Avdijivka. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko má plnú kontrolu nad Avdijivkou. Niektorí ukrajinskí vojaci sú v zajatí

17.02.2024, 21:19
17.02.2024, 22:27
Autor:
ČTKČTK

Pred stratou Avdijivky v posledných dňoch varoval Biely dom, zatiaľ čo apeloval na republikánov v Kongrese, aby prestali blokovať vyčlenenie ďalších asi 60 miliárd dolárov na vojenskú a ekonomickú podporu Kyjeva.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu večer oznámilo, že jeho sily prevzali úplnú kontrolu nad východoukrajinským mestom Avdijivka. Minister obrany Sergej Šojgu o tom informoval podľa agentúry TASS informoval prezidenta Vladimira Putina.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj už v skorších sobotných hodinách uviedol, že sa ukrajinská armáda z Avdijivky stiahla.

Podľa agentúry Reuters to je najväčšia zmena na fronte od mája 2023, keď Rusi po dlhých krvavých bojoch dobyli Bachmut. Reuters ju dáva do súvislosti aj s nedostatkom munície, ktorému Ukrajina čelí kvôli "váhavej" vojenskej pomoci Západu. Podľa ukrajinského armádneho veliteľa niektorí ukrajinskí vojaci padli pri sťahovaní do zajatia.

image

Najväčšia zmena od Bachmutu. Ukrajinci sa stiahli z Avdijivky, hrozilo im obkľúčenie

"Na základe operačnej situácie v okolí Avdijivky, aby sme sa vyhli obkľúčeniu a zachovali životy a zdravie vojakov, som sa rozhodol stiahnuť naše jednotky z mesta a prejsť do obrany na výhodnejších líniách," uviedol vo vyhlásení Syrskyj.

"Naši vojaci dôstojne plnili svoju vojenskú povinnosť, robili všetko pre to, aby zničili najlepšie ruské vojenské jednotky, spôsobili nepriateľovi značné straty na živej sile i technike," napísal tiež a vyjadril presvedčenie, že sa ukrajinské jednotky vrátia do tohto mesta, ktoré malo pred vojnou okolo 32-tisíc obyvateľov.

"Dôležité víťazstvo" pre Putina

Šéf Kremľa Putin ruskej armáde zablahoželal a ocenil toto "dôležité víťazstvo", uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Už v piatok veliteľ zoskupenia ukrajinských síl generál Oleksandr Tarnavskyj informoval, že ukrajinskí vojaci sa stiahli z opevnenej pozície na juhovýchode Avdijivky. To spolu s ďalšími správami z miesta podľa denníka Ukrajinska pravda ukazovalo, že sa ukrajinské jednotky po mesiacoch bojov sťahujú postupne z celého mesta, ktoré je prakticky kompletne zničené.

image

Ukrajina musí prežiť tento rok. Potom ruské zbrojovky narazia na svoj strop

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojom pravidelnom hodnotení situácie uviedol, že ukrajinské stiahnutie z Avdijivky sa odohralo "relatívne kontrolovane". Poukazuje na skutočnosť, že ukrajinská armáda pre účely tohto zložitého manévru povolala do oblasti posily.

Americkí analytici zároveň upozorňujú na správy ruských vojenských blogerov, že sťahovanie ukrajinských vojakov, ktorým v Avdijivke hrozilo obkľúčenie, je "čoraz chaotickejšie" a sprevádzajú ho zvýšené straty. Náznaky toho však ISW nepozoruje.

Ruským silám bude podľa ISW zrejme robiť ťažkosti pokračovať v postupe z Avdijivky na západ, kde majú Ukrajinci pripravené náhradné obranné pozície.

Niektorí vojaci padli do ruského zajatia

Generál Tarnavskyj dnes pripustil, že niektorí vojaci pri sťahovaní z Avdijivky padli do ruského zajatia. "V záverečnej fáze operácie, pod tlakom nepriateľskej presile, boli niektorí ukrajinskí vojaci zajatí," uviedol na Telegrame. Presný počet neuviedol.

Ukrajinské úrady sa podľa neho obrátia na medzinárodné organizácie a sprostredkovateľské krajiny, aby zabezpečili, že Rusko bude s vojnovými zajatcami zaobchádzať humánne a v súlade s medzinárodným právom.

Pred stratou Avdijivky v posledných dňoch varoval Biely dom, zatiaľ čo apeloval na republikánov v Kongrese, aby prestali blokovať vyčlenenie ďalších asi 60 miliárd dolárov na vojenskú a ekonomickú podporu Kyjeva. Americký prezident Joe Biden a jeho poradcovia uvádzajú, že ukrajinskí obrancovia sa kvôli tomu stretávajú s nedostatkom munície.

image

Viceprezidentka USA: Politické hry pri pomoci Ukrajine nemajú miesto

Biden dnes o situácii telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý uviedol, že dúfa v "múdre rozhodnutie" amerických zákonodarcov. Americký prezident v piatok povedal, že bez schválenia príslušného návrhu Spojené štáty nie sú schopné Ukrajine dodávať muníciu.

Podľa Reuters je ovládnutie Avdijivky kľúčové pre ruský cieľ získať kontrolu nad celým východoukrajinským Donbasom. Putin navyše pred marcovými prezidentskými voľbami, v ktorých sa uchádza o znovuzvolenie, môže vývoj na Ukrajine prezentovať ako svoj úspech.

Avdijivka, kde teraz prežíva menej ako 1000 obyvateľov, leží severne od mesta Doneck, ktoré proruské sily ovládli už v roku 2014. V poslednom čase tu ukrajinskí vojaci čelili niekoľkonásobnej presile ruských jednotiek.

Ovládnutie mesta bolo podľa ukrajinských činiteľov a západných analytikov vykúpené obrovskými stratami na ruskej strane, a to ako životov, tak aj obrnených vozidiel.

01 - Modified: 2024-02-17 19:45:56 - Feat.: 1 - Title: Nemecký koncern Rheinmetall otvorí na Ukrajine továreň na muníciu 02 - Modified: 2024-02-17 18:17:27 - Feat.: 1 - Title: Rezervy Ruska klesajú, fiškálny vankúš má však na roky 03 - Modified: 2024-02-17 14:58:36 - Feat.: 1 - Title: Česko môže dodať Ukrajine zahraničnú muníciu, keď sa vyrieši financovanie, povedal prezident Pavel 04 - Modified: 2024-02-17 08:56:53 - Feat.: 1 - Title: Pentagón odhaduje ruské straty na Ukrajine na 300-tisíc vojakov 05 - Modified: 2024-02-16 20:26:02 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko poskytne Ukrajine miliardovú pomoc. Zelenskyj a Macron podpísali bilaterálnu bezpečnostnú dohodu
01 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 02 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 03 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 04 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 05 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:30