Novozvolený taiwanský prezident Lai Čching-te. FOTO: Reuters
StoryEditor

Taiwan prišiel o prvého spojenca. Nauru prerušuje diplomatické vzťahy a uzná Čínu

15.01.2024, 08:39
Autor:
TASRTASR

Nauruská vláda uviedla, že je v najlepšom záujme krajiny a jej obyvateľov plne obnoviť diplomatické vzťahy s Čínou.

Vláda na malom tichomorskom ostrove Nauru v pondelok oznámila, že prerušuje diplomatické vzťahy s Taiwanom a miesto toho uzná Čínu, informuje agentúra AFP.

Ide o prvého diplomatického spojenca Taiwanu, ktorý sa rozhodol rozvíjať vzťahy v prospech Pekingu po sobotňajších taiwianských prezidentských voľbách.

Zvíťazil v nich kandidát vládnej Demokratickej pokrokovej strany (DPP) Lai Čching-te, ktorý plánuje pokračovať v politike svojej predchodkyne a presadzovať nezávislosť Taiwanu od Číny. Komunistická vláda v Pekingu ho označuje za nebezpečného separatistu.

image

Prezidentské voľby na Taiwane vyhral súčasný viceprezident William Laj. Chce medzinárodné uznanie nezávislosti

Nauruský prezident David Adeang oznámil rozhodnutie v prejave adresovanom národu, ktorý zverejnili na sociálnej sieti Facebook. Vláda vo vyhlásení uviedla, že je v najlepšom záujme krajiny a jej obyvateľov plne obnoviť diplomatické vzťahy s Čínou.

Ako spresnil Adeang, jeho krajina už nebude uznávať Taiwan ako samostatnú krajinu, ale ako "neoddeliteľnú súčasť územia Číny, a od tohto dňa prerušuje diplomatické vzťahy s Tchaj-pejom, pričom s ním už nebude rozvíjať žiadne oficiálne vzťahy ani oficiálne výmeny," uvádza sa vo vládnom vyhlásení.

Taiwan medzičasom oznámil recipročné kroky s tým, že s Nauru preruší diplomatické vzťahy "s okamžitou platnosťou na ochranu národnej dôstojnosti", uviedol námestník tamojšieho ministra zahraničných vecí.

Zároveň obvinil Čínu, že aktívne komunikovala s politikmi Nauru a využívala ekonomické stimuly, aby tento tichomorský štát prinútila zmeniť diplomatické smerovanie.

image

Šéf čínskej diplomacie varoval Taiwan pred krokmi k nezávislosti, budú "tvrdo potrestané"

Nauru bolo jednou z 13 krajín, ktoré oficiálne uznávali Taiwan. Rozhodnutie tamojšej vlády prerušiť diplomatické vzťahy s Taiwanom bude Peking zrejme považovať za prevratné, píše AFP.

Čína v pondelok toto rozhodnutie zo strany Nauru privítala. "Ako suverénny a nezvislý štát, Nauru oznámilo... že prerušilo takzvané diplomatické vzťahy s Taiwanom a je ochotné obnoviť vzťahy s Čínou," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v Pekingu prostredníctvom svojho hovorcu.

"Na svete je len jedna Čína a Taiwan je jej neodcudziteľnou súčasťou," dodal čínsky rezort diplomacie.

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:44