Ukrajinský vojak 28. samostatnej mechanizovanej brigády mieri mínometom pred streľbou na ruské pozície. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Buď ustúpime, alebo počkáme, kým nás zabijú. Na fronte sa šíri skepsa, Rusko odkrýva zraniteľný bod Ukrajiny

04.03.2024, 16:10
Autor:
ČTKČTK
  • Postup ruských síl prichádza v čase hlbokej krízy v zásobovaní ukrajinskej armády muníciou, čo vyvoláva takmer existenciálnu debatu medzi vojakmi na fronte.
  • Tí mušia šetriť nábojmi a kladú otázku, ako dlho budú schopní odolávať ruskému tlaku.

Séria rýchlych postupov ruských síl spochybňuje novú ukrajinskú obrannú líniu vytvorenú po stiahnutí z kľúčového mesta Avdijivka a vyvoláva obavy ohľadom taktiky Kyjeva aj dynamiky na frontovej línii.

Ukrajina 17. februára oznámila, že sa sťahuje z Avdijivky do pozícií západne od mesta. Ruské sily sa odvtedy zmocnili troch malých dedín, pričom Kyjev trvá na tom, že ich nikdy nemal v úmysle brániť.

Obranná línia, o ktorej Kyjev vyhlásil, že sa na ňu sťahuje - teda tri dediny ďalej na západ - je však terčom ťažkého ruského útoku. Proruské zdroje tvrdia, že Moskva čiastočne obsadila všetky tri obce. Ukrajina to popiera, píše CNN.

image

Dôkaz, že je Západ zapojený do vojny, hlása Rusko po zverejnenom rokovaní Nemcov

Postup ruských síl prichádza v čase hlbokej krízy v zásobovaní ukrajinskej armády muníciou, čo vyvoláva takmer existenciálnu debatu medzi vojakmi na fronte, ktorí musia nábojmi šetriť a ktorí si kladú otázku, ako dlho budú schopní odolávať ruskému tlaku.

VIDEO: Ruskí vojaci preberajú kontrolu nad Avdijivkou:

Syrskyj robí zásahy

Ďalšou známkou narastajúceho znepokojenia je, že nový veliteľ ukrajinskej armády, generálplukovník Oleksandr Syrskyj, v uplynulom týždni dvakrát pokáral svojich dôstojníkov za zlý výkon na tomto kľúčovom úseku frontovej línie.

Vo štvrtok Syrskyj kritizoval "určité nedostatky" a "zlý odhad" veliteľov na frontovej línii pri Avdijivke, "ktoré priamo ovplyvnili udržateľnosť obrany v určitých oblastiach".

V sobotu sa vrátil k problematike nedostatočného personálneho obsadenia a naznačil, že vymenil niektorých dôstojníkov, ktorí si "neboli vedomí situácie" a "priamo ohrozili životy a zdravie (svojich) podriadených".

Syrskyj sa stal novým hlavným veliteľom armády pred troma týždňami. Nahradil všeobecne obľúbeného Valerija Zalužného, v ktorého prípade sa mesiace hovorilo o napätí medzi ním a prezidentom Volodymyrom Zelenským. Syrsky zdedil bojisko, na ktorom znovuožívajúce Rusko využilo dlho hlásené nedostatky v západnej pomoci, munícii a personále na ukrajinskej strane.

image

Denacifikácia? Pekná hlúposť, vyhlásil Carlson o Putinovom dôvode pre vojnu

Ruský útok na novú ukrajinskú obrannú líniu okolo Avdijivky nie je významný kvôli hodnote samotných malých dedín, ale pretože naznačuje, že ukrajinskí predstavitelia nedostatočne naplánovali stiahnutie z Avdijivky a odvtedy neboli schopní zastaviť postup ruských síl.

Moskva vyhlasuje, že jej deklarovaným cieľom je ovládnutie celého Donbasu, zároveň chce však demilitarizovať Ukrajinu.

Pesimizmus na východe

Niekoľko ukrajinských vojakov sa pre CNN vyjadrilo silne pesimisticky ohľadom významu stiahnutia a neskoršej obrany v rámci predzvesti pre nadchádzajúce týždne. Mnohí požiadali, aby neboli citovaní, pretože hovorili o citlivej záležitosti.

"Nie je to ani tak o (ruskej) dynamike, ale o tom, že sme zle pripravení ich zadržať. Keďže sme nemali dobré, pripravené pozície, tak ustupujeme, ustupujeme, ustupujeme," uviedol nemenovaný člen špeciálnych jednotiek.

"Pociťujeme (ruskú) prevahu v personále, delostrelectve a obrnených vozidlách. Postupujú kúsok po kúsku. Nemáme tu veľa možností. Ustúpiť, alebo jednoducho počkať, až nás... nech to znie akokoľvek smutne, až nás všetkých pozabíjajú. Bez zbraní. Toto nie je vojna, ktorá sa dá viesť mečom,“ povedal ďalší vojak na fronte.

image

Málokto vie, že vôbec existuje. Obeťou ruskej agresie je aj endemický živočích na dolnom toku Dnepra

Ukrajinské straty sú obvykle zahalené tajomstvom, hoci Zelenskyj nedávno uviedol, že od začiatku ruskej invázie zomrelo už 31-tisíc vojakov.

V jednej zdravotníckej jednotke blízko východného frontu ukázal znepokojený zdravotník spravodajcovi CNN škatuľu so správami o zraneniach, ktorá mala stovky prípadov len za 20 februárových dní.

Zábery z dronu z dediny Orlivka, ktorá je ohniskom súčasného ruského útoku západne od Avdijivky, ukazujú väčšinu budov v troskách a rozsiahle krátery – pravdepodobne po ruských leteckých úderoch – v rovinatom teréne.

V okolí ďalších dvoch tamojších dedín - Toneňke a Berdyči - pokračujú prudké strety. Reportéri CNN počuli v sobotu blízko Berdyči intenzívne výbuchy a streľbu z ťažkých guľometov.

Vojaci vyspovedaní naprieč frontovou líniou tiež vyjadrili vážny pesimizmus ohľadom nadchádzajúcej jari, pokiaľ nepríde urýchlene západná pomoc. Kombinácia slabnúcej ukrajinskej morálky, zásobovania a toho, že ruská armáda zrejme naberá na sile, predstavuje kľúčový moment v konflikte.

"Samovražedné" akcie Rusov

Zábery ruských síl zhotovené z dronov opakovane ukázali armádu, ktorá sa nebojí posielať vojakov do neobhájiteľných pozícií, kde budú pravdepodobne zabití.

image

Scholz hovoril o obávaných strelách Taurus, vyzradil tajné informácie o Britoch na Ukrajine

Na záberoch ukrajinskej 47. mechanizovanej brigády údajne natočených pri Avdijivke je vidieť ruský obrnený transportér, ako sa rúti k ukrajinským pozíciám, ale na pár sekúnd zastaví, aby vyložil asi tucet vojakov, a tí sa ukryjú v neďalekej bráne.

Následne dva ukrajinské útočné drony vozidlo zneškodnia ak odhalenej skupine sa priblíži obrnené vozidlo Bradley dodané z USA. Potom je vidieť, ako z granátometu zasiahne mnoho Rusov. Ďalšie video z okolia Berdyči ukazuje vyše 30 mŕtvych ruských vojakov za poškodeným obrnencom. CNN sa nepodarilo overiť, kde obe videá vznikli.

Napriek ohromujúcim stratám a nepremyslenej taktike však ruské útoky pokračujú.

01 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 02 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 03 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 04 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 05 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:03