ILustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Europarlament vyzval na opatrenia proti narúšaniu hodnôt Únie v členských štátoch. Obavy má aj pri Slovensku

28.02.2024, 21:15
Autor:
TASRTASR

Poslanci zobrali na vedomie rozdiely medzi členskými štátmi v oblasti nezávislosti súdnictva, aj pri menovaní sudcov do kľúčových pozícií, čo sa týka najmä Maďarska.

Poslanci Európskeho parlamentu v stredu v Štrasburgu varovali pred zhoršením demokracie v mnohých členských štátoch a kritizovali nečinnosť Európskej komisie pri ochrane hodnôt Európskej únie. Obavy vyjadrili aj ohľadom diania na Slovensku, informuje spravodajca TASR.

Parlament posúdil správu Európskej komisie o právnom štáte z roku 2023, ktorú v januári schválil Výbor Europarlamentu pre občianske slobody. Poslanci ocenili pozitívny vývoj, vrátane úsilia novej poľskej vlády o posilnenie právneho štátu a slobody médií. Zároveň poukázali na pretrvávajúce hrozby pre demokraciu, právny štát a základné práva, a na osobité problémy vo viacerých členských štátoch Európskej únie.

Rozdiely v Únii

Správu Europarlamentu podporilo 374 poslancov, 113 bolo proti a 45 sa hlasovania zdržalo. Poslanci zobrali na vedomie rozdiely medzi členskými štátmi v oblasti nezávislosti súdnictva, aj pri menovaní  sudcov do kľúčových pozícií, čo sa týka najmä Maďarska.

Vyjadrili obavy z navrhovaných zmien v inštitúciách a mediálnom prostredí na Slovensku a aj ohľadom navrhovaného zákona o amnestii v Španielsku.

Podľa správy je naďalej veľkým problémom korupcia. Europoslanci odsúdil netransparentné a nekalé praktiky voči spoločnostiam v určitých odvetviach v Maďarsku a využívanie fondov Európskej únie na obohacovanie politických spojencov maďarskej vlády, zatiaľ čo prekážky pre oznamovateľov korupcie pretrvávajú.

Europoslanci žiadajú ukončiť možnosť získať občianstvo výmenou za investície (zlaté pasy) napríklad na Malte, a upriamiť pozornosť na pranie špinavých peňazí, čo súvisí s korupciou.

Výzva pre občainsku spoločnosť

Europarlament upozornil aj na ohrozenie nezávislosti orgánov dohľadu, napríklad pri riešení škandálu so špionážnym softvérom v Grécku. Poslanci zdôraznili, že treba konať aj pokiaľ ide o ochranu novinárov pred strategickými žalobami proti verejnej účasti a inými hrozbami na ich adresu.

Správa konštatuje, že občianska spoločnosť čelí výzvam v mnohých krajinách. Týka sa to aj Slovenska, kde nová vláda oznámila plány obmedziť prácu mimovládnych organizácií a stigmatizuje inštitúcie, ktoré dostávajú zahraničné finančné prostriedky.

Poslanci vyjadrili poľutovanie nad použitím nadmernej sily a diskriminačnému zaobchádzaniu zo strany polície a neprimeranému použitiu sily proti demonštrantom vo Francúzsku a v Grécku, kde zomreli traja mladí Rómovia.

Správa tvrdí, že spiatočníctvo a podkopávanie práv menšín má dopad na náboženské menšiny, LGBTIQ ľudí, ženy, utečencov a migrantov.

V závere správy europoslanci zdôraznili, že monitorovanie stavu právneho štátu eurokomisiou nie je dostatočné a malo by zahŕňať konkrétne opatrenia na presadzovanie práva a odsúdenie niekedy "otvoreného a nehanebného nedodržiavania" práva Európskej únie zo strany niekoľkých členských štátov.

01 - Modified: 2024-02-27 14:49:43 - Feat.: 1 - Title: Krajniak bude lídrom kandidátky Kresťanskej únie v eurovoľbách. Chce, aby ľudia mali alternatívu 02 - Modified: 2024-02-27 12:52:12 - Feat.: 1 - Title: Šírite dezinformácie o Slovensku, odkazujú koaliční poslanci europarlamentu a odsudzujú kritiku 03 - Modified: 2024-02-27 12:41:05 - Feat.: 1 - Title: Europoslanci schválili 50 miliárd pre Ukrajinu aj ďalšie zvýšenie rozpočtu EÚ
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:25