Svet už nie je bipolárny, a preto existuje viac potenciálnych ohnísk vojny, upozorňuje poradca českej vlády Tomáš Pojar. FOTO: Mafra/T. Krist
StoryEditor

Rusko musí expandovať. Putinov režim je presvedčený, že je na koni, tvrdí Fialov poradca

11.02.2024, 00:00

Z vojny na Ukrajine profitujeme, hovorí Tomáš Pojar, poradca predsedu vlády pre národnú bezpečnosť. A sú to peniaze, ktoré nejakým spôsobom zostanú v českej ekonomike.

Čo je podľa vás v súčasnosti najväčšou bezpečnostnou hrozbou pre Českú republiku a Európu?

V Európe už dva roky zúri najväčší konflikt od druhej svetovej vojny, takže je to nepochybne možné víťazstvo Ruska na Ukrajine. Teda ak by Rusko dobylo Ukrajinu a na slovenských hraniciach by stál ruský vojak. Ďalšou je určite nestabilná situácia na Blízkom východe. Ak sa bude vyhrocovať, ak sa budú stupňovať ohniská bojov, bude to mať, samozrejme, dosah aj na Európu, a teda aj na našu krajinu. Súvisí to s terorizmom a migračnými tlakmi.

Niektorí odborníci spomínajú ako bezpečnostnú hrozbu aj Čínu...

Čína nie je bezprostrednou hrozbou. Samozrejme, všetci musíme urobiť všetko pre to, aby sme zabránili čínskej invázii na Taiwan, pretože by to malo vplyv na ekonomiku na celom svete. Čína je nepochybne technologickým a civilizačným súperom Západu, ak chcete, ale nepredstavuje skutočnú hrozbu porovnateľnú s dvoma spomenutými.

image

Česko smeruje do eurozóny zadnými dverami

Ako Česká republika nemáme na Čínu žiadne páky. Máme nejaké páky aspoň ako Európa?

Ako Európa možno trochu väčšie, predsa len existuje významný vzájomný obchod. Svojim priateľom na Taiwane aj na čínskej strane musíme povedať, že dúfame, že k žiadnemu konfliktu nedôjde a že nikto nedá zámienku na jeho rozpútanie. Myslím si, že o tom musíme hovoriť otvorene a správať sa zodpovedne. Iba tak prispejeme aspoň malou mierou k tomu, že možno nedôjde k vojne, pretože by to bol konflikt, ktorý by otriasol celým svetom.

Znie to, akoby Európa vedela hovoriť len tichým hlasom. Rovnako ako na Blízkom východe. Takže by sme sa mali sústrediť na Ukrajinu?

Áno, európskym krajinám chýbajú lietadlové lode a lietadlá, nemajú vojenskú silu, aby dosiahli opačný koniec sveta. Na druhej strane máme dosah aspoň na bezprostredné susedstvo. V každom prípade by sme sa mali vždy sústrediť predovšetkým naň a na to, čo nás najviac páli. Pre nás je to logicky Ukrajina, pre Portugalcov a Španielov situácia v severnej Afrike. Ak nám zostanú nejaké sily, môžeme konštruktívne prispieť k upokojeniu situácie inde vo svete. Musíme však byť realistickí, pokiaľ ide o naše vlastné sily a schopnosti.

Hovoríte, že by sme mali podporiť Ukrajinu. Prečo je to dôležité? Sám ste povedali, že Rusko už na Ukrajine nemôže zvíťaziť.

Povedal som, že ruský plán úplne ovládnuť celú Ukrajinu, čo by bolo pre Rusko víťazstvo, zlyhal a nie je celkom pravdepodobné, že sa to Moskve podarí. Nesmieme však zabúdať, že Rusko neuspelo aj pre spôsob, akým ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-06 13:49:23 - Feat.: 0 - Title: Tretina českého vývozu ide Nemcom. Toto sú krajiny najviac závislé na exporte do tejto krajiny 02 - Modified: 2024-02-06 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina sa poučila a mení stratégiu, cielene útočí na ruské ropné terminály 03 - Modified: 2024-01-18 09:59:47 - Feat.: 1 - Title: Rusko chce ukrajinské zbrojovky zrovnať so zemou. Vie, že sa rozbiehajú naplno
01 - Modified: 2024-04-23 12:54:45 - Feat.: - Title: Peniaze na muníciu pre Ukrajinu stále pribúdajú. Slováci vyzbierali už vyše 3,5 milióna eur 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 04 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:29