Ilustračná fotografia. FOTO: X
StoryEditor

Pribúda cestovateľov, ktorým sa podarilo navštíviť všetky krajiny sveta. Je to čoraz jednoduchšie

03.02.2024, 11:41
Autor:
ČTKČTK

Za prvého človeka, ktorý navštívil všetky krajiny sveta, je pokladaný fínsky spisovateľ a zahraničný spravodajca Rauli Virtanen. Podarilo sa mu to v roku 1988, keď OSN uznávala 170 krajín, čo je menej ako dnes.

Väčšina cestovateľov má zoznam destinácií, kam by sa chceli pozrieť. Navštíviť všetky krajiny sveta sa však pošťastilo zatiaľ relatívne malému počtu ľudí, odhadom asi 400. Toto číslo však rýchlo rastie, keďže ambície precestovať všetky svetové krajiny a potrebné prostriedky na splnenie tohto cieľa má čoraz viac ľudí, píše spravodajský web CNN.

Vlani sa na prestížny zoznam ľudí, ktorí precestovali všetkých 195 krajín a území uznaných OSN, zapísalo rekordných 50 cestovateľov, vyplýva z údajov online platformy NomadMania.

Za prvého človeka, ktorý navštívil všetky krajiny sveta, je pokladaný fínsky spisovateľ a zahraničný spravodajca Rauli Virtanen. Podarilo sa mu to v roku 1988, keď OSN uznávala 170 krajín, čo je menej ako dnes. V posledných rokoch tak navštevoval nové. Túžbu precestovať všetky svetové krajiny spisovateľ pripisuje "extrémnej zvedavosti a zberateľskej mentalite".

Je ich čoraz viac

"V polovici 80. rokov som zistil, že už som navštívil 150 krajín, a povedal som si, že kým umriem, možno stihnem navštíviť aj tých ostatných," hovorí Virtanen. Hoci sa mu navštíviť všetky krajiny podarilo koncom 80. rokov, myšlienka "zbierať krajiny" má oveľa dlhšiu históriu.

Travelers‘ Century Club, organizácia združujúca ľudí, ktorí navštívili 100 a viac krajín a území sveta, vznikla v roku 1954 a funguje dodnes. Odvtedy vznikli ďalšie podobné skupiny, napríklad konkurenčná cestovateľská komunita Most Traveled People a NomadMania.

"Historicky bolo cestovanie obmedzené na ľudí s finančnými prostriedkami, kariérnou flexibilitou a skvelým zdravím," hovorí Michael O ‘Regan, lektor cestovného ruchu na Glasgow Caledonian University v Škótsku.

To už dnes v mnohých prípadoch neplatí. Letenky sú vďaka nízkonákladovým spoločnostiam dostupnejšie, víza možno mnohokrát získať po prílete do destinácie a nocľah v hoteli možno rezervovať v predstihu na internete.

Američan Patrick Gilliland sa rozhodol venovať cestovaniu v pokročilejšom veku. Rovnako ako mnohým ďalším cestovateľom mu návštevu posledných krajín na zozname skomplikovala pandémia covidu-19, keď krajiny zatvárali hranice a zavádzali lockdowny. Svoj sen si 62-ročný Gilliland po mnohých rokoch na cestách splnil vlani.

Lepšie podmienky

"Až do posledných rokov som si nepredpokladal, že je možné navštíviť všetky krajiny," hovorí. "Myslel som si, že niektoré miesta sú príliš nebezpečné alebo že nebude možné získať vízum," dodáva.

V posledných rokoch Američan trávil na cestách najmenej 48 týždňov v roku. Priznáva, že navštíviť všetky krajiny nebol jednoduchý cieľ a vyžadovalo si to "šťastie a dobré načasovanie".

"Severnú Kóreu som navštívil pred 20 rokmi, keď boli vzťahy s USA lepšie," hovorí. "V priebehu rokov som sa viackrát pokúšal získať iránske vízum, Nauru je tak málo navštevované, že získanie víza je ťažké a rozhodnutie závisí od rozmaru jednotlivca," dodáva. Keď v septembri dorazil do svojej poslednej krajiny, Líbye, ktorá sa práve znovu otvorila občanom USA, bol mu na letisku najprv odopretý vstup.

Zdá sa, že z hŕstky cestovateľov, ktorí navštívili všetky krajiny, ich väčšina, ak nie všetci, už pred zapojením do výzvy mnoho krajín precestovala.

Získavanie víz

Slovenská blogerka Martina Šebová navštívila viac ako 100 zo 195 krajín a území uznávaných OSN, kým sa rozhodla so svojou austrálskou partnerkou Rachel Daveyovou precestovať zvyšné krajiny.

"Myslím, že by ma vystrašilo, keby som mala začať navštevovať všetky krajiny a bola by som tak o desiatich," povedala Šebová v vlaňajšom rozhovore so CNN. Dodala, že človek toho musí mať veľa procestovaných, kým sa do niečoho takého pustí.

K masívnemu nárastu počtu ľudí, ktorí chcú navštíviť všetky svetové krajiny, zásadne prispel aj nástup sociálnych sietí. "S príchodom sociálnych sietí, ako je instagram a tiktok, sa niektorí budú neustále inšpirovať ostatnými," hovorí O ‘Regan. "Teraz sa to zdá byť dostupnejšie a realizovateľnejšie ako kedykoľvek predtým," dodáva.

V konečnom dôsledku však schopnosť precestovať všetky krajiny stále závisí od financií, cestovateľského ducha a tiež od toho, či má človek pas, ktorý mu umožní navštíviť akúkoľvek destináciu si zamane.

Pre Virtanena je to nepríjemná realita a priznáva, že v priebehu rokov začal zo svojho úspechu mať zmiešané pocity. "Mal som veľké šťastie," uvádza s tým, že vďaka svojej práci mohol navštíviť 95 percent krajín.

"Mal som editorov, ktorí mi schvaľovali cestovné náklady, a akceptovali moje nápady cestovať do vzdialených krajín, aby moji čitatelia a diváci vedeli, čo sa deje," povedal.

"Patrím k tej nepatrnej menšine ľudí narodených a vzdelaných v bohatých krajinách, ktorí si môžu dovoliť cestovať kdekoľvek na svete. Mám z toho, či mi rozumiete, akýsi pocit viny, a preto ľuďom v chudobnejších krajinách nikdy nehovorím, že som navštívil všetky krajiny sveta, "dodáva.

01 - Modified: 2024-01-20 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mami, ja chcem zostať doma alebo nekonečná "mamahotel": Prečo pribúda dospelých detí? 02 - Modified: 2024-01-05 08:16:08 - Feat.: 1 - Title: V Španielsku sa začal štrajk časti personálu leteckej spoločnosti Iberia, zrušila 444 letov 03 - Modified: 2023-12-06 11:34:55 - Feat.: 1 - Title: Aerolinky budúci rok čakajú stabilizáciu ziskov, ale aj vyššie náklady
01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-22 10:39:30 - Feat.: - Title: Dovolenka so štvornohým priateľom? Spoločnosť ponúka letenky pre psov 03 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:52