Britský minister zahraničných vecí David Cameron. FOTO: Reuters
StoryEditor

Británia v záujme mieru zváži uznanie palestínskeho štátu, vyhlásil Cameron

30.01.2024, 13:53
Autor:
TASRTASR

Palestínčanom musí byť podľa britského šéfa diplomacie predstavený politický rámec, aby videli, že sa dosiahne nezvratný pokrok smerom k dvojštátnemu riešeniu izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Británia zváži možnosť uznania palestínskeho štátu v snahe dosiahnuť mier a ukončiť konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi. Vyhlásil to britský minister zahraničných vecí David Cameron na recepcii s veľvyslancami arabských štátov v Londýne, informuje denník The Times of Israel (TOI) a stanica BBC.

"Mali by sme začať uvažovať o tom, ako by palestínsky štát vyzeral, čo by bolo jeho súčasťou a ako by fungoval," uviedol Cameron na recepcii, ktorá sa konala v pondelok večer.

image

Izraelskému poslancovi hrozí vylúčenie z parlamentu, podporil sťažnosť Juhoafrickej republiky

"Keď sa tak stane, spolu so spojencami sa budeme zaoberať otázkou uznania palestínskeho štátu, a to aj na pôde OSN. To by mohla byť jedna z vecí, ktorá prispeje k tomu, že tento proces bude nezvratný."

Palestínčanom musí byť podľa neho predstavený politický rámec, "aby videli, že sa dosiahne nezvratný pokrok smerom k dvojštátnemu riešeniu" izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Podľa stanice BBC tým Cameron naznačil, že Británia by mohla formálne uznať palestínsky štát ešte počas rokovaní, a nie až v rámci finálnej mierovej dohody.

Britský minister zároveň vyzval na zriadenie novej Palestínskej samosprávy s "technokratickými a dobrými lídrami", ktorí by boli schopní riadiť aj Pásmo Gazy.

Cameron: Je potrebná prestávka v bojoch 

Na margo prebiehajúceho úsilia o ukončenie vojny v palestínskej enkláve medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas Cameron uviedol, že je potrebné zaviesť prestávku v bojoch, čo by umožnilo zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci a prepustiť rukojemníkov.

image

Rokovania medzi Izraelom a Hamasom o rukojemníkoch výrazne pokročili, povedal katarský premiér

"Teraz vidíme, že sa otvára cesta, na ktorej môžeme dosiahnuť skutočný pokrok, a to nielen pri ukončení konfliktu, ale aj pri hľadaní politického riešenia, ktoré môže znamenať mier na roky, a nie na mesiace," dodal šéf britskej diplomacie, ktorý tento týždeň odcestuje na štvrtú návštevu Blízkeho východu od svojho novembrového nástupu do funkcie.

Skutočnou výzvou podľa Camerona zostáva premeniť prípadnú prestávku v bojoch na udržateľné prímerie. V tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že ani napriek minulým zlyhaniam, sa netreba vzdať.

Príbeh neúspechu

Obdobie posledných 30 rokov v Izraeli označil britský minister za "príbeh neúspechu". Uznal, že v krajine za ten čas rástla ekonomika, životná úroveň, investície do obrany aj bezpečnosti. Ani napriek tomu však podľa Camerona izraelská vláda nedokázala zabezpečiť to, "čo štát najviac chce, čo chce každá rodina, a to je bezpečnosť".

"A to len vtedy, keď si uvedomíme toto zlyhanie a uznáme, že skutočný mier a pokrok nastane vtedy, keď výhody mieru a pokroku budú väčšie ako výhody návratu k boju," dodal Cameron na záver.

image

Desiatka členov izraelskej vlády bola na akcii vyzývajúcej na židovské osídlenie Gazy

Denník TOI pripomenul, že Británia presadzuje päťbodový plán na ukončenie vojny v Gaze, ktorý predpokladá ukončenie bojov, dvojštátne riešenie a úradnícku palestínsku vládu, ktorá by riadila Pásmo Gazy aj západný breh Jordánu. Na základe tohto plánu by boli vedúci predstavitelia Hamasu vyhostení do inej krajiny.

Proti dvojštátnemu riešeniu naopak namieta izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý v tomto smere odmietol návrhy aj svojich spojencov vrátane Spojených štátov. Odôvodnil to tým, že takéto riešenie "ohrozuje štát Izrael".

01 - Modified: 2024-01-30 09:36:40 - Feat.: 1 - Title: Izraelskí vojaci uskutočnili zásah v nemocnici v Predjordánsku 02 - Modified: 2024-01-30 07:19:26 - Feat.: 1 - Title: Situácia na Blízkom východe je nebezpečnejšia za posledné desaťročia, vyhlásil Blinken 03 - Modified: 2024-01-29 12:26:28 - Feat.: 1 - Title: Hamas opäť podmienil prepustenie zvyšných 130 rukojemníkov ukončením izraelskej ofenzívy 04 - Modified: 2024-01-29 12:49:10 - Feat.: 1 - Title: Pracovníci OSN a zároveň členovia Hamasu. Pravdepodobne uniesli ženu a zapojili sa aj do masakru v kibuci 05 - Modified: 2024-01-29 09:41:41 - Feat.: 1 - Title: Zamestnanci OSN vraždili s Hamasom. Nie je to ani špička ľadovca
01 - Modified: 2024-04-25 17:29:41 - Feat.: - Title: Do Egypta od októbra utieklo z Pásma Gazy asi 100-tisíc Palestínčanov. Väčší počet Káhira odmietla 02 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 03 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí 04 - Modified: 2024-04-25 07:54:33 - Feat.: - Title: Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia 05 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:57