Český prezident Petr Pavel. FOTO: Reuters
StoryEditor

Fico je sklamaním pre mňa aj mnohých Slovákov, povedal Pavel. Vzťahy chce udržať

08.03.2024, 22:18
Autor:
TASRTASR

So slovenskou vládou je podľa Petra Pavla potrebné hľadať zhodu tam, kde sa to ponúka.

Podľa českého prezidenta Petra Pavla je slovenský premiér Robert Fico sklamaním pre neho i veľa Slovákov. Ako pokračoval, Ficov vzťah k zahraničnopolitickým otázkam skomplikoval vzťahy Slovenska s Českom, ale neprerušil ich. Pavel to uviedol v piatkovom rozhovore pre Českú televíziu pri príležitosti prvého roku vo funkcii prezidenta.

"Fico je sklamaním nielen pre mňa, ale aj pre mnoho Slovákov," povedal v rozhovore Pavel. Zdôraznil však, že česko-slovenské vzťahy sa nezhoršili, ale došlo len k prerušeniu konzultácií na medzivládnej úrovni. Vzťahy Česka so Slovenskom sú podľa neho naďalej nadštandardné.

Zachovanie vzťahov

"Budem vyvíjať maximálne úsilie, aby úroveň vzťahov na úrovni prezidentov ostala zachovaná," zdôraznil.

So slovenskou vládou je podľa neho potrebné hľadať zhodu tam, kde sa to ponúka. "Ak (česká) vláda usúdi, že tie konzultačné rokovania by v tejto chvíli nepriniesli efekt, je potrebné to rešpektovať," zhodnotil.

image

Ficov príklon k Rusku naštrbil vzťahy s Čechmi. Ako stop pre rokovania vnímajú naši politici?

Pavel ďalej nevylúčil, že o štyri roky bude obhajovať svoj prezidentský mandát. Bude to závisieť od politickej a spoločenskej situácie v krajine. "Myslím si, že počtom aktivít je vidieť, že naozaj nešetrím sily na ďalšie obdobie. Skutočne uvidíme, aká bude situácia o štyri roky," dodal. Podľa jeho slov bude pri rozhodovaní zohrávať úlohu aj názor rodiny.

"Ak by som videla, že má podporu, tak by som kandidatúru podporila," doplnila počas rozhovoru prezidentova manželka Eva.

K možnosti založenia vlastnej politickej strany sa Pavel postavil odmietavo.

"Rusko bude pokračovať"

Počas rozhovoru došlo aj na tému vojny na Ukrajine. Neúspech Ruska na Ukrajine a jej následná obnova by mala byť podľa Pavla konečným cieľom.

Rusko sa podľa jeho slov správalo v histórii vždy imperiálne a nikdy sa neskrývalo názorom, že bezpečnosť tak veľkej krajiny sa nedá zaistiť inak než expanziou. Je podľa neho dôležité sa pripravovať na to, že Rusko sa okupáciou Ukrajiny neuspokojí a bude pokračovať ďalej.

Český prezident charakterizoval predošlý rok ako jazdu na divokej vode a poznamenal, že absolvoval veľa zahraničných i domácich ciest.

Medzi svoje úspechy zaradil úspešné menovanie ôsmich ústavných sudcov a fungujúci Ústavný súd, dobrú komunikáciu s ostatnými ústavnými činiteľmi a zahraničnú politiku, ktorá podľa neho robí z Česka spoľahlivého a prozápadného partnera.

01 - Modified: 2024-03-08 18:35:42 - Feat.: 1 - Title: Ficov príklon k Rusku naštrbil vzťahy s Čechmi. Ako stop pre rokovania vnímajú naši politici? 02 - Modified: 2024-03-08 18:17:21 - Feat.: 1 - Title: Česko použilo riešenia slovenského expremiéra. Slovensko ich hodilo do koša a riskuje ekonomické problémy 03 - Modified: 2024-03-09 13:02:48 - Feat.: 1 - Title: Vzťahy Prahy a Bratislavy sú na bode mrazu, Ústavný súd sa vzoprel vláde a lykožrút bude vykynožený
01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 03 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 04 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 05 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:49