Zhromaždenie LGBT komunity v Petrohrade. FOTO: REUTERS/Anton Vaganov  ​
StoryEditor

Vyzliekanie a týranie. Rusko pritvrdilo proti LGBT, príslušníkov komunity zatýka pri brutálnych raziách

29.02.2024, 14:08
Autor:
dttdtt

Pred prezidentskými voľbami stúpol počet razií na hnutie, ktoré Kremeľ označil za extremistické. Vladimir Putin sa navyše rád stavia do pozície ochrancu „tradičných hodnôt“.

Ruská polícia vo februári pritvrdila v zásahoch proti LGBT+ komunite. Naprieč krajinou sa odohralo množstvo razií na večierkoch a rôznych akciách, ktorých účastníkov strážcovia zákona brutálne mlátili a ponižovali. Niektorých aj zatkli. V Rusku je hnutie LGBT+ zakázané a patrí medzi extrémistické. Pritvrdenie prichádza niekoľko týždňov pred prezidentskými voľbami.

Príslušníci LGBT komunity žijú v strachu

Nočný LGBT klub v sibírskom Krasnojarsku po víkendovej policajnej razii, po ktorej skončilo dvanásť ľudí vo väzbe, zatvoril svoje brány. Strážnici sa do podniku podľa portálu The Moscow Times vypravili po tom, čo miestni tanečníci vystúpili v minulom týždni na Deň obrancov – sviatok na počesť vojakov bojujúcich na Ukrajine – na drag šou v armádnych uniformách.

„Keď propaganda nenávisti podporuje strety medzi občanmi, nemôžeme zaistiť vašu bezpečnosť a bezpečnosť našich zamestnancov,“ odkázal bar.

Len tento mesiac ide už o niekoľký zásah proti LGBT+ komunite v Rusku. „Policajti rozohnali provokatívny večierok. Na mieste našli zakázané predmety so symbolikou hnutia LGBT,“ referovala ruská štátna televízia o razii z 18. februára v obci Koltuši neďaleko Petrohradu.

Na odvysielaných záberoch vidieť ľudí ležiacich na podlahe s rukami nad hlavou, zatiaľ čo na nich strážnici kričia: „Považujete sa za člena hnutia LGBT?“ alebo „Si chlapec alebo dievča?“

Jeden z účastníkov podujatia portálu Mediazona povedal, že večierok sa konal na chate a zišlo sa na ňom šestnásť ľudí, aby oslávili narodeniny svojho kamaráta.

image

LGBT Barbie zakážte, vlastenecké bábiky sú lepšie, hlása ruská poslankyňa

„Polícia si všetko natáčala, ťahala ľudí za vlasy, donútila nás päť hodín ležať na podlahe. Strážnici mali nechutné reči, sprosto nám nadávali a hovorili, že si želajú, aby sme umreli. Každého sa pýtali, aké má pohlavie. Jedno dievča vyzvali, aby si zdvihla sukňu a stiahla pančuchy,“ popísal.

V Rusku je od roku 2013 zákonom zakázaná propagácia „netradičných“ sexuálnych vzťahov zameraná na maloletých. No po všeobecnom sprísnení ruských pomerov po vpáde Ruska na Ukrajinu bola na konci roka 2022 zakázaná akákoľvek takzvaná „propaganda LGBT+“ v médiách, na internete, v knihách a filmoch. Nakoniec najvyšší súd vlani hnutie zakázal a označil za extrémistické.

Ruský prezident Vladimir Putin sa rád sa stavia do pozície ochrancu „tradičných hodnôt“. Západnú toleranciu voči komunitám LGBT+ vníma ako dôkaz dekadencie západnej Európy a Spojených štátov.

Kopance do brucha a verejné ponižovanie

Strážcovia zákona v polovici februára vtrhli aj do kultúrneho centra v západoruskej Tule, kde sa konala akcia venovaná otvorenosti a sexualite. Jej účastníkov nahnali von, donútili ich ležať v snehu a kopali do nich. „Takto so mnou hovoriť nebudeš, ty hajzel,“ hovorí jedného z policajtov na záberoch z razie.

„Mlátili ich päsťami do tváre a kopali do nich. Vypočúvali ich a pri tom si ich natáčali. Niektorých vyzliekli donaha a nútili ich drepovať a spievať pri tom hymnu mesta Tula. Iných polievali vodou. Strážnici každého donútili, aby na kameru povedal celé svoje meno a pokiaľ študuje, tak aj svoju vzdelávaciu inštitúciu,“ popísal Mediazone účastník večierku, ktorému sa podarilo utiecť.

Podľa neho bola akcia malá a nebola prezentovaná ako stretnutie LGBT+. Úrady napriek tomu niekoľko účastníkov obvinili zo šírenia „LGBT propagandy“.

image

Putin podľa agentúry Interfax podpísal zákon zakazujúci zmenu pohlavia

Ďalšiu párty ukončila polícia 9. februára v Petrozavodsku, hlavnom meste Karelska na severozápade Ruska. "Aktivity veľkej LGBT komunity obmedzené," hlásal titulok lokálneho denníka, ktorý akciu označil za "šokujúcu".

Niekoľko dní predtým strážnici vtrhli aj do klubu v Jekaterinburgu, kde sa konal BDSM večierok, na ktorý sa mohli dostaviť len ľudia s vopred zakúpenou vstupenkou. "Raziu sme vykonali za účelom stabilizácie prevádzkovej situácie v meste," komentovali situáciu úrady.

Ruské súdy začiatkom februára vyniesli v súvislosti so zákazom LGBT+ prvé známe rozsudky. V Nižnom Novgorode súd uväznil na päť dní ženu kvôli náušniciam vo farbách dúhy. V meste Volžskij vo Volgogradskej oblasti zase tribunál uložil pokutu mužovi za umiestnenie fotografie dúhovej vlajky - symbolu sexuálnych menšín - na sociálnu sieť. Za „predvádzanie symboliky LGBT“ na internete podľa zákona hrozí až 15 dní väzenia.

01 - Modified: 2024-02-22 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Od Platóna cez Dostojevského až po Kinga. Rusko zakazuje stovky diel kvôli údajnej LGBTI+ propagande 02 - Modified: 2024-02-05 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Utekajú z krajiny, trpia šikanou a stratou priateľov. Mladí Rusi opisujú, ako sa žije v Putinlande po schválení zákonov proti LGBTI+ 03 - Modified: 2023-12-01 10:28:04 - Feat.: 0 - Title: Ruský súd zakázal v krajine všetky LGBTI+ organizácie. Považuje ich za extrémistické a ich členov plánuje zatvárať 04 - Modified: 2023-11-17 15:23:52 - Feat.: 0 - Title: V Rusku bude už aj dúha čiernobiela. Krajina sa chystá zakázať medzinárodné verejné hnutie LGBTI+, vraj pre extrémizmus 05 - Modified: 2023-07-13 11:24:33 - Feat.: 1 - Title: V Rusku zatkli transrodového muža za darovanie peňazí ukrajinskej armáde
01 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 02 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:53