Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Jaroslav NovákFOTO: Jaroslav Novák
StoryEditor

Čaputová v Toronte: Globálnym výzvam nemožno čeliť bez zapojenia súkromného sektora

31.01.2024, 23:59
Autor:
TASRTASR

Prezidentku počas jej cesty v Kanade a USA sprevádza početná podnikateľská delegácia zložená z predstaviteľov firiem, ktoré sa venujú zelenej transformácii, udržateľnej energii a digitálnym technológiám.

Vády musia riešiť výzvy ako klimatická kríza, bezpečnosť či digitalizácia. Nemôžu to však robiť bez zapojenia, inovácií a vedenia zo strany súkromného sektora. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová na otvorení slovensko-kanadského biznis fóra v kanadskom Toronte.

"Vlády môžu pomôcť vytvoriť príležitosti a podmienky na úspech. Do roku 2026 Slovensko preinvestuje viac ako 3,6 miliardy eur alebo 5,3 miliardy kanadských dolárov z plánu obnovy na podporu zelenej a digitálnej transformácie a nových technológií. V nasledujúcich šiestich rokoch budeme každoročne zvyšovať verejné financovanie výskumu, vývoja a inovácií o 14 percent," povedala Čaputová.

image

Čaputová sa stretla s kanadským premiérom Trudeauom, dnes ju čakajú ešte viaceré stretnutia

Poukázala na ruskú inváziu na Ukrajinu, útok Hamasu na Izrael a napätie v Červenom mori, ktoré nanovo definujú bezpečnosť, energetické a obchodné vzorce. Vzostup nových technológií a umelej inteligencie podľa slovenskej prezidentky otvára ľudstvu úplne novú digitálnu kapitolu.

"Stále je tu veľká globálna výzva – klimatická kríza. Musíme prejsť na ekologickejší a udržateľnejší model rozvoja. Pretože ten starý, založený na fosílnych palivách a znečistení, je zastaraný a mimo dosahu potrieb našej planéty," podotkla.

Všetko je podľa Čaputovej obrovskou príležitosťou pre slovenských miestnych a medzinárodných partnerov. "Slovensko je otvorené pre podnikanie," skonštatovala.

Prezidentku počas jej cesty v Kanade a USA sprevádza početná podnikateľská delegácia zložená z predstaviteľov firiem, ktoré sa venujú zelenej transformácii, udržateľnej energii a digitálnym technológiám.

image

S Kanadou sme blízkymi partnermi a spojencami, tvrdí Čaputová. Vidí priestor na prehĺbenie spolupráce

"Som rada, že túto príležitosť využili mnohé firmy a experti. Zúčastnilo sa ho vyše 60 spoločnosti či už z kanadskej alebo slovenskej strany," uviedla Čaputová. Považuje za dobré, ak odborníci spolupracujú a vytvárajú biznis príležitosti naprieč celým svetom. Slovensko-kanadské biznis fórum označila za doteraz najväčšie, aké sa medzi oboma krajinami uskutočnilo.

Slovenskí podnikatelia absolvovali prvé diskusie už v Ottawe. Podľa slov prezidentky hovoria o prvých zaujímavých stretnutiach a perspektívnej spolupráci.

"Verím, že aj toto stretnutie prinesie konkrétny efekt, spoluprácu a investície na Slovensko spolu s pracovnými príležitosťami alebo obchodné a biznis príležitosti pre slovenských podnikateľov v zahraničí," tvrdí slovenská hlava štátu.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-23 20:45:46 - Feat.: - Title: V Kanade sa začalo rokovanie o celosvetovej zmluve o plastoch 03 - Modified: 2024-04-23 06:04:49 - Feat.: - Title: Na západe Kanady bojujú s požiarmi, niektoré trvajú ešte od minulého roka 04 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 14:19