Spolulíder strany Alternatíva pre Nemecko Tino Chrupalla, spolulíderka strany Alternatíva pre Nemecko Alice Weidelová a manažér poslaneckého klubu strany Alternatíva pre Nemecko Stephan Brandner. FOTO: Reuters
StoryEditor

Krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko sa v prieskumoch prepadla, na sile však zatiaľ nestráca

26.01.2024, 12:07
Autor:
ČTKČTK

Tempo úbytku je podľa odborníkov rýchle. V krajine sa už niekoľko týždňov proti AfD a krajnej pravici každý deň konajú demonštrácie.

Pravicovo populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD) začala v prieskumoch verejnej mienky strácať podporu. Hoci naďalej zostáva po konzervatívnej únii CDU/CSU druhou najväčšou politickou silou v krajine, tempo prepadu je podľa odborníkov rýchle.

Niekoľkotýždňové demonštrácie

V Nemecku sa už niekoľko týždňov proti AfD a krajnej pravici každý deň konajú demonštrácie, ktoré podľa prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera môžu byť budíčkom pre demokratický stred spoločnosti.

Aktuálny prieskum agentúry Insa pre najpredávanejší nemecký denník Bild sľubuje AfD 21,5 percenta hlasov. To je stále vysoké číslo v porovnaní s vládnou sociálnou demokraciou (SPD) kancelára Olafa Scholza, ktorá má 13,5 percenta. Pred týždňom v rovnakej sondáži mala však AfD 23 percent, ktoré si držala od polovice minulého decembra. Navyše medzitýždenný prepad o 1,5 percentuálneho bodu je pre AfD najväčší za posledné takmer dva roky.

"Demonštráciu proti AfD podporuje 37 percent Nemcov. Teraz sa ukazuje ich vplyv," povedal šéf Insa Hermann Binkert. Poznamenal, že podľa prieskumov si 57 percent Nemcov nedokáže vôbec predstaviť dať AfD hlas.

Pokles popularity AfD zaznamenal aj prieskum agentúry Forsa, v ktorom strana tento týždeň dosiahla 20 percent. Pred týždňom mala v rovnakej sondáži 22 percent a v polovici decembra 23 percent. Horší výsledok ako teraz mala AfD vlani v lete, keď jej prieskum Forsa sľuboval 19 percent hlasov. Pokles o dva percentuálne body AfD zaznamenala v sondážiach Forsa naposledy v marci 2022.

Tajné rokovanie o deportáciách ľudí

Súčasný hnev verejnosti proti AfD vyvolalo zistenie investigatívnej skupiny Correctiv, že zástupcovia AfD a ďalších krajne pravicových združení vlani tajne rokovali o tom, ako z Nemecka deportovať milióny ľudí prisťahovaleckého pôvodu. Schôdzka sa konala v Postupime len niekoľko kilometrov od Wannsee, kde sa v januári 1942 poprední činitelia vtedajšieho nacistického režimu dohodli na postupe likvidácie európskych Židov.

Strana AfD rokovania svojich členov v Postupime nijako neodsúdila, v parlamente navyše deportácie prisťahovalcov hájila pod termínom "remigrácia" ako nevyhnutnosť pre zachovanie Nemecka.

Demonštrácie proti pravicovému extrémizmu sa v nemeckých mestách konajú každý deň, najsilnejšie bývajú cez víkendy. Cez uplynulý víkend vyšli do ulíc státisíce ľudí, čo nemeckí politici vrátane kancelára oceňujú. Vyjadril sa k nim aj spolkový prezident Steinmeier, ktorý ich označil za jasnú odpoveď na plány radikálov. "Demokrati v našej krajine povstali a spoločne konštatovali, že pravicový extrémizmus v našej krajine nechceme mať a ani ho nechceme trpieť," povedal v rozhovore s verejnoprávnou televíziou ARD.

Scholz priznal zodpovednosť

"To, čo teraz na uliciach vidíme, je možno budíčkom demokratického stredu. Alebo by som mal skôr povedať, že je to budíčkom pre všetkých, ktorí v tejto krajine chcú spoločne pokojne a slobodne žiť," dodal Steinmeier.

Ostatné parlamentné strany sľubujú, že sa vzostupu AfD postavia, zároveň sa však obviňujú z toho, kto je za vysokú popularitu pravicových populistov zodpovedný. Konzervatívna únia CDU/CSU často zdôrazňuje, že vinu nesie vláda kancelára Scholza, ktorú zmietajú vnútorné nezhody.

Scholz, ktorý už začiatkom januára označil účastníkov postupimskej schôdzky za fanatikov s asimilačnými fantáziami, tento týždeň uznal, že za zlý obraz je spoluzodpovedný. "Ako spolkový kancelár nesiem za vládu zodpovednosť. Bodka," povedal týždenníku Die Zeit. Na otázku, či je sebakritický, odpovedal, že áno. Nemecké médiá to označili za vzácne uznanie vlastných chýb.

Veľkým testom obľuby AfD budú júnové voľby do Európskeho parlamentu a predovšetkým septembrové krajinské voľby v Sasku, Durínsku a Brandenbursku. Vo všetkých týchto regiónoch je Alternatíva pre Nemecko podľa prieskumov najsilnejšou stranou.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 03 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 04 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 05 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:24