Poľský premiér Donald Tusk sa stretol so svojím švédskym náprotivkom Ulfom Kristerssonom vo Varšave. FOTO: Reuters
StoryEditor

Švédsky premiér potvrdil, že navštívi Budapešť. Na Maďarsko treba vyvíjať tlak, povedal Tusk

19.02.2024, 15:24
Autor:
TASRTASR

Schválenie švédskej žiadosti Maďarskom je poslednou prekážkou na ceste Švédska do NATO.

Na maďarskej strane je silná vôľa ratifikovať vstup Švédska do NATO, povedal v pondelok vo Varšave švédsky premiér Ulf Kristersson, ktorý zároveň potvrdil, že sa pripravuje na návštevu Budapešti. Informuje o tom agentúra MTI.

"Pôjdem do Budapešti, termín oznámime po jeho potvrdení," odpovedal Kristersson na novinársku otázku o vstupe Švédska do NATO na spoločnej tlačovej konferencii s poľským premiérom Donaldom Tuskom.

Schválenie švédskej žiadosti Maďarskom je poslednou prekážkou na ceste Švédska do NATO. Štokholm požiadal o vstup do Aliancie v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu.

image

Maďarsko chce schváliť vstup Švédska do NATO. Obnovujeme dôveru, povedal Orbán

Poľský premiér kritizoval zdržovanie ratifikácie žiadosti Švédska o vstup do NATO zo strany Maďarska. Tusk takéto konanie pritom označil za neakceptovateľné, informujú agentúry AFP a PAP.

"Je to neakceptovateľné nielen z môjho pohľadu, že jedna krajina môže takto blokovať druhú, a to predovšetkým v kontexte... vojny na Ukrajine," povedal Tusk počas spoločnej tlačovej konferencie so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom vo Varšave.

"Na našich priateľov v Budapešti treba vyvíjať tlak, aby spravili, čo je správne," dodal Tusk.

Napriek tomu, že Maďarsko v princípe podporuje vstup Švédska do NATO, Budapešť tento proces predlžuje. Maďarský premiér Viktor Orbán však cez víkend uviedol, že spolu s Kristerssonom prijal dôležité kroky na znovu vybudovanie vzájomnej dôvery. Orbán tiež povedal, že spor so Švédskom sa blíži ku koncu a Maďarsko je na ceste k ratifikácii žiadosti Štokholmu.

image

Stoltenberg očakáva, že 18 členov NATO vydá na obranu dohodnuté dve percentá HDP

Novinári v pondelok žiadali Kristerssona o reakciu na Orbánove víkendové vyhlásenia. "Neviem, čo presne tým myslel... Jednoducho si myslím, že existuje silná vôľa na dokončenie prístupového procesu do NATO," uviedol švédsky premiér.

Maďarsko je v súčasnosti posledným členom NATO, ktorý ešte nehlasoval za vstup Švédska do Aliancie. Vláda tvrdí, že vo frakcii Fideszu sú pochybnosti a nechcú riskovať úspech hlasovania. Podľa nich je dôležité, aby švédsky premiér prišiel do Maďarska práve kvôli budovaniu vzájomnej dôvery.

01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 03 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 04 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 05 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:20