Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Netanjahu predložil prvý oficiálny plán Izraela na povojnové usporiadanie v Gaze

23.02.2024, 14:13
23.02.2024, 15:54
Autor:
ČTKČTK

V uvedených dlhodobých cieľoch izraelský premiér odmieta jednostranné uznanie palestínskeho štátu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu predložil prvý oficiálny plán na povojnové usporiadanie v Pásme Gazy, ktorý počíta s izraelskou bezpečnostnou kontrolou nad týmto palestínskym územím, ktoré doteraz ovláda radikálne hnutie Hamas, a s civilnou samosprávou prostredníctvom nezávislých palestínskych zástupcov.

Informovali o tom dnes agentúra Reuters a portálThe Times of Israel (ToI).

Podľa jednostranového dokumentu, ktorý premiér vo štvrtok večer predstavil členom bezpečnostného kabinetu a ktorý bol potom uvoľnený na zverejnenie, si má Izrael udržať bezpečnostnú kontrolu nad všetkým územím západne od rieky Jordán, teda vrátane okupovaného Západného brehu a Pásma Gazy, kde chcú mať Palestínčania svoj nezávislý štát.

image

Izraelčania chcú preťať Pásmo Gazy na dve časti, stavajú tam vojenskú cestu. Čo na to spojenec z USA?

ToI poznamenal, že dokument prevažne sumarizuje princípy, o ktorých Netanjahu hovorí od začiatku vojny, ale je to prvýkrát, čo ich predložil na prerokovanie a formálne schválenie členom vlády.

Žiadny palestínsky štát

V uvedených dlhodobých cieľoch Netanjahu odmieta "jednostranné uznanie" palestínskeho štátu. Urovnanie vzťahov s Palestínčanmi možno podľa neho dosiahnuť len priamymi rozhovormi medzi oboma stranami - nešpecifikoval však, kto by mal konať za palestínsku stranu.

V strednodobých cieľoch potom premiér zdôraznil, že je potrebné dosiahnuť demilitarizáciu a deradikalizáciu Pásma Gazy. Nespresnil pritom, kedy má táto strednodobá fáza začať ani ako dlho bude trvať. Obnovu Pásma Gazy, ktorej veľkú časť porovnala izraelská ofenzíva so zemou, však podmieňuje úplným odzbrojením tohto územia.

Netanjahu tiež navrhuje, aby sa Izrael podieľal na ochrane hranice medzi Pásmom Gazy a Egyptom a aby v tejto oblasti vrátane prechodu v Rafahu spolupracoval s Egyptom a Spojenými štátmi v boji proti pašeráctvu.

image

Izrael hľadá Palestínčanov, ktorí by na skúšku spravovali časti Gazy. Odsúdené na neúspech, reaguje Hamas

Pokiaľ ide o nahradenie vlády Hamasu v Pásme Gazy a zachovanie verejného poriadku, navrhuje Netanjahu spolupracovať s miestnymi zástupcami, "ktorí nie sú napojení na teroristické krajiny alebo skupiny ani nimi nie sú finančne podporovaní". Súčasne vyzýva na zrušenie agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) a jej nahradenie inými medzinárodnými humanitárnymi organizáciami.

"Premiérov súhrn princípov odráža širokú verejnú zhodu ohľadom cieľov vojny a nahradenia vlády Hamasu v Gaze civilnou alternatívou," uviedol vo vyhlásení úrad predsedu vlády.

Palestína návrh odsúdila 

Hovorca predsedu palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása agentúre Reuters povedal, že Netanjahuov návrh je odsúdený na neúspech rovnako ako všetky ostatné pokusy Izraela zmeniť geografickú a demografickú realitu Pásma Gazy.

Návrh odsúdilo aj palestínske ministerstvo zahraničia na Západnom brehu. Vo svojom vyhlásení ho označilo za "oficiálnu reokupáciu Pásma Gazy a vnútenie izraelskej kontroly nad ním" a za "plán, ktorý má predĺžiť genocídu nášho ľudu, a pokus o získanie viac času na realizáciu plánov na jeho vysídlenie".

Súčasne vyzvalo Spojené štáty a ďalšie západné krajiny, aby uznali Palestínu ako nezávislý štát a umožnili jej stať sa členským štátom OSN.

image

Abbás v Ramalláhu vyzval Blinkena, aby USA uznali palestínsky štát

Vojna v Gaze oživila výzvy medzinárodného spoločenstva - a to aj zo strany hlavného spojenca Izraela, Spojených štátov - k takzvanému dvojštátnemu riešeniu, ktoré by po desiatkach rokov ukončilo izraelsko-palestínsky konflikt. Viacerí čelní izraelskí politici však s týmto riešením nesúhlasia. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell po rokovaní ministrov zahraničia skupiny G20 vo štvrtok povedal, že členské krajiny sa vo všeobecnosti zhodujú na dvojštátnom riešení konfliktu a žiadny štát G20 sa nestavia vyslovene proti tomuto diplomatickému postupu.

Hoci dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu je dlhodobo základom politiky Západu v blízkovýchodnom regióne, od podpísania dohôd z Osla v prvej polovici 90. rokov nebolo vo veci palestínskej štátnosti urobené významný pokrok, píše Reuters.

01 - Modified: 2024-02-23 11:40:39 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda zlikvidovala v Džaníne člena Islamského džihádu 02 - Modified: 2024-02-22 22:15:00 - Feat.: 1 - Title: Szijjártó v Iráne vyjadril obavy z konfliktu na Blízkom východe. Maďarsko nechce opakovanie útoku Hamasu 03 - Modified: 2024-02-22 20:53:51 - Feat.: 1 - Title: Splnomocnenec USA mal v Egypte a Izraeli konštruktívne rokovania. Washington chce prepustenie rukojemníkov 04 - Modified: 2024-02-22 20:22:39 - Feat.: 1 - Title: V Británii od vlaňajšieho útoku Hamasu na Izrael prudko pribudlo prejavov islamofóbie 05 - Modified: 2024-02-22 19:03:17 - Feat.: 1 - Title: Krajiny G20 sa zhodujú na dvojštátnom riešení vojny v Pásme Gazy, povedal Borrell. Počíta so vznikom Palestíny 06 - Modified: 2024-02-21 22:21:20 - Feat.: 1 - Title: Hlasovanie o uznesení ku konfliktu v Pásme Gazy vyvolalo v britskej Snemovni chaos, porušili zvyklosti
01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 04 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 05 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 07:37