Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Debata v europarlamente mala viesť k tomu, aby Slovensko neprišlo o peniaze, tvrdia slovenskí europoslanci

22.02.2024, 22:38
Autor:
TASRTASR

Vladimír Bilčík spresnil, že eurokomisia sa jasne vyjadrila, že finančné záujmy Únie na Slovensku a tok európskych peňazí pre Slovákov ohrozuje slovenská vláda.

Štvrtkové vypočúvanie zástupcov Európskej komisie v Európskom parlamente vo Výbore pre kontrolu rozpočtu malo viesť k tomu, aby Slováci neprišli o peniaze cez Plán obnovy a aby sa zachoval právny štát na Slovensku. Po skončení podujatia to uviedli viacerí slovenskí europoslanci.

Jozef Mihál (nezávislý/RE) ako spravodajca pre túto otázku vo výbore CONT mal úvodné slovo. Upozornil prítomných, že vláda pri prijímaní krokov rušiacich Úrad špeciálnej prokuratúry a meniacich Trestný zákon obišla riadny postup a neumožnila odbornú diskusiu. To podľa neho bude mať dôsledky aj na páchateľov trestných činov poškodzovania finančných záujmov Únie.

Míľniky Plánu obnovy

"Je to otázka právneho štátu, je to otázka plnenia míľnikov v Pláne obnovy, čiže čerpania ďalších tranží. Už dva týždne je pozastavená štvrtá platba, asi 800 miliónov (eur). Pozastavená je preto, že sú pochybnosti, či novela Trestného zákona je v súlade s pravidlami Európskej únie, teda či náhodou sa na Slovensku nezačal strácať právny štát," povedal.

image

Poslanci Európskeho parlamentu sa zaujímali, či kroky slovenskej vlády nepoškodia finančné záujmy Únie

Mihál vyzval predstaviteľov Eurokomisie, aby Slovensku pomohli ubrániť právny štát, lebo zmeny zákonov podľa neho prinesú skracovanie premlčacích dôb, znižovanie trestov a lepšie podmienky pre páchateľov zločinov, ktoré sa môžu týkať aj čerpania eurofondov.  

Monika Beňová (Smer-SD/nezaradená), členka výboru CONT, uviedla, že nereaguje na politické útoky na vládu. Pripomenula, že v stredu sa konalo stretnutie zástupcov Eurokomsie a Slovenska, ktoré potvrdilo, že slovenská strana vynakladá veľké úsilie, aby odpovedala na všetky otázky Bruselu o údajnom porušovaní práva Európskej únie.

"Tie odpovede sú rozsiahle," skonštatovala. Za domácu chybu  považuje, že národný orgán, ktorý je v kontakte s Eurokomisiou, zaslané otázky neposlal včas na príslušné ministerstvá. Tvrdí, že Plán obnovy vznikal počas minulej vlády a nebol konzultovaný v Národnej rade s vtedajšou opozíciou a Súdnou radou. Odmietla aj kritiku skráteného konania pri novele Trestného zákona s pripomenutím, že ide o štandardný proces, ktorý využíva aj eurokomisia.

Ohrozenie vládou

Michal Wiezik (PS/RE), tiež člen výboru CONT, sa eurokomisii opýtal, či pri spätnom otváraní míľnikov Plánu obnovy sa okrem justície zameria aj na iné oblasti, trebárs na hospodárenie s vodou.

Štvrtková konfrontácia s Eurokomisiou podľa neho priniesla tri veci: podozrenie z porušovania zákona zo strany vlády, z porušovania finančných záujmov Únie, a teda aj záujmov Slovenska, a do tretice, že proces hodnotenia legislatívnych zmien pokračuje.

"Žiadne doterajšie kroky a komunikácia vlády zatiaľ toto riziko neukončili. Kroky, ktorá vláda podnikla, sú stále hodnotené a predstavujú možné riziko toho, že Slovensko z dôvodu ochrany finančných záujmov Európskej únie bude mať krátené finančné prostriedky," skonštatoval.

Robert Hajšel (Smer-SD/nezaradený) ocenil, že prebieha konzultačný proces na úrovni vlády a eurokomisie, ktorý by mal pokračovať. Zástupcom inštitúcií Európskej únie pripomenul, že na Slovensku má táto situácia podobu politického boja medzi koalíciou a opozíciou, a vyjadril nádej, že Slovensko nebude ďalší prípad členskej krajiny, keď eurokomisia nebude reagovať včas.

Vladimír Bilčík (nezávislý/EPP) spresnil, že eurokomisia sa jasne vyjadrila, že finančné záujmy Únie na Slovensku a tok európskych peňazí pre Slovákov ohrozuje slovenská vláda.

"Komisia ukázala dobrú vôľu pracovať v prospech občanov na Slovensku. Tak, aby tie peniaze dostali. Aby sa to udialo, je dôležitá dobrá vôľa vládnej väčšiny," odkázal. Kľúčové podľa neho je, aby Eurokomisia konala v prospech ľudí na Slovensku, ale ešte pred 15. marcom, keď vyprší platnosť premlčacích lehôt.

"Komisia upozornila, že ak tento zákon čo len na chvíľu vstúpi do platnosti, je obrovské riziko neopraviteľných škôd vo fungovaní právneho štátu a v ochrane finančných záujmom Európskej únie," upozornil. Podľa neho by Eurokomisia mala použiť všetky prostriedky vrátane  žaloby na Súdny dvor Európskej únie, aby zastavia účinnosť zmien Trestného zákona.

01 - Modified: 2024-02-22 17:15:06 - Feat.: 1 - Title: Poslanci Európskeho parlamentu sa zaujímali, či kroky slovenskej vlády nepoškodia finančné záujmy Únie 02 - Modified: 2024-02-21 17:51:21 - Feat.: 1 - Title: Nálada spotrebiteľov v eurozóne vzrástla vo februári výraznejšie, než sa čakalo 03 - Modified: 2024-02-21 16:38:19 - Feat.: 1 - Title: Eurokomisia do leta predloží rámec prístupových rokovaní s Ukrajinou, musia ho schváliť všetky štáty
01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:30