Ruskí dobrovoľníci bojujúci na strane Ukrajiny vyhlásili, že podnikli útok na ruskú dedinu v blízkosti ukrajinských hraníc (12. marca 2024). FOTO: ProfimediaFOTO: Profimedia
StoryEditor

Prekročili sme Rubikon, hlásia proukrajinské milície. Tvrdia, že dobyli dedinu v Rusku

12.03.2024, 13:33
12.03.2024, 15:09
Autor:
ČTKČTKredred

Ukrajinské ozbrojené sily popreli akúkoľvek účasť v ozbrojených prienikoch týchto nezávislých organizácií do Ruska.

Ruskí dobrovoľníci bojujúci na strane Ukrajiny vyhlásili, že v blízkosti ukrajinských hraníc podnikli útok na ruskú dedinu, ktorú následne ovládli.

Pokus o preniknutie cez hranicu následne potvrdil gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt a ruské ministerstvo obrany, podľa ktorých sa vpádu cudzích jednotiek na ruské územie podarilo zabrániť, píše ruskojazyčný servis BBC. 

image

Ukrajina udrela na Rusko: Masívny dronový nálet, zásah štvrtej najväčšej rafinérie a výpad komanda cez hranice

Rusi z oddielov Légie Sloboda Rusku na Telegrame uviedli, že prenikli na územie Ruskej federácie a zničili obrnené vozidlo v dedine Ťotkino v Kurskej oblasti. „Prekročili sme Rubikon,“ napísali na sociálnej sieti.

V neskoršom príspevku „legionári“ oznámili, že obec je pod ich plnou kontrolou a že ruská armáda sa sťahuje a zanecháva za sebou ťažkú techniku.

Ruské ministerstvo obrany tento sled udalostí popiera. "Dnes ráno jednotky ruských ozbrojených síl a pohraničnej stráže (tajnej služby) FSB zmarili pokus kyjevského režimu o prienik na území Ruska v Kurskej a Belgorodskej oblasti," uviedol úrad, podľa ktorého útočníci museli pod náporom ruských síl "so značnými stratami" ustúpiť. O vlastných stratách sa ruská strana nezmienila.

Moskva ďalej uviedla, že útoky z Ukrajiny začali okolo 3:00 moskovského času (1:00 SEČ) v okolí dedín Odnorobovka, Nechotejevka a Spodarjušino v Belgorodskej oblasti, ďalšie štyri skupiny boli podľa nej "odrazené" na okraji Ťotkina.

Útočníci sa s využitím tankov a obrnených transportérov zamerali na niekoľko miest na ruskej strane hranice, odrazilo ich tamojšie delostrelectvo a letectvo, uviedla s odkazom na vyhlásenie ruského ministerstva agentúra Reuters a poznamenala, že verziu udalostí ani jednej zo strán nemožno nezávisle overiť.

Kurský starosta Igor Kucak oznámil, že „v súvislosti s nedávnymi udalosťami“ prejdú miestni žiaci v nasledujúcich troch dňoch na dištančnú výučbu.

image

Vatikánsky sekretár objasňuje pápežove výroky: Prvou podmienkou pre mier na Ukrajine je ukončiť agresiu

Ruské regióny susediace s Ukrajinou, ktorá sa od februára 2022 bráni ruskej vojenskej agresii, hlásia pomerne často výbuchy alebo delostrelecké a raketové prepady, ktoré ruské úrady pripisujú ukrajinskej armáde alebo proukrajinským sabotérom. Vlani v máji do pohraničnej Belgorodskej oblasti prenikli z Ukrajiny ozbrojené skupiny a oblasť sa stala dejiskom stretov.

Ruské úrady z vpádu obvinili ukrajinské „sabotážne skupiny“, podľa Kyjeva aj médií do regiónu prenikli Rusi z oddielov Légie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru bojujúcich na strane Ukrajiny. O podobných výpadoch odvtedy ruské úrady informovali opakovane.

01 - Modified: 2024-05-06 12:26:06 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny 02 - Modified: 2024-05-06 11:08:59 - Feat.: - Title: Kľúčový ruský priemysel, ktorý financuje vojnu, naráža na problém. Nestačia už ani štedré platy 03 - Modified: 2024-05-06 09:30:59 - Feat.: - Title: Pri útoku dronov v ruskej Belgorodskej oblasti zomrelo sedem ľudí 04 - Modified: 2024-05-06 08:22:01 - Feat.: - Title: Taliansky minister vyzval Západ, aby viac rokoval s Putinom o ukončení vojny 05 - Modified: 2024-05-06 08:52:38 - Feat.: - Title: Fiktívne firmy, utajené dodávky. Ruský zbrojný priemysel dramaticky rastie, stopy vedú do jedinej krajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 15:08