a Peking obnovili vojenskú komunikáciu na vysokej úrovni len vlani na jeseň. Pentagón komunikáciu medzi oboma armádami považuje za kľúč k tomu, aby sa predišlo prípadnému konfliktu.

Komunistická Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne a nevylučuje ani použitie vojenskej sily.

 

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 04 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:01