Novinári v Záhrebe protestujú proti návrhu zákona, ktorý podľa tvrdení pracovníkov médií zakáže sprostredkovávať podrobnosti z vyšetrovaní trestných činov. FOTO: TASR/HINA
StoryEditor

Chorvátski novinári protestovali proti návrhu zákona na umlčanie ich zdrojov

31.01.2024, 21:10
Autor:
TASRTASR

V Chorvátsku sa tento rok konajú prezidentské aj parlamentné voľby, čo zvyšuje tlak proti novinárom.

Chorvátski novinári v stredu demonštrovali proti návrhu zákona, ktorá im zakáže informovať o podrobnostiach pri vyšetrovaní trestných činov vrátane korupcie. Informuje o tom agentúra AFP.

Chorvátsky parlament od začiatku januára rokuje o návrhu zákona, podľa ktorého hrozí väzenie až na tri roky za poskytnutie informácií o vyšetrovaní či získavaní dôkazov. "Je to čin štátnej agresie voči verejnému záujmu," povedal účastníkom stredajšieho protestu Hrvoje Zovko, šéf Asociácie chorvátskych novinárov (HND).

Na jednom z transparentov na demonštrácii v Záhrebe bol nápis "Žiadne zdroje, žiadne politické problémy". Niekoľko desiatok novinárov protestovalo aj v druhom najväčšom chorvátskom meste Split.

Návrh zákona známeho ako "lex AP" už niekoľko týždňov kritizujú médiá ako pokus o umlčanie ich zdrojov. Do médií totiž v minulosti takýmto spôsobom unikla komunikácia v aplikácii WhatsApp medzi ministerkou pre eurofondy Gabrielou Zalac a bývalou štátnou tajomníčkou vo vláde premiéra Andreja Plenkoviča o nafúknutých nákladoch na softvér.

Vláda tvrdí, že zákon sa nezmieňuje o novinároch, ale v praxi to znamená umlčanie novinárskych zdrojov a postihovanie tzv. bielych vrán, ktoré informujú o korupcii a nekalých postupoch vo vnútri verejných inštitúcií.

Chorvátsky premiér Plenkovič uviedol, že zákon rieši problém úniku informácií v neverejnej fáze trestného konania. Vláda v predvečer protestu oznámila zmenu v návrhu zákona, podľa ktorej jednotlivec zverejňujúci informácie "predovšetkým vo verejnom záujme" nebude stíhaný. Zovko to označil za lacný politický trik.

V Chorvátsku sa tento rok konajú prezidentské aj parlamentné voľby, čo zvyšuje tlak proti novinárom.

01 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 02 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 03 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 04 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 05 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:51