Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Zelenskyj verí, že Kongres USA napokon poskytne Ukrajine potrebnú pomoc

10.02.2024, 09:55
Autor:
TASRTASR

Snemovňa ďalšiu pomoc Ukrajine zadržiava, pričom bývalý prezident Donald Trump povedal republikánom, že si neželá, aby pomoc, ktorej schválenie je spojené s imigračnou legislatívou USA, schválili.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vo svojom pravidelnom večernom príhovore vyjadril presvedčenie, že americký Kongres napokon rozhodne o poskytnutí potrebnej pomoci Ukrajine a posilní tak jej obranyschopnosť.

Zelenskyj na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter, zverejnil video zo svojho rozhovoru so zákonodarcami z Washingtonu, v ktorom ich vyzval k poskytnutiu ďalšej pomoci Kyjevu.

Snemovňa ďalšiu pomoc Ukrajine zadržiava, pričom bývalý prezident Donald Trump povedal republikánom, že si neželá, aby pomoc, ktorej schválenie je spojené s imigračnou legislatívou USA, schválili.

"Nemôžeme dopustiť šírenie vojny a ruského zla," vyhlásil Zelenskyj. Jeho vyhlásenie prišlo v čase, keď nemecký kancelár Olaf Scholz vo Washingtone hovoril s americkým prezidentom Joeom Bidenom o financovaní Ukrajiny.

Ukrajina je závislá od spojencov, najmä od USA, pokiaľ ide o vojenské dodávky. Žiada o rozšírenie systému protivzdušnej obrany o americké systémy Patriot a spoluprácu pri výrobe moderných dronov a zariadení pre vedenie elektronickej vojny.

Zelenskyj vo svojom večernom videoposolstve hovoril aj o potrebe zbraní s dlhým doletom – "najmä ATACMS s doletom 300 km, o ktorých, žiaľ, stále nie je rozhodnuté". Ukrajina už dlhšiu dobu žiada o rakety ATACMS od výrobcu Lockheed Martin z Washingtonu.      

Kyjev tiež žiada aj nemecké riadené strely Taurus, ktoré dokážu ničiť bunkre a chránené veliteľské stanovištia až do vzdialenosti 500 kilometrov. Existujú však obavy, že oba zbraňové systémy by mohli byť použité aj na útoky na ciele v Rusku.

01 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny 02 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 03 - Modified: 2024-05-02 05:29:20 - Feat.: - Title: Americká metodistická cirkev zrušila zákaz vysviacky LGBT+ ľudí za duchovných 04 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine 05 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 15:35