Polícia hliadkuje na ulici po tom, čo úrady predĺžili výnimočný stav uprostred násilia gangov, ktoré hrozili pádom vlády a prinútili tisíce ľudí opustiť svoje domovy v Port-au-Prince. FOTO: Reuterd
StoryEditor

Európska únia evakuovala z Haiti všetkých svojich diplomatov

11.03.2024, 14:38
Autor:
TASRTASR

Bezpečnostná situácia na Haiti sa postupne zhoršovala, odkedy sa premiérom a úradujúcim prezidentom po atentáte na Jovénela Moïsea v roku 2021 stal Ariel Henry.

Európska únia evakuovala z Haiti všetkých svojich diplomatických zamestnancov. Stalo sa tak z dôvodu "dramatického zhoršenia bezpečnostnej situácie" v tejto karibskej krajine, kde ozbrojené gangy ovládli veľkú časť jej hlavného mesta, uviedol v pondelok hovorca Európskej komisie Peter Stano.

Podľa agentúry AFP Stano dodal, že Európska únia je mimoriadne znepokojená vývojom na Haiti v posledných dňoch.

Informoval, že v reakcii na dramatické zhoršenie bezpečnostnej situácie na Haiti sa EÚ rozhodla obmedziť svoje aktivity priamo na mieste a presunula zamestnancov delegácie EÚ v Port-au-Prince na bezpečnejšie miesto mimo krajiny. Spresnil, že nevyhnutný personál pokračuje v práci, "ale nie zo samotného Haiti".

image

Pápež sa modlil za mier na Haiti. Sužujú ho násilnosti gangov

AFP doplnila, že štáty združené v Karibskom spoločenstve (CARICOM) pozvali na pondelok vyslancov Spojených štátov, Francúzska, Kanady a OSN, aby v rámci stretnutia na Jamajke prediskutovali násilnosti na Haiti i spôsoby, ako tomuto štátu poskytnúť pomoc.

Bezpečnostná situácia na Haiti sa postupne zhoršovala, odkedy sa premiérom a úradujúcim prezidentom po atentáte na Jovénela Moïsea v roku 2021 stal Ariel Henry.

Odvtedy gangy, ktoré zarábajú na únosoch, pašovaní drog a vydieraní, ovládli viac ako 80 percent Port-au-Prince. Gangy požadujú Henryho demisiu.

Niektorí pozorovatelia sa domnievajú, že Henryho odchodom sa situácia upokojí; bývalý osobitný vyslanec USA na Haiti Daniel Foote však upozorňuje, že bezpečnostná situácia sa vyhrotila už natoľko, že jediným spôsobom, ako obnoviť poriadok, je teraz veľký medzinárodný zásah.

image

Nepokoje na Haiti sa stupňujú, USA a Nemecko evakuovali časť pracovníkov ambasády

Podľa jeho názoru by takáto misia mala zahŕňať 5000 až 10-tisíc policajtov a mal by ju viesť štát so skúsenosťami s budovaním policajných kapacít, ako sú USA, Kanada, Británia, Francúzsko alebo iná krajina EÚ.

Plánované nasadenie 2000 kenských policajtov na Haiti, podporované OSN, by podľa Footea bolo nedostatočné. Podľa neho ide o samovražednú misiu, alebo - v tom lepšom prípade - len o plytvanie peniazmi.

Násilnosti na Haiti sa vystupňovali na prelome februára a marca, keď tamojšie ozbrojené gangy začali ofenzívu s cieľom zosadiť vládu, pričom zaútočili na policajné stanice, väznice a nemocnice a obliehali strategické miesta vrátane prístavu a letiska.

Povstanie gangov sa zintenzívnilo minulý piatok, keď sa desiatky zločincov zišli na Champ de Mars v centrálnej časti Port-au-Prince, kde sídlia vládne ministerstvá, veľvyslanectvá, konzuláty, banky a hotely, ako aj najvyšší súd a nachádza sa tam i oficiálne sídlo prezidenta.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:24