Palestínčania si prezerajú miesto izraelského úderu na mešitu a domy v Rafahu. FOTO: Reuters ​
StoryEditor

Izrael hľadá Palestínčanov, ktorí by na skúšku spravovali časti Gazy. Odsúdené na neúspech, reaguje Hamas

22.02.2024, 17:03
Autor:
ČTKČTK

Izraelský predstaviteľ povedal, že tieto takzvané humanitárne ostrovy budú zavádzané vo štvrtiach, z ktorých bol Hamas vyhnaný.

Izrael hľadá Palestínčanov, ktorí nie sú napojení na radikálne hnutie Hamas a boli by ochotní spravovať civilné záležitosti vo vytýčených izolovaných oblastiach Pásma Gazy. Tieto zóny majú slúžiť ako skúšobné pre povojnovú správu tohto palestínskeho územia. Agentúre Reuters to dnes povedal vysokopostavený izraelský predstaviteľ.

Podľa zdroja, ktorý s Reuters hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, by sa na tomto projekte nemohli zúčastniť ani osoby, ktoré sú na výplatnej listine medzinárodne uznávanej Palestínskej autonómie (PA).

Vysokopostavený zástupca Hamasu Samí abú Zuhrí však Reuters povedal, že takýto plán by prakticky znamenal opätovnú okupáciu Gazy a je odsúdený na neúspech.

image

Člen izraelského vojnového kabinetu hovorí o pokroku v rokovaniach o rukojemníkoch. Dostali lieky

Humanitárne ostrovy 

Izraelský predstaviteľ povedal, že tieto takzvané "humanitárne ostrovy" budú zavádzané vo štvrtiach, z ktorých bol Hamas vyhnaný. Konečný úspech tohto plánu však bude závisieť od toho, či Izrael dosiahne svoj cieľ a zničí toto islamistické hnutie na celom úzkom pobrežnom území Pásma Gazy, ktorému od roku 2007 Hamas vládne.

"Hľadáme tých pravých ľudí, ktorí by sa k tomu postavili čelom," povedal izraelský predstaviteľ Reuters. "Ale je jasné, že to bude nejaký čas trvať, pretože nikto sa neprihlási, kým si bude myslieť, že mu za to Hamas preženie guľku hlavou," dodal.

image

Hlasovanie o uznesení ku konfliktu v Pásme Gazy vyvolalo v britskej Snemovni chaos, porušili zvyklosti

Plán tak podľa neho môže byť naplnený až vtedy, keď bude Hamas zničený a nebude predstavovať hrozbu ani pre Izrael, ani pre obyvateľov Gazy.

Izraelská televízna stanica Channel 12 uviedla, že vhodným kandidátom na realizáciu tohto plánu je štvrť Zajtún na severe mesta Gaza. Tamojší obchodníci a zástupcovia občianskej spoločnosti by v rámci projektu najprv distribuovali humanitárnu pomoc.

Bezpečnosť štvrte pri tom bude zabezpečovať izraelská armáda, uviedla Channel 12, podľa ktorej majú tento týždeň obnovené vojenské razie v Zajtúne za cieľ práve vymiesť odtiaľto zvyšky bojovníkov Hamasu, ktorí tu utrpeli ťažké straty v prvej fáze vojny. Oficiálne izraelské miesta informácie Channel 12 nepotvrdili, poznamenal Reuters.

Podľa Hamasu projekt nemá zmysel 

Abú Zuhrí agentúre Reuters povedal, že takýto projekt by sa rovnal novej okupácii Gazy. Izrael z pásma stiahol svojich vojakov aj židovských osadníkov v roku 2005. Teraz tvrdí, že si po skončení vojny udrží nad Gazou po neobmedzený čas bezpečnostnú kontrolu, ale nechce mať nad oblasťou civilnú správu a odmieta, že by to znamenalo novú okupáciu.

"Sme presvedčení, že tento projekt nedáva zmysel, je znamením zmätku a nemá nádej na úspech," povedal Abú Zuhrí.

Izraelský predstaviteľ tiež zdôraznil, že z partnerstva na projekte "humanitárnych ostrovov" bude vylúčená aj PA, ktorá vykonáva obmedzenú samosprávu na okupovanom Západnom brehu Jordánu, pretože neodsúdila teroristický útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra.

image

"Ohrozil by Izrael." Kneset je proti jednostrannému vyhláseniu palestínskeho štátu

Palestínski radikáli vtedy v izraelskom pohraničí pozabíjali 1200 ľudí a 253 vzali ako rukojemníkov. Izraelské odvetné bombardovanie a pozemná ofenzíva Pásma Gazy si odvtedy podľa úradov spravovaných Hamasom vyžiadali životy takmer 30-tisíc Palestínčanov vrátane bojovníkov tohto hnutia.

"Ktokoľvek sa 7. októbra zúčastnil, alebo ho hoci len neodsúdil, je (z projektu) vylúčený," povedal tento predstaviteľ. Izrael by však bol ochotný uvažovať o partneroch, ktorí mali v minulosti väzby iba na Fatah, umiernenejšiu palestínsku frakciu súperiacu s Hamasom.

Spojené štáty presadzujú, aby sa správy Pásma Gazy po vojne ujala "revitalizovaná" Palestínska autonómia. Izrael sa však k tejto myšlienke stavia chladne a okrem iného upozorňuje, že PA poskytuje výplaty väzneným radikálom.

01 - Modified: 2024-02-21 21:30:04 - Feat.: 1 - Title: Izraelský vzdušný úder v južnom Libanone zabil ženu a dieťa. Zaplatíte krvou, tvrdí šéf Hizballáhu 02 - Modified: 2024-02-21 18:15:34 - Feat.: 1 - Title: Situácia v Gaze je nehumánna, stala sa zónou smrti. Na zdravotníkov padajú bomby, jedla je málo, znie z WHO 03 - Modified: 2024-02-21 18:02:42 - Feat.: 1 - Title: Blinken oznámil Lulovi, že nesúhlasí s jeho výrokmi o vojne v Gaze, izraelskú operáciu označil za genocídu 04 - Modified: 2024-02-21 16:12:40 - Feat.: 1 - Title: Švajčiarsko zakáže islamistické hnutie Hamas a príbuzné organizácie 05 - Modified: 2024-02-21 15:25:00 - Feat.: 1 - Title: Humanitárna kríza v Pásme Gazy sa stále zhoršuje, opisujú mimovládne organizácie
01 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 02 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 03 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 04 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 05 - Modified: 2024-04-25 17:29:41 - Feat.: - Title: Do Egypta od októbra utieklo z Pásma Gazy asi 100-tisíc Palestínčanov. Väčší počet Káhira odmietla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:08