Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij sa stretol s poľským premiérom Donaldom Tuskom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Poľsko spraví všetko, aby zvýšilo šance na víťazstvo Ukrajiny. Ide aj o našu bezpečnosť, prisľúbil Tusk

22.01.2024, 15:00
Autor:
TASRTASR

Poľsko je pripravené Ukrajinu podporiť aj vojenským vybavením. Donald Tusk oznámil, že s Volodymyrom Zelenským rokoval aj o spoločnej výrobe zbraní a munície.

Poľsko spraví všetko, čo je v jeho silách, aby zvýšilo šance Ukrajiny na víťazstvo vo vojne s Ruskom. Prisľúbil to v pondelok poľský premiér Donald Tusk počas návštevy Kyjeva. Informujeme o tom podľa správy agentúry PAP.

"Robíme to z morálnych dôvodov, ale tiež s ohľadom na bezpečnosť Poľska," povedal Tusk.

Boj "dobra a zla"

Vojnu Ruska s Ukrajinou zároveň označil za boj medzi dobrom a zlom. "Nehanbím sa povedať tieto dve veľké slová: Je to tu na Ukrajine, kadiaľ prechádza svetový front medzi dobrom a zlom," uviedol Tusk počas tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

image

Zelenskyj predložil zákon na zmenu občianstva. Ukrajincami by sa mohli stať aj zahraniční dobrovoľníci

Podľa Tuska si Zelenskyj uvedomuje, že v Poľsku v súčasnosti vládnu rôzne emócie či politické konflikty, pričom poukázal na nedávne parlamentné voľby. Jedna vec sa však v Poľsku  podľa Tuska nemení. "Treba všetkými dostupnými prostriedkami Ukrajinu v jej vojne s Ruskom podporiť, pretože v tejto vojne je v stávke aj bezpečnosť poľského národu a štátu," vyhlásil Tusk.

Poľsko je pritom pripravené Ukrajinu podporiť aj vojenským vybavením. Tusk zároveň oznámil, že so Zelenským rokoval aj o spoločnej výrobe zbraní a munície. "Poľsko mnoho rokov opakuje, že každá krajina v Európe... a na Západe musí čeliť hrozbe, ktorú predstavuje Rusko," povedal.

Vojna o hodnoty

Ukrajinu by podľa neho mal podporiť všetkými dostupnými prostriedkami každý, komu záleží na slobode a demokracii. "Táto vojna je vojnou na ochranu základných hodnôt," povedal poľský premiér.

Tusk tiež uviedol, že so Zelenským dosiahli "porozumenie" v súvislosti s nedávnymi protestami poľských kamionistov. "Rozumieme hĺbke dôvodov, ktoré viedli k tejto situácii, no v prvom rade upriamujeme pozornosť na hĺbku hrozby, ktorá stojí pred našimi ľuďmi," cituje Zelenského agentúra Reuters. Zároveň ocenil prácu Varšavy v tomto smere.

image

Poľsko razí diametrálne odlišnú cestu ako Fico. Nie je nič dôležitejšie ako podpora Ukrajiny, povedal Tusk

Poľskí kamionisti minulý týždeň oznámili, že uzavreli dohodu s vládou a pozastavia blokádu priechodov na hraniciach s Ukrajinou. Kamionisti blokovali hraničné priechody od novembra na protest proti údajne "nekalej konkurencii" zo strany ukrajinských kolegov a proti uvoľneniu pravidiel prístupu ukrajinských firiem do Európskej únie.

Tusk pricestoval na návštevu Kyjeva v pondelok ráno vlakom. Okrem Zelenského sa predseda poľskej vlády stretol aj so svojím ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhaľom.

Poľsko je jedným z najväčších podporovateľov Ukrajiny. Od začiatku invázie jej poskytuje vojenskú podporu a prijalo tiež najväčší počet Ukrajincov utekajúcich pred vojnou, píše agentúra DPA.

01 - Modified: 2024-01-22 12:46:17 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj predložil zákon na zmenu občianstva. Ukrajincami by sa mohli stať aj zahraniční dobrovoľníci 02 - Modified: 2024-01-22 11:48:32 - Feat.: 1 - Title: Poľsko razí diametrálne odlišnú cestu ako Fico. Nie je nič dôležitejšie ako podpora Ukrajiny, povedal Tusk 03 - Modified: 2024-01-22 11:14:26 - Feat.: 1 - Title: "Brutálna tvár Kyjeva." Rusko obvinilo Ukrajinu z útoku na terminál na zemný plyn pri Baltskom mori
01 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 02 - Modified: 2024-05-06 12:26:06 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny 03 - Modified: 2024-05-06 10:53:45 - Feat.: - Title: Právny štát v Poľsku už nie je ohrozený, uvádza eurokomisia. Chce uzavrieť konanie voči Varšave 04 - Modified: 2024-05-06 11:08:59 - Feat.: - Title: Kľúčový ruský priemysel, ktorý financuje vojnu, naráža na problém. Nestačia už ani štedré platy 05 - Modified: 2024-05-06 09:30:59 - Feat.: - Title: Pri útoku dronov v ruskej Belgorodskej oblasti zomrelo sedem ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 19:28