Protivládne zhromaždenie organizovanom opozíciou, ktorá požaduje okamžité voľby v Chorvátsku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Chorváti demonštrovali proti vláde a korupcii, opozícia žiada predčasné voľby

17.02.2024, 18:20
Autor:
ČTKČTK

Agentúra AP zhromaždenie označila za najväčší protivládny protest v Chorvátsku za posledné roky.

Tisícky ľudí sa dnes zhromaždili v centre chorvátskeho hlavného mesta Záhrebna na demonštrácii proti vláde dlhoročného premiéra Andreja Plenkoviča. Ľavicová opozícia, ktorá protest zvolala, požadovala predčasné voľby. Kabinet pravicového premiéra tiež viní z korupcie, informovali chorvátske médiá.

Demonštrácii s názvom "Stačilo! Voľby hneď! "usporiadalo jedenásť ľavicových a liberálnych opozičných strán na protest proti nedávnemu vymenovaniu kontroverzného sudcu Ivana Turudiča do funkcie najvyššieho prokurátora. Podľa chorvátskych médií udržiaval Turudić väzby na osoby vyšetrované z korupcie; on sám to ale opakovane poprel.

image

Chorvátski novinári protestovali proti návrhu zákona na umlčanie ich zdrojov

Demonštranti dnes úplne zaplnili záhrebské Námestie Svätého Marka, kde sídli chorvátska vláda i parlament. Médiá ich počet odhadli na tisíce. Na transparentoch bolo možné zahliadnuť nápisy ako "Rubikon bol prekročený" či "Dosť bolo korupcie a zločinu". Agentúra AP zhromaždenie označila za najväčší protivládny protest v Chorvátsku za posledné roky.

Chorvátov tento rok čaká supervolebný rok, vyberať budú poslancov i prezidenta a tiež svojich zástupcov v Európskom parlamente. Parlamentné voľby by sa mali uskutočniť najneskôr do 22. septembra, ich presný termín však zatiaľ stanovený nebol. Opozícia požaduje, aby sa konali skôr.

Vymenovanie Turudiča za generálneho prokurátora presadil premiér Plenković, ktorý stojí na čele vlády aj pravostredovej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) od roku 2016.

Sám Turudić krátko po nástupe do funkcie vyvolal pobúrenie svojím odmietavým postojom k spolupráci s Úradom európskeho verejného žalobcu (EPPO), ktorý vyšetruje možné poškodzovanie finančných záujmov EÚ. Členmi EPPO je 22 z 27 členských štátov EÚ vrátane Chorvátska alebo Česka.

01 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 02 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 03 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 04 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 05 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:46