Voľby odštartovali o ôsmej hodine miestneho času. FOTO: Reuters
StoryEditor

Západné telefóny, nová Lada aj ovsená kaša. Rusko láka k voľbám, ako len môže

16.03.2024, 11:00
Autor:
dttdtt
  • Prezidentské voľby sú od piatkového rána v plnom prúde a ľudí do volebných miestností lákajú na najrôznejšie odmeny.
  • V sibírskom Omsku dostanú prvovoliči do dvadsaťštyri rokov voľnú vstupenku na jazdu na ruskom kolese.
  • V Sverdlovskej oblasti si voliči zasa môžu zasúťažiť o štyridsaťpäť bytov, sto automobilov a dvadsať motoriek.
  • Starosta mesta v Tomskej oblasti sľúbil voličom o niečo menej lákavú odmenu - slané plnené šatôčky a sladkú ovsenú kašu zadarmo.

 

Úradníci sa snažia naprieč Ruskom povzbudiť verejnosť, aby sa zapojila do prezidentských volieb, ktoré sú od piatkového rána v plnom prúde.

Ľudí do volebných miestností lákajú na najrôznejšie odmeny, akými je nová elektronika západnej výroby, hudobné festivaly alebo pochúťky zadarmo. Kremeľ sa usiluje najmä o účasť mladých voličov – chce Západu dokázať ich oddanosť.

Byty, motorky aj automobily

V sibírskom Omsku dostanú prvovoliči vo veku osemnásť až dvadsaťštyri rokov voľnú vstupenku na jazdu na ruskom kolese. Úradníci sú pripravení rozdať vo volebných miestnostiach po celom meste približne päťdesiattisíc lístkov.

VIDEO: Putin vyzýva Rusov, aby hlasovali vo voľbách.

Obyvatelia Altajského kraja môžu vyhrať nový sankcionovaný tovar, okrem iného iPhone 15 a prístroje na úpravu vlasov od spoločnosti Dyson. Pre účasť v súťaži je nutné sa vyfotografovať vo volebnej miestnosti a snímku nahrať na špeciálnu stránku na sociálnej sieti VKontakte. O víťazovi rozhodne žrebovanie.

Starosta Streževoje, mesta v Tomskej oblasti, ktoré má 39-tisíc obyvateľov, voličom sľúbil o niečo menej lákavú odmenu - slané plnené šatôčky a sladkú ovsenú kašu zadarmo. „Všetko bude k dispozícii vo volebných miestnostiach po celé tri dni,“ napísal na Telegrame a pripojil zábavný program pre voličov.

image

ANALÝZA: Ruské volebné divadlo. Prečo je aj napriek tomu pre Putinov režim zásadné?

Smartfóny sú k dispozícii aj v Sverdlovskej oblasti – dvetisíc kusov od čínskej spoločnosti. Okrem toho môžu voliči súťažiť o štyridsaťpäť bytov, sto automobilov a dvadsať motoriek od obnovenej sovietskej značky Moskvič.

Lákadlo v podobe bezplatného hudobného festivalu

Ľudia sa musia po odovzdaní hlasovacieho lístka zúčastniť kvízu, v ktorom budú odpovedať na niekoľko otázok o histórii regiónu, aby mohli jednu z cien vyhrať. Na správnosti odpovedí však podľa usporiadateľov nezáleží. „Môžete zle odpovedať na všetky kvízové otázky, a napriek tomu vyhrať cenu. Všetko je náhodné,“ odkázali.

Tatárski voliči budú môcť ísť za odmenu na bezplatný hudobný festival, ktorý sa uskutoční v nedeľu v hlavnom meste regiónu Kazaň. Ľudia dostanú vo volebnej miestnosti náramok, ktorý bude slúžiť ako vstupenka a tiež ako jednodňový bezplatný lístok ma mestskú hromadnú dopravu.

image

Výbuch pri hlasovaní v Belgorode, zásah rafinérie. Je to narušenie volieb, zúri Kremeľ

Voliči sa okrem toho môžu zúčastniť tomboly a vyhrať jeden z troch automobilov Lada Vesta, každý v cene 1,7 milióna rubľov. Pre účasť v tombole sa rodiny musia odfotografovať pred volebnou miestnosťou a zverejniť snímku na svojej stránke na VKontakte s heštegom #CeláRodinaKVoľbám.

Voľby, ktoré podľa všeobecného očakávania zaistia Vladimirovi Putinovi ďalších šesť rokov v Kremli, odštartovali o ôsmej hodine miestneho času. Vzhľadom na časový posun začali už vo štvrtok večer nášho času na Kamčatke. Sedemdesiatjeden ročný Putin je pri moci 24 rokov a ďalšie zvolenie predĺži jeho vládu najmenej do roku 2030.

Chcú ľudí dotlačiť k urnám

Moskva sa podľa portálu The Moscow Times snaží k voľbám dostať najmä mladých ľudí. Študenti, absolventi a mladí pracovníci čelia nátlaku a donucovaniu zo strany úradov, škôl i zamestnávateľov. Vedenie niektorých univerzít sa údajne vyhráža študentom, ktorí odmietnu voliť, prerušením štúdia.

Študenti stavebnej vysokej školy v Permskom kraji dostali príkaz hlasovať na prvý alebo druhý deň trojdňového hlasovania. Vedenie školy prisľúbilo, že bude volebnú účasť vynucovať pomocou bezpečnostných kamier.

image

Ich cieľom je zničiť Putinov režim. Voľte zbraňami, nie lístkami, odkazujú partizáni Rusom po vpáde do krajiny

„Prezidentská administratíva požaduje, aby regionálni predstavitelia zvýšili svoje úsilie a prilákali k voľbám viac lojálnych ľudí. Konkrétne upozorňujú na študentov a mladých odborníkov. Vyhovujeme im,“ povedal webu nemenovaný úradník moskovskej radnice, ktorý sa podieľal na príprave volieb.

„Kremeľ chce dosiahnuť pôsobivé čísla, ktoré by mohol použiť ako jasný signál Západu o nezničiteľnosti nášho vodcu a úplnej domácej podpore,“ dodal úradník, podľa ktorého Západ pochopil, že naši mladí ľudia sú pre Putina, nie pre „ opozičníkov, ktorí utiekli a už vôbec nie pre Alexeja Navaľného“.

Nízky záujem 

Podľa portálu Meduza je záujem voličov na historickom minime. Pre zaistenie prezidentom požadovanej volebnej účasti vo výške 70 až 80 percent, tlačili úrady v posledných týždňoch aj na voličov závislých na vláde – štátnych úradníkov, zamestnancov štátnych podnikov a pracovníkov súkromných firiem lojálnych vláde, aby išli k voľbám a priviedli so sebou príbuzných a známych.

Ruská pošta a štátna jadrová spoločnosť Rosatom dostali pokyn, aby „zabezpečili hlasovanie“ svojich zamestnancov, a to najmä tých mladých.

image

Český expert na Rusko pre HN: Všetko okolo volieb je vyfabrikované, Putin stavia na kulte osobnosti

Najvyššiu kvótu na získavanie ďalších voličov majú členovia a priaznivci vládnucej strany Jednotné Rusko – každý z nich má podľa webu za úlohu priviesť k voľbám desať ďalších ľudí. Očakávania pre zamestnancov verejného sektora a štátnych podnikov sú miernejšie.

Od prvých sa očakáva, že privedú troch ďalších voličov, a druhí majú za úlohu priniesť dvoch. Za nesplnenie týchto žiadostí nehrozí postih, môžu si však tým výrazne šplhnúť u nadriadených.

01 - Modified: 2024-03-14 08:22:11 - Feat.: 1 - Title: Prejavte vlastenecké cítenie, vyzval Putin voličov. Vyzdvihol vojakov na fronte 02 - Modified: 2024-03-13 19:24:09 - Feat.: 1 - Title: Putin je "gangster", nie prezident, povedala vdova po Navaľnom. Chce, aby nebol po voľbách medzinárodne uznaný 03 - Modified: 2024-03-13 09:17:00 - Feat.: 1 - Title: Ak ohrozia existenciu Ruska, sme pripravení na jadrovú vojnu, vyhlásil Putin v rozhovore 04 - Modified: 2024-03-12 18:51:32 - Feat.: 1 - Title: Je to propaganda. Biely dom odmietol obvinenia, že sa snaží zasahovať do volieb v Rusku 05 - Modified: 2024-03-04 12:04:20 - Feat.: 1 - Title: Putin do konca mandátu nevydrží. O šesť rokov bude Rusko slobodnou krajinou, hovorí opozičný politik Nadeždin
01 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty 02 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 03 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú 04 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 05 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:39