Slovenský premiér Robert Fico (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán počas samitu EÚ. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Orbán odvolal veto. Lídri Únie schválili 50-miliardovú pomoc pre Ukrajinu, rokovali len pár minút

01.02.2024, 11:42
01.02.2024, 16:40
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Vojnou sužovaná Ukrajina peniaze nevyhnutne potrebuje na zabezpečenie základných funkcií štátu vrátane platov vojakov alebo úradníkov.

Prezidenti a premiéri členských krajín Európskej únie dnes jednomyseľne schválili balík finančnej pomoci Ukrajine vo výške 50 miliárd eur na ďalšie štyri roky, oznámil predseda Európskej rady Charles Michel.

VIDEO: Lídri EÚ sa dohodli na 50-miliardovej pomoci pre Ukrajinu

Správa prišla bezprostredne po tom, ako sa v Bruseli začal mimoriadny samit EÚ venovaný tejto otázke. Do poslednej chvíle pritom nebolo jasné, či maďarský premiér Viktor Orbán odvolá svoje veto z decembrovej vrcholnej schôdzky.

image

Únia má páky, ako Orbánovi ukázať, kde je jeho miesto. Je to odkaz aj pre Ficovu vládu

Rozhodujúce stretnutie 

"Máme dohodu," napísal Michel na sociálnej sieti X. "Všetkých 27 lídrov sa zhodlo na 50-miliardovom balíku dodatočnej podpory. Zaručuje to pevné, dlhodobé, predvídateľné financovanie pre Ukrajinu, "uviedol.

Rokovania sa začali s poldruhahodinovým oneskorením, pretože ešte predtým sa uskutočnilo viacero menších pracovných stretnutí zameraných na dosiahnutie kompromisu o finančnej pomoci Ukrajine.

Rozhodujúcim bolo podľa magazínu Politico zrejme stretnutie Michela a predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej s prezidentom Francúzska Emmanuelom Macronom, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a predsedom vlády Maďarska Viktorom Orbánom.

Neskôr sa k nim pridali aj holandský premiér Mark Rutte, poľský premiér Donald Tusk a šéf belgickej federálnej vlády Alexander De Croo.

image

Buď si s nami, alebo nie. Hra sa končí, odkázal Tusk Orbánovi

Podľa diplomatických zdrojov sa v záveroch samitu zmenili dva odseky. Jeden spomína práve možné budúce preskúmanie pomoci Kyjevu. O peniazoch pre Ukrajinu sa podľa neho bude viesť každoročná debata, avšak bez možnosti, že by Maďarsko mohlo pomoc vetovať.

"Ak to bude potrebné, o dva roky Európska rada vyzve Komisiu, aby predložila návrh na preskúmanie v súvislosti s novým viacročným finančným rámcom," dodáva ďalej nový odsek. Či by to znamenalo možnosť veta po týchto dvoch rokoch, nie je zatiaľ jasné.

Šmyhaľ: Je to príspevok k spoločnému víťazstvu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval členským krajinám Európskej únie za schválenie ďalšieho balíka pomoci Ukrajine. Spolu s premiérom Denysom Šmyhalom na sociálnej sieti X ocenil solidaritu a jednotu európskej dvadsaťsedmičky.

"Pokračujúca finančná podpora EÚ pre Ukrajinu posilní dlhodobú hospodársku a finančnú stabilitu, ktorá je rovnako dôležitá ako vojenská pomoc a tlak sankcií na Rusko," uviedol Zelenskyj.

"Toto je jasný signál, že Ukrajina odolá a že Európa odolá," komentoval vývoj ukrajinský prezident v prejave k premiérom a prezidentom EÚ. "Je veľmi dôležité, že rozhodnutie urobilo všetkých 27 predstaviteľov, čo znovu preukázalo silnú jednotu EÚ," pokračoval Zelenskyj.

Program dlhodobej finančnej pomoci Kyjevu je súčasťou úpravy viacročného rozpočtu Únie na roky 2021 až 2027 a pozostáva z pôžičiek v objeme 33 miliárd eur a 17 miliárd v grantoch. Vojnou sužovaná Ukrajina peniaze nevyhnutne potrebuje na zabezpečenie základných funkcií štátu vrátane platov vojakov alebo úradníkov.

Proti novému balíku sa niekoľko mesiacov vymedzovalo Maďarsko, ktorého premiér na decembrovom samite úpravu viacročného rozpočtu zablokoval.

image

Rusko vstúpi do NATO ako prvé, naliehal na Clintona pred rokmi Jeľcin

V posledných dňoch Orbán za odvolanie svojho veta požadoval okrem iného to, aby sa finančná pomoc musela každoročne znovu jednomyseľne potvrdzovať. Tiež vznášal požiadavky ohľadom čerpania peňazí z unijných fondov, ktoré má Budapešť zablokované pre spory ohľadom fungovania právneho štátu či boja proti korupcii.

"Keď sa Európska rada stretla naposledy, bola v stávke dôveryhodnosť Európy, a my všetci sme túto dôveryhodnosť posilnili," vyhlásil dnes Zelenskyj.

Balík finančnej pomoci na ďalšie štyri roky krátko po oznámení privítal tiež ukrajinský premiér Denys Šmyhal. "Členské štáty tým znovu prejavili solidaritu a jednotu v krokoch na podporu ukrajinského ľudu, ktorý odoláva vojne," uviedol Šmyhaľ, ktorého krajina sa už takmer dva roky bráni invázii ruských vojsk.

"Každý hlas je významným príspevkom k nášmu spoločnému víťazstvu," dodal ukrajinský premiér.

Signál pre Putina a USA

Pomoc EÚ pre Ukrajinu, na ktorej sa lídri členských krajín dohodli, vysiela ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi silný odkaz, uviedla po skončení dnešného mimoriadneho samitu EÚ na tlačovej konferencii predsedníčka Európskej komisie.

"Museli sme urobiť niekoľko ťažkých rozhodnutí," uviedla šéfka EK. "Nakoniec sme ale s prijatím (úpravy viacročného únijného rozpočtu pre obdobie 2021 až 2027) potvrdili svoje odhodlanie bojovať s ilegálnou migráciou, podporovať našich partnerov na západnom Balkáne aj rozvíjať európsku obranu a konkurencieschopnosť," poznamenala.

image

Brusel nemôže dať peniaze Maďarov Ukrajincom, vyhlásil Orbán. Svoje rozhodnutie označil za víťazstvo

Podľa predsedu Európskej rady Michela je dnešný diplomatický úspech EÚ ale tiež signálom pre Spojené štáty, ktoré sa pri schvaľovaní ďalšej pomoci Kyjevu stretávajú s vnútropolitickými spormi.

"Americkým daňovým poplatníkom ukazujeme, že sme spoľahliví a dôveryhodní partneri," predniesol Michel.

Prijatie balíka privítal aj nemecký kancelár Olaf Scholz. Aj on podľa agentúry Reuters vyjadril nádej, že vývoj v Európe prinúti USA rýchlejšie vo veci rozhodnúť.

01 - Modified: 2024-02-01 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Ruský poslanec navrhol rozmiestnenie jadrových zbraní na Kube a vo Venezuele. Dôvodom sú Spojené štáty 02 - Modified: 2024-02-01 09:26:27 - Feat.: 1 - Title: Budanov hrozí Kremľu rozsiahlymi útokmi: Máme plán, ktorý Rusov vystaví realite totálnej vojny 03 - Modified: 2024-02-01 09:03:08 - Feat.: 1 - Title: Trikrát menej granátov ako Rusko. Ukrajinský minister obrany upozornil spojencov na nedostatok munície 04 - Modified: 2024-02-01 08:51:04 - Feat.: 1 - Title: Putin šponuje ekonomiku, čo to dá, a chváli sa úspechmi. Ale čo ak to praskne? 05 - Modified: 2024-01-31 18:04:16 - Feat.: 1 - Title: Súd OSN nevyhovel žiadosti Ukrajiny o ruské reparácie za podporu separatistov 06 - Modified: 2024-01-31 14:20:49 - Feat.: 1 - Title: Urobíme všetko pre to, aby Európska únia poskytla Ukrajine obrovskú pomoc, vyhlásil Scholz
01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 03 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 04 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 05 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:54