Zákop v blízkosti frontových línií pri meste Kupiansk. FOTO: REUTERS/Thomas Peter
StoryEditor

Ukrajina buduje vo veľkom zákopy, výsledky ale oslnivé nie sú, píše Wall Street Jounral

07.03.2024, 15:05
Autor:
ČTKČTK

Obranné pozície sú pre vojnou zmietanú krajinu zásadné aj kvôli jej problémom s mobilizáciou vojakov.

Jednou z hlavných úloh Ukrajiny v terajšej fáze vojny je vybudovať pevné obranné konštrukcie v očakávaní rozsiahlejšej ruskej ofenzívy, ktorá by podľa ukrajinských predstaviteľov mohla začať už na jar, uviedol americký denník The Wall Street Journal.

Inšpirovali sa Rusmi

Obranné pozície sú pre Ukrajinu zásadné aj kvôli jej problémom s mobilizáciou vojakov. No snaha o ich vybudovanie podľa amerického denníka zatiaľ zásadné výsledky nepriniesla a obranné línie sú nesúrodé.

Priestranstvo západne od Avdijivky na východe Ukrajiny je posiate bagrami, ktoré vytvárajú protitankové priekopy, aj keď tieto vozidlá by sa hodili skôr na stavenisko než na bojisko, poznamenal denník.

image

Spojenci Kyjeva zaistili takmer všetky financie na českú iniciatívu, státisíce kusov munície pôjdu na Ukrajinu

Ukrajinci sa podľa neho pokúšajú vytvoriť fyzické prekážky podľa vzoru tých, ktoré vybudovali pred viac ako rokom ruské sily a zabrzdili pomocou nich ukrajinskú protiofenzívu. Ruské obranné konštrukcie zahŕňali viacvrstvové zákopové línie, protitankové priekopy, betónové bloky a rozsiahle mínové polia, ktoré, ako sa ukázalo, bolo takmer nemožné prekonať.

Už v novembri Ukrajina oznámila kampaň na vybudovanie rozsiahlej siete opevnenia pozdĺž frontovej línie, predovšetkým v oblastiach pri Avdijivke. Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval, aby sa do prác zapojili aj súkromné firmy a sponzori. V pondelok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ povedal, že na vybudovanie opevnenia už bolo vyčlenených v prepočte 800 miliónov dolárov.

Vytúžené výsledky zatiaľ neprišli

Západní predstavitelia a vojaci však upozorňujú, že táto snaha zatiaľ neviedla k vytúženým výsledkom. Rusom sa podarilo vytlačiť ukrajinské sily z dedín západne od Avdijivky, aj keď podľa amerického denníka mohli vyvýšeniny a vodné plochy v teréne o niečo viac na Západ poslúžiť Kyjevu ako prírodná priehrada, ktorú je jednoduchšie ubrániť.

"Ukrajinu by mal znepokojovať nedostatok rozvrstvenej obrany pozdĺž frontovej línie," povedal americkému denníku analytik Franz-Stefan Gady, ktorý si nedávno prezrel frontovú líniu v oblasti Donbasu na východe krajiny.

image

10-tisíc granátov denne Ukrajine nestačí, potrebuje iný druh vojska. Akí experti z NATO by sa jej hodili?

Obranné konštrukcie často budujú samotní vojaci, a to aj pod paľbou, povedal denníku zástupca veliteľa 3. útočnej brigády Maksym Žorin. Vyjadril pritom nádej, že obranná línia pri meste Pokrovsk západne od Avdijivky bude dostatočná na to, aby v nadchádzajúcich týždňoch vydržala očakávaný ruský útok.

S problémami na bojisku sa však stretáva aj Rusko. Hoci má Moskva k dispozícii viac vojakov i zdrojov ako Kyjev, nie je schopná ich efektívne sústrediť. Namiesto toho útočí na ukrajinské pozície pomocou más zle vycvičených vojakov, za čo podľa ukrajinských vojakov platí vysokými stratami.

Ruskí velitelia podľa nemenovaného vysoko postaveného predstaviteľa z NATO "nariaďujú kvôli politickému tlaku nedostatočne obsadeným a neskúseným jednotkám nerealistické ciele". Rusi podľa neho nevedia využiť jednotlivé prelomy a dosiahnuť zásadné zisky.

01 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: 1 - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 02 - Modified: 2024-03-05 11:10:17 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci zasiahli sklad paliva na západe Ruska, po útoku dronom vypukol požiar 03 - Modified: 2024-03-05 09:54:13 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina hlási potopenie novej ruskej lode pri Kryme, udrela špeciálna jednotka 04 - Modified: 2024-03-04 14:18:12 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina nalieha na Západ, aby na ňu previedol ruské aktíva
01 - Modified: 2024-05-08 18:20:35 - Feat.: - Title: Ukrajina po ruskom útoku obmedzila dodávky elektriny, varovala pred výpadkami 02 - Modified: 2024-05-08 15:22:48 - Feat.: - Title: Krajiny EÚ sa zhodli, že z výnosov zo zmrazených ruských aktív vyzbrojia Ukrajinu 03 - Modified: 2024-05-08 15:10:47 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý umožňuje väzňom slúžiť v armáde 04 - Modified: 2024-05-08 15:07:23 - Feat.: - Title: Z peňazí zbierky Munícia pre Ukrajinu nakúpia delostreleckú muníciu. Na fronte nám chýba, potvrdil veľvyslanec 05 - Modified: 2024-05-08 13:10:43 - Feat.: - Title: Ukrajinský oligarcha Kolomojskij je podozrivý z prípravy pokusu o vraždu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 21:24