zraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo) a francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Francúzsky minister zahraničia prišiel do Izraela povedať "tvrdú pravdu". Kritizoval osadníkov v Gaze

05.02.2024, 17:00
Autor:
ČTKČTK

Francúzsky minister zahraničia povedal, že do Izraela prišiel "ako priateľ", ale je na mieste aj preto, aby hovoril pravdu, "ktorá sa bude izraelským partnerom možno ťažko počúvať".

Francúzsky minister zahraničia Stéphane Séjourné dnes po stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Jeruzaleme vyzval na prímerie v Pásme Gazy a povedal, že násilie páchané izraelskými osadníkmi na okupovanom Západnom brehu Jordánu sa musí zastaviť. Informuje o tom spravodajský web The Times of Israel.

"Násilie osadníkov na palestínskych územiach musí skončiť," uviedol šéf francúzskej diplomacie s tým, že treba zabrániť akejkoľvek eskalácii napätia na Západnom brehu Jordánu. Zároveň odsúdil akékoľvek vyhlásenia, ktoré vyvolávajú nenávisť voči Palestínčanom.

Podľa ToI v tejto súvislosti povedal, že podobné vyhlásenia sú "v Izraeli čoraz častejšie" a "zdieľajú ich politickí lídri". Séjourné tiež poznamenal, že k odsunu Palestínčanov zo Západného brehu Jordánu alebo Pásma Gazy nesmie dôjsť za žiadnych okolností.

image

Izraelské námorníctvo zasiahlo potravinový konvoj v Pásme Gazy, upozorňuje agentúra OSN

Francúzsky minister zahraničia povedal, že do Izraela prišiel "ako priateľ", ale je na mieste aj preto, aby hovoril pravdu, "ktorá sa bude izraelským partnerom možno ťažko počúvať".

V tejto súvislosti minister povedal, že Gazania sú už štyri mesiace "bombardovania, obliehania a chýba im základná pomoc" a že "túto tragédiu nemožno ničím ospravedlniť". "Prebiehajúca tragédia v Pásme Gazy musí skončiť," zdôraznil.

"V súlade s medzinárodným právom musí dôjsť k okamžitému a trvalému prímeriu a do Pásma Gazy by malo byť dopravených viac pomoci," dodal. Podľa ministra je potrebné politické riešenie konfliktu v podobe dvoch štátov, ktoré vedľa seba budú žiť v mieri. To by si podľa ministra vyžadovalo vzájomné uznanie zvrchovanosti Izraela a palestínskeho štátu a bezpečnostné záruky pre Izrael.

image

Šéf tureckej tajnej služby rokoval s lídrom Hamasu o prímerí v Gaze či rukojemníkoch

Izrael začal ofenzívu v Pásme Gazy po teroristickom útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, keď palestínski ozbrojenci v izraelskom pohraničí pozabíjali na 1200 ľudí, z toho tisícku civilistov, a asi 250 osôb uniesli ako rukojemníkov do Pásma Gazy. Vyše stovku z nich Hamas prepustil počas doposiaľ jediného prímeria na konci novembra. Od začiatku konfliktu podľa dnešného oznámenia ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas, zomrelo najmenej 27 478 Palestínčanov a zhruba 66 800 ďalších bolo zranených.

"Po zverstvách zo 7. októbra nikto neuvažuje o tom, že by odmeňoval terorizmus, ale nikto z priateľov Izraela si nevie predstaviť, že by riešil otázku Palestínčanov bez toho, aby ju vyriešil, a to sa stane prostredníctvom palestínskeho štátu," uviedol šéf francúzskej diplomacie.

Séjourné počas svojej štvordňovej cesty po Blízkom východe už navštívil Egypt a Jordánsko, z Izraela má pokračovať na Západný breh do Ramalláhu a do Libanonu.

01 - Modified: 2024-02-05 13:30:51 - Feat.: 1 - Title: Izraelské námorníctvo zasiahlo potravinový konvoj v Pásme Gazy, upozorňuje agentúra OSN 02 - Modified: 2024-02-04 20:46:38 - Feat.: 1 - Title: Hamas zatiaľ nezverejní odpoveď na návrh dohody o rukojemníkoch z Izraela 03 - Modified: 2024-02-03 08:55:00 - Feat.: 1 - Title: Rokovania o prímerí v Gaze komplikuje spor vo vedení Hamasu. Exilový líder chce viac ústupkov
01 - Modified: 2024-05-09 13:19:55 - Feat.: - Title: Izrael tvrdí, že Turecko odvolalo časť zákazu obchodovania, Ankara to popiera 02 - Modified: 2024-05-09 12:04:36 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Prázdne gesto Bidena. USA dotujú Izrael miliardami, pár bômb nič nezmení 03 - Modified: 2024-05-09 06:57:50 - Feat.: - Title: Sýria zostrelila izraelské rakety vypálené na Damask 04 - Modified: 2024-05-09 05:35:25 - Feat.: - Title: Misia na severe nie je ukončená. Leto môže byť horúce, vraví izraelský minister obrany 05 - Modified: 2024-05-08 09:49:21 - Feat.: - Title: Francúzsko dostalo varovanie z Kremľa: Ak pošlete vojakov na Ukrajinu, budeme na nich cieliť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 15:47