Zničená budova v Rafahu v južnom pásme Gazy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelská armáda ostreľovala oblasť husto osídleného Rafáhu kam utiekli civilisti, zomrelo pri tom asi 14 ľudí

03.02.2024, 13:36
Autor:
TASRTASR

Už v predchádzajúcich týždňoch sa objavovali informácie o občasnom ostreľovaní tejto oblasti, do ktorej pred bojom ušiel vyše milióna Palestínčanov.

Izraelská armáda dnes opäť ostreľovala oblasť Rafáhu na juhu Pásma Gazy, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na svojho reportéra v meste Rafáh. Palestínske ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané Hamásom podľa agentúry Reuters uviedlo, že izraelský raketový útok na dom v Rafáhu zabil 14 ľudí.

Už v predchádzajúcich týždňoch sa objavovali informácie o občasnom ostreľovaní tejto oblasti, do ktorej pred bojom ušiel vyše milióna Palestínčanov. Tento týždeň ale izraelský minister obrany Joav Galant uviedol, že armáda sa teraz zameria na Rafáh.

Milióny utečencov

V oblasti predtým dvestotisícového mesta Rafáhu pri egyptských hraniciach teraz žije viac ako polovica z 2,3 milióna obyvateľov Pásma Gazy. Väčšina z nich prebýva v stanoch či provizórnych prístreškoch v zlých hygienických podmienkach, v ktorých sa šíria infekčné choroby, a nemá dosť jedla ani pitnej vody.

Naposledy v piatok oblasť opäť zasiahla búrka a prívalové dažde, ktoré znovu rozbahnili cesty a zaplavili stany s utečencami. Agentúra AFP uviedla, že niektorí pre nedostatok teplého a nepremokavého oblečenia používajú aj ochranné obleky, ktoré zostali z pandémie covidu-19.

Na juh sa väčšina obyvateľov Pásma Gazy presunula s tým, ako postupujú boje izraelskej armády s palestínskym hnutím Hamas, ktoré USA, Izrael i Európska únia považujú za teroristické. Jej pozemné operácie sa začali na konci októbra na severe, ktorý už z veľkej časti zničilo izraelské bombardovanie. V posledných týždňoch bojovali vojaci najmä v meste Chán Júnis na juhu, ktoré leží len asi osem kilometrov od Rafáhu.

Civilisti majú obavy

Vo štvrtok izraelský minister obrany Galant povedal, že vojaci sa teraz zamerajú na Rafáh. "Dosahujeme naše ciele v Chán Júnise a dostaneme sa tiež do Rafáhu a zlikvidujeme teroristické živly, ktoré nás ohrozujú," uviedol. Humanitárne organizácie a státisíce Palestínčanov však majú z tohto postupu obavy.

"Väčšina obyvateľov Pásma Gazy je v Rafáhu. Ak tam vtrhnú tanky, bude to najväčší masaker od začiatku tejto vojny, "citovala agentúra Reuters päťdesiatpäťročného otca šiestich detí.

image

Rokovania o prímerí v Gaze komplikuje spor vo vedení Hamasu. Exilový líder chce viac ústupkov

Pri izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy, ktorá je odvetou za októbrový útok Hamasu na izraelské pohraničie s 1200 obeťami, zomreli podľa palestínskych úradov spravovaných Hamásom už najmenej 27 238 Palestínčanov, z toho väčšina boli ženy, deti a maloletí.

Až 66 450 Palestínčanov bolo kvôli bojom zranených. Tieto údaje nemožno nezávisle overiť, podľa viacerých expertov ale viac-menej zodpovedajú skutočnosti. Mnoho obetí je navyše stále pod troskami domov, ktoré sa zrútili v dôsledku bombardovania.

Tisícky sirôt

Detský fond OSN v piatok odhadol, že asi 17-tisíc detí v Pásme Gazy prišlo kvôli vojne o rodičov, alebo je od nich kvôli bojom odlúčených. Vlani v decembri UNICEF tiež uviedol, že od októbra museli lekári v Gaze viac ako tisíckami detí amputovať jednu alebo obe nohy.

Úrady OSN už mnoho týždňov upozorňujú na katastrofálnu humanitárnu situáciu v Gaze, ktorú podľa nich ešte zhorší pozastavenie pomoci úradu OSN pre palestínskych utečencov UNRWA oznámené niekoľkými krajinami, vrátane jeho veľkých prispievateľov, koncom januára.

image

Desiatka členov izraelskej vlády bola na akcii vyzývajúcej na židovské osídlenie Gazy

Viac ako desiatka štátov tak reagovala na izraelské obvinenie, podľa ktorého sa niekoľko zo 13-tisíc zamestnancov UNRWA v Pásme Gazy podieľalo na októbrovom teroristickom útoku Hamasu na Izrael. Izrael obvinenia vzniesol niekoľko hodín po tom, ako ho Medzinárodný súdny dvor vyzval, aby v Gaze zabránil genocíde a zvýšil tam humanitárnu pomoc.

Dnes televízia Al-Džazíra s odvolaním sa na palestínsku samosprávu na Izraelom okupovanom Západnom brehu uviedla, že päť krajín, ktoré pomoc UNRWA pozastavili, sa ju chystá v priebehu niekoľkých týždňov obnoviť. Jednou z nich je Kanada, ktoré sú tie ostatné, nie je podľa Al-Džazíru zatiaľ jasné.

01 - Modified: 2024-02-03 08:55:00 - Feat.: 1 - Title: Rokovania o prímerí v Gaze komplikuje spor vo vedení Hamasu. Exilový líder chce viac ústupkov 02 - Modified: 2024-02-03 06:53:23 - Feat.: 1 - Title: Nemecko otvorene kritizuje Izrael. Plány zaútočiť na Rafah sú neospravedlniteľné 03 - Modified: 2024-02-01 19:10:35 - Feat.: 1 - Title: Izrael podľa ministra obrany zabil 10-tisíc členov Hamasu, armáda postúpi do Rafáhu
01 - Modified: 2024-05-10 10:00:07 - Feat.: - Title: Z Rafahu utieklo vyše 110-tisíc ľudí, uvádza OSN. Väčšina sa od začiatku vojny musela sťahovať aj päťkrát 02 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 03 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 04 - Modified: 2024-05-10 04:39:32 - Feat.: - Title: Izrael sa kvalifikoval do finále piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie 05 - Modified: 2024-05-09 18:15:24 - Feat.: - Title: Izrael zostane v boji proti Hamasu sám, ak bude musieť, reaguje Netanjahu na varovania z USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 16:27