Český premiér Petr Fiala. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér

14.02.2024, 19:33
Autor:
TASRTASR

Rozhodnutie súdu rešpektuje aj šéfka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová.

Český premiér Petr Fiala rešpektuje rozsudok Mestského súdu v Prahe, ktorý v stredu oslobodil predsedu hnutia ANO Andreja Babiša v kauze Farmy Čapí hnízdo. Babiša je potrebné porážať vo voľbách, dodal podľa servera iDNES.cz.

image

Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš

"Rozsudok súdu rešpektujem. Hovorím to opakovane a platí to aj teraz. A opakovane tiež hovorím - Andreja Babiša musíme porážať vo voľbách, čo sa nám darí," vyhlásil predseda českej vlády. Babiš a "jeho ľudia" si podľa Fialu nebezpečne zahrávajú s bezpečnosťou a dôveryhodnosťou ČR.

Rozhodnutie súdu rešpektuje aj šéfka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová. "Nebudem dodávať slovo "ale", ako sme opakovane svedkami pri hnutí ANO, keď súdy neskončia v ich prospech," povedala podľa servera Novinky.cz.

Podľa ministra pre miestny rozvoj a šéfa Pirátov Ivana Bartoša sa opäť ukázalo, že slová Babiša o politickom procese boli klamstvá, za ktoré by sa mal ospravedlniť.

Hoci rozhodnutie súdu rešpektuje, nemení to podľa neho nič na tom, že predseda hnutia ANO bol počas pôsobenia vo vláde v strete záujmov. "Keď bol ako premiér trestne stíhaný, kričal, že nikdy neodstúpi, nech si to všetci zapamätajú. Áno, pamätáme si. Never more. Niečo také si naša krajina naozaj nezaslúžila," napísal Bartoš na sociálnej sieti X.

Mestský súd v Prahe v stredu opätovne oslobodil Babiša aj bývalú manažérku holdingu Agrofert Janu Nagyovú v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo. Skutok popísaný v obžalobe nebol podľa súdu trestným činom. Rovnaký súdny senát už oboch obžalovaných oslobodil vlani. Odvolací Vrchný súd v Prahe však rozsudok zrušil.

01 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:10