Nemecký minister obrany Boris Pistorius. FOTO: TASR/DPA
StoryEditor

Nemecko v prípade potreby zintenzívni svoje nasadenie v Bosne, vyhlásil minister obrany Pistorius

07.02.2024, 15:25
Autor:
TASRTASR

Krajina zostáva podľa agentúry DPA potenciálnym dejiskom konfliktu. Nemeckí vojaci zbierajú informácie prostredníctvom hliadok a kontaktov s miestnym obyvateľstvom a inštitúciami a vypracúvajú situačné správy.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius sa vyslovil za opätovné posilnenie vojenských mierových síl v Bosne a Hercegovine, ak to bude potrebné. Informovala o tom agentúra DPA.

Pistorius počas stredajšej návštevy stabilizačnej misie EUFOR Althea v Sarajeve potvrdil odhodlanie spojencov zachovať suverenitu a územnú celistvosť štátu Bosna a Hercegovina.

"V Srbsku a v Republike srbskej v Bosne a Hercegovine Rusko opakovane nachádza živnú pôdu pre svoje pokusy o destabilizáciu regiónu a rozšírenie vlastného vplyvu, napríklad prostredníctvom dezinformačných kampaní a ovplyvňovania médií," povedal Pistorius s odkazom na Republiku srbskú - bosnianskosrbskú entitu - jednu z dvoch entít, ktoré tvoria Bosnu a Hercegovinu. Druhou je prevažne moslimsko-chorvátska Federácia Bosny a Hercegoviny.

image

Spojené štáty vyslali nad Bosnu stíhačky, chcú tým podporiť územnú celistvosť krajiny

"Vzniknuté napätie na západnom Balkáne si vyžaduje, aby sme pokračovali v stabilizačných opatreniach a v prípade potreby ich po konzultácii s našimi partnermi na mieste zintenzívnili," dodal šéf nemeckého rezortu obrany s tým, že hovoril z perspektívy NATO a Európskej únie.

Nemecká armáda má v rámci misie v Bosne a Hercegovine nasadených približne 30 mužov a žien. Misia EUFOR Althea bola zriadená na podporu Daytonskej mierovej dohody, ktorá ukončila bosniansku vojnu v roku 1995.

Krajina zostáva potenciálnym dejiskom konfliktu, konštatuje DPA. Nemeckí vojaci zbierajú informácie prostredníctvom hliadok a kontaktov s miestnym obyvateľstvom a inštitúciami a vypracúvajú situačné správy. Pistorius v pondelok navštívil i kosovské hlavné mesto Priština.

Zástupca generálneho tajomníka NATO Mircea Geoana minulý týždeň vyhlásil, že Severoatlantická aliancia "silne" podporuje suverenitu a územnú celistvosť Bosny a Hercegoviny. Zároveň odsúdil "secesionistickú politiku" lídrov bosnianskych Srbov.

image

Skupina priateľov Bosny žiada dodržanie férových prístupových podmienok, upozorňuje Blanár

"Secesionistická politika a rozdeľujúca rétorika podkopali stabilitu a bránia reformám a blahobytu vašich občanov," uviedol Geoana počas návštevy Sarajeva.

Povedal, že bezpečnostná situácia v tejto balkánskej krajine bola témou rozhovorov s tamojšími predstaviteľmi. "Pretože to, čo sa deje v Bosne a Hercegovine, je dôležité pre bezpečnosť na západnom Balkáne. A to, čo sa deje na západnom Balkáne, je dôležité pre nás všetkých v Európe," uviedol.

Geoana dodal, že ústredie NATO v Sarajeve bude "naďalej koordinovať" svoju podporu so stabilizačnou misiou Európskej únie EUFOR Althea v Bosne a Hercegovine.

01 - Modified: 2024-02-02 06:55:54 - Feat.: 1 - Title: NATO podporuje suverenitu Bosny a Hercegoviny 02 - Modified: 2024-01-04 05:37:49 - Feat.: 1 - Title: Bosnianska Republika srbská prevezme od Sarajeva zodpovednosť za vlastné voľby 03 - Modified: 2023-11-21 20:30:36 - Feat.: 1 - Title: Vodca bosnianskych Srbov tvrdí, že krajina smeruje k "pokojnému" rozdeleniu
01 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 02 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 03 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 04 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 05 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:21