Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Pellegrini šéfke Bundestagu oznámil zmenu slovenského trestného práva. Nezhodli sa pri téme hlasovania v Únii

14.03.2024, 23:39
Autor:
TASRTASR

Peter Pellegrini nemeckú partnerku oboznámil s tým, ako si Slovensko voči Ukrajine plní komerčné dodávky, poskytuje jej humanitárnu pomoc i technickú podporu.

Predseda Národnej rady Peter Pellegrini viedol vo štvrtok v Berlíne rozhovory s predsedníčkou nemeckého Spolkového snemu Bärbel Basovou, ktoré boli venované situácii v Európskej únii, konfliktu na Ukrajine i bilaterálnym vzťahom.

Ešte pred začiatkom rozhovorov položil veniec k berlínskemu Pamätníku zavraždených Židov Európy. Informovali o tom z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie parlamentu.

Ekonomický partner

Pellegrini a Basová vyjadrili presvedčenie, že vzťahy medzi oboma krajinami sú na vysokej úrovni bez otvorených otázok, pričom Nemecko patrí k najvýznamnejším ekonomických partnerom Slovenska.

Šéf parlamentu predsedníčku Bundestagu podľa vlastných slov informoval o celom procese zmeny trestných kódexov na Slovensku.

image

Medzi nimi je aj Slovensko. Jedenásť krajín splnilo výdavkový cieľ NATO na obranu

Pellegrini nemeckú partnerku oboznámil s tým, ako si Slovensko voči Ukrajine plní komerčné dodávky, poskytuje jej humanitárnu pomoc i technickú podporu. Spomenul opravárenské zariadenie na východe Slovenska, zriadené spolu s nemeckou firmou Rheinmetall.

Obaja politici sa zhodli v otázke aktuálneho rozhodnutia Spolkového snemu, ktorý nesúhlasí s dodaním zbraňových systémov Taurus na Ukrajinu, pretože by to znamenalo aj potrebu vyslania nemeckých vojakov.

Národný záujem

V otázkach Európskej únie Pellegrini konštatoval, že pohľady našich krajín sa nie vždy zhodujú. Basová je zástankyňou rozhodovania kvalifikovanou väčšinou v ďalších oblastiach, s čím podľa Pellegriniho Slovensko nesúhlasí, pretože by sa tak podľa jeho názoru stalo pasívnym prijímateľom rozhodnutí väčších krajín. "V tomto si budeme musieť každý hájiť svoj národný záujem," uviedol Pellegini.

V otázke rozširovania Európskej únie podotkol, že Slovensko patrí ku krajinám, ktoré v plnej miere podporujú prijatie štátov západného Balkánu do Únie. "Pokiaľ Únia tento priestor opúšťa, získavajú vplyv iné veľmoci," zdôraznil s tým, že veľmi aktívne sú v tomto regióne Rusko a Čína.

Pred rozhovormi Pellegrini navštívil Pamätník zavraždených Židov Európy, ku ktorému položil veniec. Tento pamätník podľa jeho slov pripomína obete vraždenia ľudí len preto, že patrili k nejakému etniku. "Som rád, že som si dnes aj ako predseda parlamentu mohol uctiť obete druhej svetovej vojny, konkrétne všetkých viac ako šesť miliónov zabitých Židov," povedal.

01 - Modified: 2024-03-14 11:45:01 - Feat.: 1 - Title: "Putin zakašle a Scholz sa ide schovať." Medzi dvoma mocnosťami stúpa napätie, Macron dráždi svojimi krokmi 02 - Modified: 2024-03-13 21:19:30 - Feat.: 1 - Title: Česká iniciatíva prišla včas, Ukrajina nemusí šetriť muníciu. Armáda prestala ustupovať 03 - Modified: 2024-03-11 09:15:14 - Feat.: 1 - Title: Šéfka nemeckej diplomacie kritizovala vyjadrenia pápeža o Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-30 21:41:38 - Feat.: - Title: Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vrátane protilietadlových zbraní 02 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 04 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok 05 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 01:15