Náčelník britského generálneho štábu - admirál Tony Radakin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko vojnu s NATO nechce, hovorí šéf britskej armády. "Rýchlo by prehralo"

02.03.2024, 00:00
Autor:
jhrjhr
  • Rusko podľa admirála Tonyho Radakina vo vojne na Ukrajine zlyhalo vo všetkých strategických cieľoch.
  • Namiesto oslabenia Severoatlantickej aliancie dosiahlo jej rozšírenie.
  • Bojové letectvo NATO prevyšuje to ruské v pomere 3:1 a rýchlo by získalo vzdušnú prevahu.

Vladimir Putin nechce vojnu s NATO, pretože vie, že by Rusko prehralo. A to rýchlo. Uviedol to náčelník britského generálneho štábu, admirál Tony Radakin. Podľa neho je Severoatlantická aliancia mnohonásobne silnejšia, má viac lietadiel aj lodí. Rusko navyše ukázalo svoju vojenskú neschopnosť na Ukrajine, kde zápasí s výraznými stratami.

Rusko sa nachádza v ťažkej situácii

Podľa náčelníka britského generálneho štábu sa teraz Rusko na Ukrajine nachádza v ťažkej situácii. Tú navyše ešte zhoršilo posilnenie NATO o Fínsko aj Švédsko, ktorého vstup do Aliancie po nekonečnom odkladaní schválil maďarský parlament.

VIDEO: Kremeľ varoval pred vojnou s NATO, ak európski členovia vyšlú vojakov na Ukrajinu.

„Nehovorím, že Rusko nie je nebezpečné. Preukázalo to svojou agresivitou na domácej i medzinárodnej scéne,“ uviedol Radakin vo svojom prejave na obrannej konferencii organizovanej think-tankom Chatham House. „Ale zároveň je tiež podstatne menej schopné, než sme po jeho katastrofálnej nezákonnej invázii na Ukrajinu predpokladali. A po vstupe Fínska a Švédska do NATO čelí ešte silnejšej zvieracej kazajke.“

„Obe tézy sú pravdivé a môžu existovať súčasne: Rusko, ktoré je nebezpečnejšie a menej schopné, než sme si mysleli,“ dodáva. Ak by sa Rusko rozhodlo na NATO zaútočiť, čelilo by „drtivej reakcii“.

image

Macron uviedol, že jeho slová o vyslaní vojakov na Ukrajinu boli uvážené. Francúzi to vidia ako chybu

Bojové letectvo NATO prevyšuje to ruské v pomere 3:1 a rýchlo by získalo vzdušnú prevahu. So štyrikrát väčším počtom lodí a trikrát početnejšími ponorkami by námorné sily Severoatlantickej aliancie „vytlačili ruské námorníctvo z Barentsova a Baltského mora, rovnako ako Ukrajina vytlačila čiernomorskú flotilu z Krymu“, upozorňuje Radakin.

Aliancia má 3,5 milióna uniformovaných príslušníkov, ktorí by mohli posilniť tisíce vojakov nasadených v Poľsku a pobaltských krajinách. S novými členmi je HDP Aliancie dvadsaťkrát vyššie ako to ruské. Celkový rozpočet na obranu je dokonca 3,5-krát vyšší, než ruský a čínsky dohromady. Severoatlantická aliancia navyše môže strategicky ťažiť z miliardy obyvateľov –  a zároveň je jadrovou alianciou.

Zlyhanie vo všetkých strategických cieľoch

„Putin nechce konflikt s NATO predovšetkým z toho dôvodu, že by Rusko prehralo. A prehralo by rýchlo,“ vyjadril svoje presvedčenie Radakin.

Rusko podľa neho vo vojne na Ukrajine zlyhalo vo všetkých strategických cieľoch. Namiesto oslabenia NATO dosiahlo jeho rozšírenie. Vykazuje trvalú neschopnosť koordinovať svoje jednotky. Jeho čiernomorská flotila je z dvadsaťpäť percent poškodená či zničená. Ruská armáda prišla o takmer 3-tisíc tankov, takmer 1 500 kusov delostrelectva a viac ako 5-tisíc obrnených bojových vozidiel, vypočítava admirál.

Ruským silám sa v poslednej dobe darí na niektorých úsekoch frontu postupovať. Na náčelníka generálneho štábu však Rusmi oslavované dobytie Avdijivky príliš veľký dojem neurobilo, pretože ruská armáda oblasť s rozlohou asi 29 kilometrov štvorcových získala po piatich mesiacoch a to pri stratách 17-tisíc vojakov a vyše 30-tisíc zranených. Väčší Bachmut o rozlohe niečo vyše 40 kilometrov štvorcových Rusi dobývali deväť mesiacov.

image

Rusko pripomenulo Macronovi Napoleona, vstup Švédska do NATO považuje za hysterický

Pobaltské štáty, ale aj Nemecko v poslednej dobe varovali, že konflikt Ruska a NATO by mohol vypuknúť do niekoľkých rokov. Rusko by muselo podľa Radakina najprv obnoviť svoje zásoby tankov, rakiet a munície a vymaniť sa z ťažkej vojny na Ukrajine, aby mohlo v nasledujúcich dvoch až piatich rokoch reálne ohroziť východné krídlo Severoatlantickej aliancie.

Admirál zároveň pripustil, že Západ musí vyriešiť svoje vlastné problémy s muníciou. Dodal tiež, že vďaka neschopnosti Európy nahradiť vojenskú pomoc USA blokovanú v Kongrese bude mať Ukrajina niekoľko mesiacov nevýhodu na bojisku. Kvôli tomu nebude schopná začať novú protiofenzívu skôr ako v lete a pravdepodobne bude schopná urobiť tento krok až budúci rok.

01 - Modified: 2024-03-01 12:16:28 - Feat.: 1 - Title: O vojne zavádzajú Rusi aj Západ. Sú iba dve cesty, ako sa pohnúť vpred (komentár) 02 - Modified: 2024-02-28 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Západné sily na fronte by znamenali vyhlásenie vojny Rusku, hovorí analytik o Macronových slovách 03 - Modified: 2024-02-28 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Západní vojaci už na Ukrajine sú, len sa o tom nehovorí, upozorňuje predstaviteľ Únie 04 - Modified: 2024-02-28 09:37:11 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Pôjdu európski vojaci na Ukrajinu? Plán je možno rafinovanejší 05 - Modified: 2024-02-27 22:07:25 - Feat.: 1 - Title: Macron vyslal dobrý signál, keď nevylúčil vyslanie vojakov na Ukrajinu, vraví poradca Zelenského Podoľak 06 - Modified: 2024-02-27 16:38:46 - Feat.: 1 - Title: Odmínovanie či výroba zbraní. Vojaci Západu na Ukrajine nemusia byť zapojení do útokov, tvrdí Francúzsko
01 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 02 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 03 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 04 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 05 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:07