Proruskí Srbi v Belehrade. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruská komunita zapúšťa korene v Srbsku. Usádzajú sa tu vojnoví migranti a začínajú podnikať

03.02.2024, 12:47
Autor:
ČTKČTK

Prudký nárast podnikov vlastnených imigrantmi je posilňovaný rastúcimi hospodárskymi väzbami medzi Ruskom a Srbskom.

Rusi zaregistrovali v Srbsku do konca roka 2023 približne 9000 nových podnikov, pričom v tomto roku by mal ich počet ďalej rásť, vyplýva z informácií srbskej agentúry pre evidenciu obchodných spoločností.

Údaje odrážajú záujem ruskej komunity zapustiť korene takmer dva roky po tom, ako ruská invázia na Ukrajinu vyvolala príchod približne 370-tisíc Rusov do tejto balkánskej krajiny, napísal server The Moscow Times.

Otvárajú podniky

V prvých mesiacoch po začiatku invázie mali novoprichádzajúci Rusi tendenciu otvárať reštaurácie, bary a salóny krásy, ktoré uspokojovali ruský vkus. Niektoré z nich boli podľa prieskumu Centra pre európsku politiku tieňovými podnikmi, ktoré založili migranti, aby získali povolenie na dočasný pobyt v Srbsku.

Koncom roka 2023 však Rusi v Belehrade a Novom Sade častejšie otvárali materské školy, internetové obchody, výrobné zariadenia, realitné spoločnosti a co-workingové priestory. Na čele nárastu figurujú aj oblasti IT, vývoja softvéru, právne alebo podnikateľské poradenstvo. Využívajú pritom výhody poskytované srbskými úradmi.

Marija, ktorá pred odchodom z vlasti v marci 2022 pracovala ako kvetinárka v Moskve, založila pred dvoma mesiacmi v Belehrade službu na doručovanie kvetov ciao.flowers. Motivoval ju pocit, ktorý zdieľa mnoho Rusov žijúcich v mestách, a síce to, že "nemôžu nájsť kvalitu služieb, na ktorú sú zvyknutí".

"Rozhodla som sa založiť vlastný podnik, keď som si uvedomila, že v Belehrade nemôžem nájsť kvetinárstvo, kde by som chcela nakupovať. Chcela som niečo moderné, módne, s peknými kompozíciami a dobrým vkusom, "povedala.

Najprv otestovala dopyt po kvetinovej predplatiteľskej službe medzi Rusmi pracujúcimi vo veľkej belehradskej kancelárii firmy Yandex, kde robí aj jej muž. Bola taká vysoká, že o mesiac neskôr spustila kompletnú službu.

Ústretové Srbsko

"Ak hovoríme o tom, ako tu môže cudzinec založiť firmu, tak je to oveľa jednoduchšie ako napríklad v Turecku," myslí si Marija. Dmitrij, ktorý z Ruska utiekol v septembri 2022, a založil požičovňu turistického a horolezeckého vybavenia s názvom Veterok, sa však domnieva, že Srbsko by mohlo byť voči malým podnikom ústretovejšie. "Ako individuálny podnikateľ musíte mesačne platiť minimálne 350 eur.

Na pokrytie týchto nákladov a dosiahnutie zisku potrebujete značný obrat, čo je na začiatku projektu nemožné. Veľa ľudí sa preto uchyľuje k práci načierno, "povedal.

image

Po mrazivom prijatí gruzínske Tbilisi opúšťajú Rusi, ktorí prišli za vojny. Miestni k nim boli nevraživí

Keď v roku 2022 prišla prvá vlna Rusov, mnohí z nich narýchlo založili firmy, aby získali povolenie na pobyt, ktoré môže po troch rokoch viesť k získaniu srbského pasu. Počet podnikov vlastnených Rusmi onen rok vyskočil na 6000, pričom v roku 2021 ich bolo 2000, uvádza APR.

Prudký nárast podnikov vlastnených imigrantmi je posilňovaný rastúcimi hospodárskymi väzbami medzi Ruskom a Srbskom. Na rozdiel od západných krajín, ktoré Rusom sťažujú podnikanie, Srbsko odoláva tlaku, aby sa pripojilo k sankciám voči Moskve a prerušilo svoje dlhoročné priateľské väzby s touto krajinou.

Nové dodávateľské reťazce

Spoločnosť Air Srbsko prevádzkuje každodenné lety medzi Belehradom a Moskvou aj Petrohradom, čo umožňuje oportunistickým podnikateľom cestovať. Británia a Európska únia dokonca uvalili na srbské spoločnosti sankcie za vývoz tovaru s dvojakým použitím do Ruska.

V Srbsku sa zase rozrástli ruské dodávateľské reťazce. Najviac viditeľné sú rady tabuliek čokolády Aljonka a ďalších ruských výrobkov na srbských pultoch s potravinami. Súčasne sa podľa správ z Ruska na tých moskovských čoraz častejšie objavuje tradičná srbská pálenka rakija.

Srbsko je tiež silno závislé od ruského plynu. Decembrová správa agentúry APR ukázala, že srbská ropná spoločnosť Nafta Industrija Srbije, ktorú spoluvlastní Rusko, bola v roku 2022 najziskovejšou firmou v Srbsku. Väčšinový podiel (51 percent) v spoločnosti získal v roku 2008 ruský plynárenský gigant Gazprom, ktorý tiež podporuje hlavný belehradský futbalový tím Crvena zvezda.

Väzby silnejú

Zatiaľ čo Brusel a Londýn vyjadrujú obavy z posilňovania väzieb medzi Ruskom a Srbskom, pričom britský minister zahraničia David Cameron označil Srbsko za "ruského splnomocnenca", Belehrad podľa všetkého prílev nových migrantov víta. Premiérka Ana Brnabičová privítala tisícky ruských IT odborníkov so slovami, že novoprichádzajúce môžu pomôcť premeniť Srbsko na technologické centrum.

Naproti tomu miestni obyvatelia majú z nových podnikov založených diasporou zmiešané pocity. "Vidíme, že títo mladí ľudia tu zvyšujú úroveň módy," povedala Milica, srbská majiteľka módnej značky a dizajnového obchodu v Belehrade, ktorá zaštítila niekoľko malých ruských podnikov vrátane barov. "Ich nové bary nastavujú nové štandardy v oblasti služieb," dodala.

Na druhej strane dodala, že títo imigranti "žijú v paralelnom svete, v akejsi malej Moskve" a väčšina ich firiem aktívne naberá Rusov. Dúfa preto, že sa budú viac integrovať.

Kvetináčka Marija tvrdí, že hoci väčšinu jej zákazníkov tvoria Rusi, má tiež niekoľko srbských klientov a dúfa, že ich získa viac. Dmitrij rozpráva, že chystá reklamnú stratégiu pre tento rok, ktorá sa zameria na Srbov a expanziu do ďalších balkánskych krajín.

Súčasťou jeho plánov je inštalácia automatov na požičiavanie vybavenia v národných parkoch, ktoré umožnia turistom požičať si vybavenie priamo na mieste, namiesto toho, aby si ho vozili z mesta. "Naše plány sú ambiciózne - vyzerá to, že v Belehrade ešte nejaký čas zostanem," povedal.

01 - Modified: 2024-01-26 15:56:08 - Feat.: 1 - Title: Po mrazivom prijatí gruzínske Tbilisi opúšťajú Rusi, ktorí prišli za vojny. Miestni k nim boli nevraživí 02 - Modified: 2024-01-25 13:35:07 - Feat.: 1 - Title: V Rusku bude vojna moslimov s kresťanmi, varoval člen Dumy. Rozzúril tým Kadyrova 03 - Modified: 2024-01-02 19:58:21 - Feat.: 1 - Title: V Petrohrade zadržali počas silvestra tisíce migrantov, ktorých teraz verbujú do vojny, píšu médiá
01 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 02 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 03 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 04 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 05 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 10:36