Demonštantka drží transparent s nápisom „Ľudské práva namiesto pravičiarov“ počas zhromaždenia v Düsseldorfe. Ide o slovnú hračku, keďže oba výrazy majú v nemčine – podobne ako v slovenčine – rovnaký slovotvorný základ. FOTO: Reuters
StoryEditor

„Demokratické jadro sa prebudilo.“ Protesty proti pravicovému extrémizmu po celom Nemecku pokračovali

27.01.2024, 19:07
Autor:
TASRTASR
  • Protesty sa konali práve na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.
  • Na veľkej demonštrácii v meste Düsseldorf sa zúčastnilo až 100-tisíc ľudí.
  • Zhromaždenia sa konali vo väčších aj menších mestách.

Vlna obrovských protestov proti pravicovému extrémizmu po celom Nemecku prebiehala aj v sobotu, niekde prišlo až 100-tisíc ľudí. Protesty sa konali práve na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, keď sú v Nemecku vlajky spustené na pol žrde. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Na veľkej demonštrácii proti pravicovému extrémizmu sa v meste Düsseldorf, v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, zúčastnilo podľa polície okolo 100-tisíc ľudí.

„Nebudeme ticho!“

Na protestnom pochode cez mesto bolo na jeho vrchole do 65-tisíc účastníkov, neskôr na hlavnom zhromaždení sa ich zišlo viac, okolo 100-tisíc, povedal policajný hovorca pre DPA.

Išlo o jedno z približne 30 podobných zhromaždení plánovaných v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Hlavným cieľom bolo vyjadriť odpor proti krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá zaznamenala nárast sympatií a volebný úspech v nedávnych mesiacoch najmä vďaka svojmu protiimigračnému programu.

Ľudia pochodovali cez Düsseldorf s heslom "Proti AfD. Nebudeme ticho. Nebudeme odvracať zrak. Konáme!"

Vlnu protestov spustili odhalenia nezávislého investigatívneho portálu Correctiv o tajnom stretnutí pravicových extrémistov vrátane vysokopostavených predstaviteľov AfD. Boli tam však tiež niektorí členovia mainstreamovej konzervatívnej opozičnej strany Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDÚ) a ultrakonzervatívna skupina známa ako Únia hodnôt (Werteunion). Stretnutie sa konalo v meste Postupim vlani 25. novembra a údajne sa na ňom diskutovalo o plánoch na "remigráciu".

image

"Bránime demokraciu." Desiatky tisíc ľudí v Rakúsku demonštrovali proti pravicovému extrémizmu

„Demokracia je pod tlakom“

Tento termín používajú pravicoví extrémisti pre vysťahovanie veľkého počtu ľudí cudzieho pôvodu z Nemecka, a to aj pomocou vydierania, že bude použité násilie.

Demokracia je pod tlakom, vyhlásil minister obrany Boris Pistorius na zhromaždení v Osnabrücku. Varoval pred nebezpečenstvom hroziacim od krajnej pravice.

AfD chce zmeniť systém, povedal minister pred davom 25-tisíc ľudí vo svojom rodnom meste. "To neznamená nič iné, než že chcú návrat do temných časov rasového šialenstva, diskriminácie, nerovnosti a nespravodlivosti," dodal Pistorius.

Vyše 10-tisíc ľudí prišlo na protest proti pravicovému extrémizmu v meste Kiel na pobreží Baltského mora. Konal sa na historickom námestí na podporu demokracie a solidarity. "Naša demokracia je pevnejšia než pred sto rokmi, ale nebuďme si ňou príliš istí," povedal starosta mesta Ulf Kämpfer, ktorý sa na proteste tiež zúčastnil.

image

Krajná pravica môže v novom europarlamente zaznamenať výrazné zisky, môže byť viac priateľská k Rusku

Zhromaždenia sa konali vo väčších aj menších mestách. Podľa polície prišlo v Lübecku okolo 8-tisíc demonštrantov, v Kaiserslauterne asi 6-tisíc a vo Wormse okolo 4-tisíc.

V Aachene sa zišlo okolo 12.500 ľudí a v Marburgu vyše 12-tisíc. Vo Weimare napočítala polícia 1500 účastníkov, v meste Singen približne 4-tisíc.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyjadril podporu demonštráciám, ale vyzval na ďalšie činy v prospech demokracie. "Som rád a vďačný, že demokratické jadro spoločnosti sa prebralo," povedal. Podľa neho však tieto demonštrácie nemôžu nahradiť politickú angažovanosť. Požiadal nespokojných ľudí, aby sa zdvihli z gauča a aktívne sa zapájali do života komunity.

01 - Modified: 2024-05-01 16:40:18 - Feat.: - Title: Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa v Nemecku zranilo 30 ľudí 02 - Modified: 2024-04-30 13:23:42 - Feat.: - Title: Nádej pre nemeckú ekonomiku 03 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko 04 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 05 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 21:30