StoryEditor

Blíži sa rozpad V4? Po návrate z Prahy poviem, či má ešte zmysel, povedal Tusk. Ficove slová ho šokovali

26.02.2024, 16:27
Autor:
ČTKČTK

Donald Tusk sa s Viktorom Orbánom a Robertom Ficom stretne v utorok v Prahe na samite zvolanom českým premiérom Petrom Fialom pri príležitosti začiatku českého predsedníctva vo V4.

Utorkový samit vyšehradskej štvorky (V4 - Česko, Poľsko, Slovensko, Maďarsko) v Prahe ukáže, či má V4 ešte zmysel, alebo nie, vyhlásil poľský premiér Donald Tusk v súvislosti s dvojznačnými postojmi Slovenska a Maďarska k vojne ruského prezidenta Vladimira Putina proti Ukrajine. Tusk dnes podľa poľskej tlačovej agentúry PAP uviedol, že ho šokoval prejav slovenského premiéra Roberta Fica k druhému výročiu vojny na Ukrajine.

Predseda poľskej vlády podľa agentúry AFP usúdil, že nie je možný "žiadny kompromis" s neochotou šéfov maďarskej a slovenskej vlády podporiť Ukrajinu čeliacu ruskej agresii. "Je paradoxné, že z Budapešti a Bratislavy prichádzajú také dvojznačné signály, pokiaľ ide o Putina a Rusko," povedal podľa PAP.

Tusk sa s Orbánom a Ficom stretne v utorok v Prahe na samite zvolanom českým premiérom Petrom Fialom pri príležitosti začiatku českého predsedníctva vo V4.

image

Fiala: Moje názory na Ukrajinu sú opačné ako Ficove, chcem mu to povedať do očí

"Keď sa vrátim z Prahy z tohto stretnutia, poviem otvorene, či má Visegrádska skupina ešte zmysel, alebo nie. Tento samit veľa objasní," vyhlásil šéf poľskej vlády.

V4 toho podľa Tuska veľa dokázala v čase, keď všetci jej predstavitelia boli "demokratmi" a "rozhodnými stúpencami posilňovania Západu". Poliaci, Česi, Maďari a Slováci majú podľa poľského premiéra "objektívne vzaté takmer výlučne zhodné záujmy", a to aj vo sfére bezpečnosti.

"Neexistuje žiadny dôvod, prečo by teraz štáty regiónu nemohli rovnako ako predtým byť veľmi solidárne v podpore a pomoci bojujúcim proti režimu, ktorý nezdieľa žiadne z našich spoločných hodnôt," zdôraznil.

Jediná cesta k mieru

Rovnako hostiteľ pražského samitu dnes usúdil, že Ficove výroky k Ukrajine sa nepochybne prejavia na utorkovom rokovaní predsedov vlád V4 v Prahe. Fiala uviedol, že má opačné názory, než jeho slovenský náprotivok.

"Všetci si prajeme mier, ale k mieru je jediná cesta, že zabránim agresorovi, aby naplnil svoje ciele. Nebudeme ustupovať nespravodlivosti, agresívnej vojne, zlu, ale pomôžeme tým, ktorí sú nespravodlivo napádaní, sa brániť," povedal Fiala.

image

Korčok reaguje: Ficove vyjadrenia spôsobujú Slovensku obrovské škody

"Nemôžem prijať ani naratívy, že tými, ktorí spor rozdúchajú, sú Ukrajinci alebo západné krajiny. Vinník je jasný, je to ruská agresívna politika," dodal český premiér v súvislosti s Ficovým prejavom.

"Nehovorím, že je to moja najväčšia radosť sa tu stretávať s kolegami, s ktorými v mnohých kľúčových veciach vlastne nesúhlasím. Mám na mysli maďarského a slovenského predsedu vlády. Avšak viesť dialóg musíme, niekto to robiť musí," povedal Fiala. "Najjednoduchšie by bolo sa nebaviť, potom by sa mohlo stať, že všetka pomoc Únie by bola zablokovaná. Nemyslím si, že by to bola správna cesta," dodal.

Ficov prejav

"V záplave vyjadrení podporujúcich zabíjanie Ukrajincov a Rusov a naivného presvedčenia, že konflikt na Ukrajine má len vojenské riešenie, sa mi zdá vhodné povedať pri príležitosti druhého výročia vojny na Ukrajine aj niečo iné," vyhlásil Fico vo svojom sobotňajšom prejave.

V ňom tvrdil, že Západ si nedokáže priznať, že jeho stratégia predlžovania konfliktu masívnou podporou Ukrajiny peniazmi a zbraňami a sankciami proti Rusku nefunguje. Rusko podľa slovenského premiéra nie je na kolenách, ani politicky ani ekonomicky, vo vojne dosiahlo väčší územný zisk ako Ukrajina a tiež prispôsobilo vojenskú výrobu novým podmienkam. Jediné, čo podľa Fica vojna prináša, sú tisíce zabitých a zmrzačených Ukrajincov a Rusov. Vojna podľa neho začala už v roku 2014 "vyčíňaním ukrajinských neonacistov".

image

Šimečka tvrdí, že Fico zavádza a straší. Je pod tlakom, tak chce odvrátiť pozornosť, reaguje šéf PS

Fico tiež kritizoval Európsku úniu, že nevyužíva svoju váhu na presadenie okamžitého prímeria a uzavretie mieru. K príčinám ruského vpádu na Ukrajinu zaradil aj nenaplnenie údajných sľubov, že sa NATO nebude ďalej rozširovať na východ. Na rečnícku otázku, čo bude o rok, si sám odpovedal, že sa ešte viac zaplnia ukrajinské a ruské cintoríny a zase zaznejú "tupé prejavy", ako Ukrajina bojuje za slobodu a nezávislosť Slovenska.

Ukrajinské médiá Ficov prejav interpretovali v zmysle, že sa slovenský premiér jednoznačne postavil na Putinovu stranu bez toho, aby uviedol niečo konkrétne o tom, za akých podmienok môže byť uzavretý mier.

01 - Modified: 2024-02-26 14:00:51 - Feat.: 1 - Title: Šimečka tvrdí, že Fico zavádza a straší. Je pod tlakom, tak chce odvrátiť pozornosť, reaguje šéf PS 02 - Modified: 2024-02-26 13:31:58 - Feat.: 1 - Title: Slovensko nepošle na Ukrajinu ani jedného slovenského vojaka, vyhlásil Fico po bezpečnostnej rade 03 - Modified: 2024-02-26 13:31:04 - Feat.: 1 - Title: Česká ministerka Černochová reaguje na Fica: O plánoch vyslať na Ukrajinu vojakov som nepočula 04 - Modified: 2024-02-26 13:25:51 - Feat.: 1 - Title: Bola by to eskalácia napätia, hovorí Pellegrini o možnom posielaní vojakov z EÚ na Ukrajinu 05 - Modified: 2024-02-26 13:13:34 - Feat.: 1 - Title: Danko: Pri posielaní vojakov na Ukrajinu by hrozilo bezpečnostné riziko 06 - Modified: 2024-02-26 09:25:42 - Feat.: 1 - Title: Zvolanie bezpečnostnej rady je cynická snaha Fica prekryť nepopulárne témy, kritizuje SaS 07 - Modified: 2024-02-25 18:47:10 - Feat.: 1 - Title: Fico ide do Paríža na bojovú poradu o Ukrajine. Naznačuje, že jeho postoj ho môže stáť funkciu premiéra
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:26