Satelitná snímka leteckej základne Engels v Saratovskej oblasti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko hlási útok dronov na Engels, sídlo základne strategických lietadiel

20.03.2024, 10:38
20.03.2024, 16:11
Autor:
ČTKČTK

Pri meste Engels sa nachádza letecká základňa Engels 2, kde majú ruské vzdušné sily umiestnené strategické bombardéry. Terčom dronových útokov sa stala už ku koncu roka 2022.

Rusko aj Ukrajina hlásia odrazenie vzdušných úderov na svoje územie v noci na dnes. Napísala to agentúra Reuters, ktorá zároveň upozorňuje, že zosilnené ostreľovanie prihraničných oblastí prinútilo úrady oboch krajín k evakuácii niektorých tamojších civilistov.

Ruské úrady okrem iného informujú o zostrelení dronov, ktoré podľa nich zaútočili na mesto Engels v Saratovskej oblasti, kde sa podľa médií nachádza základňa ruských strategických bombardérov, ktoré odpaľujú strely na Ukrajinu.

image

Lokácia základne Engels v Rusku neďaleko hraníc s Kazachstanom. FOTO: Google Maps

"Podľa predbežných informácií pád trosiek nespôsobil žiadne obete ani škody na infraštruktúre," uviedol na platforme Telegram gubernátor Saratovskej oblasti Roman Busargin. Ruské ministerstvo obrany podľa portálu Meduza medzitým ohlásilo likvidáciu štyroch bezpilotných lietadiel nad Saratovskou oblasťou.

Obyvatelia Engelsu podľa ruskojazyčného webu stanice BBC informovali na sociálnych sieťach o zvuku explózií v meste.

"Demilitarizácia a dekomunizácia Engelsu bude pokračovať"

Útok na Engels, ktorý leží stovky kilometrov od ukrajinských hraníc, bol operáciou ukrajinskej vojenskej rozviedky a bol vykonaný pomocou dronov Ljutyj (Február) ukrajinskej výroby, uviedol s odvolaním sa na svoj zdroj v rozviedke portál Ukrajinska pravda. 

Ukrajinský spravodajský web RBK-Ukrajina s odvolaním sa na vlastné zdroje napísal, že dôsledky úderu sa až teraz objasňujú. Oficiálne sa Kyjev k informáciám nevyjadril. Gubernátor Saratovskej oblasti, kde Engels leží, tvrdí, že pád trosiek dronov nespôsobil žiadne škody.

image

Rusko kupuje satelitné snímky od firiem zo Spojených štátov, odpaľuje podľa nich rakety

"Bezpilotný prostriedok typu kamikadze ukrajinskej výroby Ljutyj sa veľmi dobre predviedol," citovala Ukrajinska pravda svoj zdroj v rozviedke. "Demilitarizácia a dekomunizácia Engelsu bude pokračovať," dodal podľa nej zdroj v humornej narážke na vyhlásenie Moskvy o údajnej potrebe "demilitarizovať" a "denacifikovať" Ukrajinu.

Drony Ljutyj sa podľa ukrajinských médií pravdepodobne tento mesiac podieľali tiež na viacerých útokoch na ruské rafinérie. Dron môže niesť výbušninu alebo inú nálož s hmotnosťou až 75 kilogramov a je schopný útočiť na lietadlá a nepancierovanú vojenskú techniku alebo sklady paliva, píšu tiež médiá.

Jeho výroba je ale do veľkej miery utajovaná. Jediná oficiálna fotografia dronu predstavená v novembri ho ukazuje ako zmenšený model na stole vedľa mačky a kytice, poznamenal portál Focus.ua.

Pri meste Engels sa nachádza letecká základňa Engels 2, kde majú ruské vzdušné sily umiestnené strategické bombardéry. Terčom dronových útokov sa stala už ku koncu roka 2022, podotkla BBC.

image

USA nenechajú Ukrajinu padnúť, povedal Austin. Ocenil český plán dodania munície

V Belgorode sú mimoriadne prázdniny 

Ruské úrady dnes okrem toho hlásili ďalšie ukrajinské útoky ukrajinských striel a bezpilotných lietadiel na Belgorodskú, Kurzkou a Voronežskú oblasť, ktoré susedia s Ukrajinou. V Belgorodskej oblasti zomrel jeden človek po tom, ako jeho auto zasiahli úlomky zostrelených vzdušných cieľov, uviedol gubernátor regiónu Viačeslav Gladkov.

Gubernátor neskôr informoval o ďalších dvoch mŕtvych v prihraničnom mestečku Graivoron, čeliacom od rána "masívnemu ostreľovaniu", a to aj z raketometov. Oboch zabitých civilistov zastihlo ostreľovanie na ulici.

Ďalší dvaja ľudia vyviazli so zranením a boli prevezení do nemocnice v asi 80 kilometrov vzdialenom Belgorode. Jedna žena sa podľa Gladkova ešte môže nachádzať pod troskami.

Belgorod čelí ostreľovaniu od prvého roka ruskej invázie na Ukrajinu. Posledné dva týždne je ale terčom intenzívnych útokov z raketometov, ktoré si podľa tamojších predstaviteľov vyžiadali životy 16 ľudí, uviedla BBC. Aj dnes sa podľa ruského ministerstva obrany Belgorodská oblasť stala terčom paľby z raketometov RM-70 Vampire českej výroby.

image

Rusko by mohlo byť schopné napadnúť NATO už v roku 2026 alebo 2027, vyhlásil poľský prezident

Gladkov v utorok informoval o plánovanej evakuácii asi 9000 detí z niektorých častí regiónu a dnes ohlásil začiatok mimoriadnych prázdnin. Ruský prezident Vladimir Putin dnes podľa Reuters na stretnutí s aktivistami v Kremli ubezpečoval, že Rusko zabezpečí bezpečnosť Belgorodu aj ďalších prihraničných regiónov.

Intenzívne ruské bombardovanie ukrajinskej prihraničnej Sumskej oblasti prinútilo úrady k evakuácii civilistov z niektorých miest. "Od začiatku mesiaca zhodilo ruské letectvo na obce v Sumskej oblasti už takmer 200 riadených bômb," uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý Rusko obvinil, že útočí na civilnú infraštruktúru.

"Je to ustavičné teroristické ostreľovanie a nálety. Ruská armáda sa snaží úplne spáliť naše pohraničné dediny, aby z nich zostali len ruiny," vyhlásil podľa agentúry Interfax-ukrajina. V uplynulom týždni evakuovali z ohrozených oblastí asi 200 ľudí, uviedli ukrajinskí miestni predstavitelia

01 - Modified: 2024-03-19 20:04:44 - Feat.: 1 - Title: Kým nie je neskoro. Estónska premiérka vyzýva spojencov na zvýšenie výdavkov na obranu 02 - Modified: 2024-03-19 18:08:51 - Feat.: 1 - Title: Budeme ich trestať, nech sú kdekoľvek. Putin po voľbách žiada tajnú službu, aby vypátrala "zradcov" 03 - Modified: 2024-03-19 17:42:17 - Feat.: 1 - Title: Európska únia predloží plán na použitie zmrazených ruských aktív. Dôvodom je vyzbrojenie Ukrajiny 04 - Modified: 2024-03-19 15:25:01 - Feat.: 1 - Title: Putin nie je náš prezident, vraví Navaľná. Vo videu ocenila účasť tisícov Rusov na volebnom proteste 05 - Modified: 2024-03-19 12:49:14 - Feat.: 1 - Title: Z holubice jastrabom. Premena Macrona vzbudzuje otázky, tvrdia Briti
01 - Modified: 2024-05-08 18:20:35 - Feat.: - Title: Ukrajina po ruskom útoku obmedzila dodávky elektriny, varovala pred výpadkami 02 - Modified: 2024-05-08 21:29:08 - Feat.: - Title: Krajiny EÚ sa zhodli, že z výnosov zo zmrazených ruských aktív vyzbroja Ukrajinu 03 - Modified: 2024-05-08 15:07:23 - Feat.: - Title: Z peňazí zbierky Munícia pre Ukrajinu nakúpia delostreleckú muníciu. Na fronte nám chýba, potvrdil veľvyslanec 04 - Modified: 2024-05-08 14:00:37 - Feat.: - Title: Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom 05 - Modified: 2024-05-08 12:59:00 - Feat.: - Title: Čína zablahoželala Putinovi k inaugurácii do prezidentského úradu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 06:27