Poškodený exteriér zdravotného strediska UNRWA uprostred prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a palestínskym islamistickým hnutím Hamas v Gaze. Ilustračná fotografia. FOTO: UNRWA
StoryEditor

Izrael zverejnil mená pracovníkov úradu OSN, ktorí sa údajne podieľali na útoku Hamasu

16.02.2024, 19:43
Autor:
ČTKČTK

Muži pre UNRWA pracovali napríklad ako učitelia či sociálni pracovníci.

Izraelské ministerstvo obrany dnes zverejnilo totožnosti 12 zamestnancov Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA), ktorí sa podľa neho podieľali na teroristických útokoch Hamasu z minulého 7. októbra.

Učitelia i sociálni pracovníci

Ide o mužov, ktorí pre UNRWA pracovali napríklad ako učitelia či sociálni pracovníci. Pri všetkých izraelské ministerstvo uviedlo, že boli členmi palestínskeho hnutia Hamas, s ktorým Izrael bojuje v pásme Gazy, a ktoré Izrael, USA a Európska únia považujú za teroristickú organizáciu. Informoval o tom server The Times of Israel (ToI).

image

Najmenej 300-tisíc ľuďom v Gaze hrozí, že budú hladovať. Ich život závisí od pomoci

Niektorých z mužov po útokoch podľa ministerstva zadržali na izraelskom území, alebo sa tam v čase útoku podľa jeho zdrojov nachádzali, iné s operáciou Hamasu spájajú údaje z ich mobilných telefónov. Palestínski ozbrojenci z Hamasu a ďalších radikálne islamistických skupín 7. októbra v južnom Izraeli zabili 1200 ľudí a asi 250 ďalších uniesli ako rukojemníkov do Pásma Gazy.

Izraelský minister obrany Joav Galant podľa serveru ToI uviedol, že hoci jeho úrad zverejňuje mená 12 ľudí, má spravodajské informácie o tom, že na útoku zo 7. októbra sa podieľalo viac ako 30 pracovníkov UNRWA.

Okolo 12 percent zamestnancov je v spojení s Hamasom

Z 13-tisíc zamestnancov úradu v Pásme Gazy je podľa Galanta s Hamasom alebo inou islamistickou organizáciou spriaznených okolo 12 percent. Izrael už niekoľko rokov volá po zrušení úradu UNRWA, ktorý pomáha Palestínčanom na Blízkom východe.

"O 1468 pracovníkoch vieme, že sú aktívne v Hamase a Palestínskom islamskom džiháde. Až 185 zamestnancov UNRWA je aktívnych v ozbrojených zložkách Hamasu a 51 v ozbrojených zložkách islamského džihádu," uviedol Galant.

image

Blinken vyjadril presvedčenie o dohode v Gaze, žiada vyšetriť obvinenia úradu OSN

Obvinenie niekoľkých pracovníkov UNRWA Izrael zverejnil v januári, v ten istý deň, keď Medzinárodný súdny dvor v Haagu rozhodoval o predbežných opatreniach v prípade možnej genocídy voči palestínskemu obyvateľstvu, z ktorej Izrael viní Juhoafrická republika.

Financovanie úradu OSN v reakcii na izraelské obvinenia krátko na to zastavili Spojené štáty a ďalších viac ako desať krajín. 

Izraelské obvinenia voči úradu OSN vystupňovali cez víkend, keď armáda oznámila, že pod hlavným sídlom UNRWA objavila podzemné dátové centrum, ktoré Hamas používal na spravodajské a komunikačné účely. Šéf organizácie Philippe Lazzarini v pondelok zopakoval, že napriek obvineniam nemieni rezignovať.

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 03 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 05 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:27