Kedy ste sa stali agentom Mosadu?
Za čo?
Vraj sa izraelským agentom po hebrejsky hovorí katsa.
Katsa sa hovorí ľuďom zo spravodajstva, ktorí nepôsobia v teréne. Ja som robil skutočnú prácu Jamesa Bonda, takým agentom sa hovorí „bojovník“.
Počul som vás hovoriť, že Mosad robí zo svojich operatívcov „čestných podvodníkov“. V čom taký výcvik spočíva?
Spočíva v tom, že si vyberú vzorňáka z dobrej rodiny a štvrte, v akej som býval aj ja, a naučia ho podvádzať. Takže som sa naučil kradnúť, inštalovať mikrofón, keď sa nikto nepozerá, a ak je to nevyhnutné, tak aj niekoho zabiť. Typický operatívec Mosadu má rozpoltenú osobnosť. Oni vás vybavia najrôznejšími technikami, ktorými dokážete zmanipulovať ľudí, ale zoberte si, že sa vám skončí pracovný čas a idete napríklad autom na rodičovskú schôdzku. Zastaví vás polícia, chce vidieť doklady, a vy viete, že by ste si toho policajta za desať minút omotali okolo prsta. Lenže to nesmiete urobiť, musíte poslušne vyhovieť. Je v tom určitá rozpoltenosť a musím povedať, že aj o operatívcoch iných výzvedných služieb platí, že to občas nezvládnu. Ocitnú sa v nejakom ohrození, niečo im v hlave preskočí, a už sa neprepnú a nevrátia späť. Niektorí potom končia aj vo väzení. Človek na to musí mať predpoklady a náturu.
Najvýznamnejšiu operáciu, na ktorej ste sa zúčastnili, opisujete v knihe Exodus podle Mosadu. Čo bolo vtedy vašou úlohou?
Bola to dosť unikátna operácia. Skúste si predstaviť, že skupina Britov uviazne v ázijskej krajine a britský premiér nariadi šéfovi MI-6 (britská rozviedka, pozn. red.), aby ich odtiaľ dostal. Šéf MI-6 by ho hneď upozornil, že toto nemá v náplni práce, pretože je spravodajca, a nie kancelária pre utečencov. V Izraeli to však máme inak. Len čo sa za premiéra Menachema Begina (premiérom bol v rokoch 1977 až 1983, pozn. red.) rozhodlo, že ohrozených etiópskych Židov je potrebné dostať do Izraela, vymýšľalo sa, ako to vykonať.
Zostáva vám 79% na dočítanie.