Farmári protestu proti v Prahe. FOTO: Reuters
StoryEditor

Netaja sa podporou Kremľa. Fiala spochybnil motiváciu organizátorov protestu farmárov

19.02.2024, 15:10
Autor:
TASRTASR

Organizátorom podľa českého premiéra nejde o zlepšovanie kvality života v Česku a sledujú iné ciele než záujmy poľnohospodárov.

Pondelkový protest časti nespokojných poľnohospodárov v Prahe nemá podľa českého premiéra Petra Fialu mnoho spoločného s bojom za lepšie podmienky v agrosektore, ako to demonštranti vyhlasujú.

Organizátorom podľa neho nejde o zlepšovanie kvality života v ČR a sledujú iné ciele než záujmy poľnohospodárov. Napísal to v pondelok na sociálnej sieti X.

"Dnešná demonštrácia nemá s bojom za lepšie podmienky poľnohospodárov mnoho spoločného. Demonštráciu organizujú ľudia, ktorí sa netaja napríklad svojou podporou Kremľa a sledujú iné ciele než záujmy poľnohospodárov," myslí si predseda českej vlády. Zdôraznil, že od akcie sa dištancovali všetky hlavné organizácie zastupujúce farmárov v Česku.

image

Stovky traktorov upchali centrum Prahy, protest farmárov komplikuje dopravu

"S tými, ktorí skutočne reprezentujú poľnohospodárov, rokujeme a diskutujeme o tom, čo naše poľnohospodárstvo potrebuje," uviedol Fiala. Naposledy sa podľa jeho slov stretli minulý týždeň vo štvrtok.

"Medzi tých, ktorým ide o zlepšovanie kvality života v našej krajine a o jej prosperitu však, bohužiaľ, nepatria organizátori dnešných demonštrácií," zdôraznil premiér s tým, že to žiadne skutočné riešenia problémov farmárov neprinesie.

Vláda podľa neho chce, aby poľnohospodárstvo naďalej plnilo zásadnú úlohu v rozvoji vidieka, kvality a dostupnosti potravín a tiež starostlivosti o krajinu. Rovnako sa podľa jeho slov usiluje, aby na to mali českí farmári dobré podmienky.

Dodal, že ministerstvo pôdohospodárstva pripravuje rad opatrení, ktoré majú farmárom pomôcť znížiť dôsledky európskych regulácií a rozsiahlej byrokracie, ktoré sú primárnym zdrojom problémov v agrosektore naprieč Európou.

image

Okamžité vyplatenie priamych platieb či úľavy sociálnych odvodov. Protestujúci farmári si stanovili podmienky

V pondelok ráno dorazili do hlavného mesta stovky traktorov a ďalších strojov, ktoré miestami komplikovali dopravu. Ministra pôdohospodárstva Marka Výborného protestujúci farmári vyzývali na demisiu.

Po tom, ako mu v liste odovzdali svoje požiadavky, sa časť z nich presunula na Malostranské námestie neďaleko Poslaneckej snemovne, kde majú popoludní naplánovanú demonštráciu. Poľnohospodársku techniku nechali zaparkovanú pre ministerstvom.

01 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 04 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 05:16:27 - Feat.: - Title: Český premiér Fiala s americkými senátormi rokoval o Ukrajine a ochrane demokracie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:24