Líder poľskej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf poľskej opozície obvinil premiéra, že nariadil mučenie dvoch politikov jeho strany

25.01.2024, 20:55
Autor:
ČTKČTK

Mariusz Kamiński a Maciej Wonsik sa tento týždeň dostali na slobodu vďaka milosti prezidenta Andrzeja Dudu, blízkeho spojenca národnokonzervatívneho PiS.

Jaroslaw Kaczyński, predseda najväčšej poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť, dnes obvinil premiéra Donalda Tuska, že nariadil, aby boli počas pobytu vo väzení mučení dvaja politici PiS.

Mariusz Kamiński a Maciej Wonsik sa tento týždeň dostali na slobodu vďaka milosti prezidenta Andrzeja Dudu, blízkeho spojenca národnokonzervatívneho PiS.

Tuskovo rozhodnutie

"Rozhodnutie (o mučení) padlo na úplnom vrchole. Som presvedčený, že je to osobné rozhodnutie Donalda Tuska a on osobne za to musí niesť zodpovednosť, "povedal Kaczyński.

Gazeta Wyborcza na svojich internetových stránkach píše, že šéf PiS uviedol, že Kamińskému sa lekári vo väzení v rámci núteného podávania výživy násilím snažili zaviesť sondu do nosa, hoci má problémy s nosovou prepážkou. Podľa Kaczyńského trpel ohromnou bolesťou a ľudia, ktorí takéto metódy používajú, si zaslúžia "mnohoročné väzenie".

image

Poľsko spraví všetko, aby zvýšilo šance na víťazstvo Ukrajiny. Ide aj o našu bezpečnosť, prisľúbil Tusk

Lekári sa k nútenému vyživovaniu Kamińskeho rozhodli aj kvôli tomu, že v dôsledku hladovky, ktorú vo väzení držal, mu nebezpečne klesla glykémia a tepová frekvencia. Tento politik PiS navyše trpí diabetom.

Prípad uväznenia Kamińského s Wonsikom siaha až do roku 2007, keď stáli na čele protikorupčnej agentúry CBA. Za vtedajšie zneužitie právomocí ich v roku 2015 súd neprávoplatne odsúdil, prezident Duda ale oboch politikov následne omilostil a obaja muži nastúpili do vládnych funkcií.

Odsúdenie

Najvyšší súd neskôr spochybnil milosť udelenú ešte pred právoplatným odsúdením a iný súd vlani v decembri oboch politikov PiS poslal do väzenia na dva roky. Polícia ich tento mesiac zadržala, keď boli na pozvanie Dudu v prezidentskom paláci. Ten potom oznámil, že štartuje procedúru ich omilostenia a v utorok sa znovu dostali na slobodu.

Dnes boli Kamiński s Wonsikom znovu v prezidentskom paláci a novinári podotkli, že "nevyzerali, že by boli obeťami mučenia". Kaczyński na to povedal, že "mučenie býva rôzne". Je podľa neho také, "ktoré je zvonku vidieť, a také, ktoré vidieť nie je".

image

Poľsko si v Bruseli zabezpečilo ústupky vo veci dovozu potravín z Ukrajiny

Proti tvrdeniu Kaczyńského o mučení Kamińského sa ohradil predseda štetínskej pobočky poľskej lekárskej komory Michal Bulsa. Šéf PiS podľa neho výroky o mučení z popudu Tuska naznačil, že lekári mohli rokovať na politický príkaz.

"Slová poslanca Kaczyńského považujeme za nebývalý škandál, za ktorý musí niesť politickú zodpovednosť," povedal. Bulsa uviedol, že v piatok sa lekárske združenie obráti na predsedu dolnej komory parlamentu Szymona Holowňu so žiadosťou o potrestanie predsedu PiS za jeho "hanebné slová".

Kaczyńského PiS vlani v decembri po ôsmich rokoch skončilo pri kormidle moci. Vystriedala ho proeurópska koalícia vedená Tuskom, hlavným politickým rivalom Kaczyńského.

01 - Modified: 2024-01-25 13:47:06 - Feat.: 1 - Title: Financial Times: Ficov návrat ukazuje, že boj o liberálnu demokraciu v Európe dosahuje nový vrchol 02 - Modified: 2024-01-22 14:11:28 - Feat.: 1 - Title: Poľsko spraví všetko, aby zvýšilo šance na víťazstvo Ukrajiny. Ide aj o našu bezpečnosť, prisľúbil Tusk 03 - Modified: 2024-01-22 11:26:54 - Feat.: 1 - Title: Poľsko si v Bruseli zabezpečilo ústupky vo veci dovozu potravín z Ukrajiny
01 - Modified: 2024-04-27 10:56:54 - Feat.: - Title: Poľský jadrový program napreduje smerom k fáze výstavby elektrární, hlási medzinárodná atómová agentúra 02 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 03 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 04 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:53