Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Dáme viac peňazí do zbrojenia, sľubuje Scholz. Nebojte sa zničiť Putina, apeluje Zelenskyj

17.02.2024, 09:23
17.02.2024, 12:01
Autor:
ČTKČTK

Na investíciách do obrany vo výške dvoch percent HDP ročne sa dohodli štáty NATO.

Európania sa musia sami viac starať o svoju bezpečnosť a platí to aj pre Nemecko, ktoré bude v najbližších desaťročiach ročne investovať do armády dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval na zničenie režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Európania sa musia o svoju vlastnú bezpečnosť viac zasadiť. Teraz aj v budúcnosti," povedal Scholz. "Nemecko bude v dvadsiatych a tridsiatych rokoch a aj potom vydávať každý rok na obranu dve percentá HDP," poznamenal.

Na investíciách do obrany vo výške dvoch percent HDP ročne sa dohodli štáty NATO. Nemecko a napríklad ani Česko ale túto podmienku zatiaľ neplnia; obe krajiny chcú tomuto záväzku dostáť tento rok.

image

Až keď si ruský vojak omočí nohy v berlínskej Spréve, Západ pochopí, burcuje spisovateľ

Scholz pripomenul, že sa blíži druhé výročie vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. "Dva roky po začiatku vojny sa musíme pýtať, či robíme dosť. Musíme sa pýtať, či vieme, čo by víťazstvo ruského prezidenta Vladimira Putina znamenalo," povedal.

Poznamenal, že vojenský úspech Ruska by otriasol systémom európskej bezpečnosti a že by tiež politicky a hospodársky stál Európu viac ako existujúca pomoc Ukrajine.

Nemecko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc

Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok v Berlíne podpísali bilaterálnu dohodu o bezpečnostnej spolupráci. Podľa nemeckého ministerstva obrany má pomoc poskytnutá na základe tejto dohody hodnotu 1,13 miliardy eur a týka sa najmä protivzdušnej obrany a delostrelectva.

Podobnú dohodu uzavrel Zelenskyj v piatok aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Scholz dnes v Mníchove vyzval ostatné krajiny, aby s Ukrajinou podpísali podobné dojednania.

Zelenskyj zdôraznil, že Putinova vojna nie je len bojom proti Ukrajine, ale proti všetkým pravidlám, pretože prípadné ruské víťazstvo bude mať pre svet ďalekosiahle následky.

image

Ukrajina musí prežiť tento rok. Potom ruské zbrojovky narazia na svoj strop

„Ukrajinci už vzdorujú 724 dní. Kto by si to pred 725 dňami vôbec pomyslel?“ vyhlásil Zelenskyj o ukrajinskej obrane, ktorá už takmer dva roky čelí ruskej invázii. Tento rok podľa ukrajinského prezidenta vyžaduje zosilnenú podporu od spojeneckých krajín.

„Musíme teraz konať, inak Putin doženie svet do katastrofy,“ povedal. „Ako dlho svet ešte dovolí Rusku takto konať?“ položil si otázku.

„Nebojte sa porážky Putina a zničenie jeho režimu,“ povedal Zelenskyj. Pokiaľ také obavy bude svet mať, bude to podľa hlavy ukrajinského štátu len povzbudením pre nových ruských diktátorov, ktorí prídu po Putinovi. Zelenskyj dodal, že európske a ázijské susedstvo Ruska sa v takom prípade stane temným miestom.

Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajinci dokázali, že ruskú armádu je možné poraziť a prinútiť k ústupu. "Môžeme dobyť späť svoje územie a Putin môže prehrať," zdôraznil.

Zelenskyj znova pozval Trumpa na Ukrajinu

Ukrajinský prezident zopakoval v Mníchove svoje skoršie pozvanie niekdajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa do Kyjeva. "Sme pripravení s ním navštíviť aj vojnový front," povedal Zelenskyj.

Trump sa tento rok uchádza o prezidentskú nomináciu republikánov a očakáva sa, že v novembrových voľbách stretne s demokratickým prezidentom Joom Bidenom. Zelenskyj predtým pripustil, že Trumpov možný návrat do Bieleho domu ho znepokojuje.

Zelenskyj v bavorskej metropole hovoril tiež o východoukrajinskom meste Avdijivka, z ktorého sa ukrajinská armáda stiahla. Putin vďaka stiahnutiu Ukrajincov podľa Zelenského nič nezískal, naopak Ukrajina sa rozhodla uchrániť životy svojich vojakov.

Na otázku o obetiach konfliktu ukrajinský prezident neodpovedal, povedal ale, že v prípade Avdijivky pripadalo na jedného mŕtveho ukrajinského vojaka sedem Rusov.

01 - Modified: 2024-02-17 07:04:26 - Feat.: 1 - Title: Rusko označilo miliardára Tiňkova za zahraničného agenta 02 - Modified: 2024-02-17 06:41:30 - Feat.: 1 - Title: Macron požaduje od Moskvy vysvetlenie k údajnej kozmickej zbrani 03 - Modified: 2024-02-16 20:26:02 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko poskytne Ukrajine miliardovú pomoc. Zelenskyj a Macron podpísali bilaterálnu bezpečnostnú dohodu 04 - Modified: 2024-02-16 16:08:39 - Feat.: 1 - Title: Svetoví lídri reagujú na smrť Navaľného: Ľudí so slobodným duchom posielajú do gulagu a odsudzujú ich na smrť 05 - Modified: 2024-02-16 15:16:41 - Feat.: 1 - Title: Útok na jedného je útokom na všetkých. Viceprezidentka USA ubezpečila o amerických záväzkoch voči NATO
01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 05 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:56