Oleksij Baranovskyj z Légie Sloboda Ruska, Kholod zo sibírskeho práporu a Denis „White Rex“ Kapustin z Ruského dobrovoľníckeho zboru sa zúčastňujú na tlačovej konferencii proukrajinských ruských polovojenských skupín. FOTO: Reuters
StoryEditor

Odvrátili sme eskaláciu na fronte, tvrdia ruské milície bojujúce na strane Ukrajiny

21.03.2024, 16:24
Autor:
ČTKČTK

Ruskí dobrovoľníci z Légia Sloboda Rusku minulý týždeň ohlásili, že sa im podarilo prekročiť aj s tankami ukrajinsko-ruskú hranicu a ovládnuť dedinu Ťotkino v ruskej Kurskej oblasti.

Ruskí dobrovoľníci bojujúci na strane Ukrajiny tvrdia, že vďaka svojim nedávnym vpádom z ukrajinského územia do ruského pohraničia pomohli predísť eskalácii bojov na ukrajinskom fronte. Uviedli to na tlačovej konferencii, ktorú zorganizovala ukrajinská agentúra Ukrinform.

Ruskí dobrovoľníci z Légia Sloboda Rusku minulý týždeň ohlásili, že sa im podarilo prekročiť aj s tankami ukrajinsko-ruskú hranicu a ovládnuť dedinu Ťotkino v ruskej Kurskej oblasti.

Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že sa mu pokus o vpád podarilo odraziť a že ruské sily spôsobili útočníkom značné straty. Súdiac z ďalších oznámení ruského ministerstva obrany pokračovali strety na ukrajinsko-ruskej hranici aj v ďalších dňoch.

image

Noví vlasovci hatia Putinov triumf. Rusko bombarduje vlastné dediny

"Presmerovali sme na seba taktické letectvo. Vykonalo vyše 230 úderov, pričom všetky bomby spadli na ruské územie. Vďaka našej operácii mohli ukrajinské ozbrojené sily stabilizovať front a zabezpečiť ochranu úsekov, kde sa očakával rozsiahly útok Ruska," oznámil na konferencii predstaviteľ Legie Sloboda Ruska Alexej Baranovskij.

Na konferencii vystúpil okrem toho aj predstaviteľ oddielu Ruský dobrovoľnícky zbor a zástupca zoskupenia Sibírsky prápor, ktoré sa tiež hlási k operáciám v ruskom pohraničí.

Rusi podľa Baranovského chceli ešte pred blížiacim sa uvedením ruského prezidenta Vladimira Putina do úradu v jeho novom funkčnom období prejsť do väčšieho útoku na ukrajinskom fronte.

"Naša operácia tieto útočné plány ruskej armády vo vojenskom zmysle prekazila. Boli donútení previesť značné množstvo síl od Kupjansku v Charkovskej oblasti, aby udržali svoju Belgorodskú a Kurzkú oblasť," uviedol Baranovskij.

image

Prekročili sme Rubikon, hlásia proukrajinské milície. Tvrdia, že dobyli dedinu v Rusku

Ruské sily podľa Baranovského pri stretoch v pohraničí prišli o 651 ľudí. Ďalších 908 ich utrpelo zranenia a 37 upadlo do zajatia. Proukrajinským bojovníkom sa okrem toho údajne podarilo zničiť 121 kusov vojenskej techniky a 50 ďalších kusov vyradiť z prevádzky.

Podobné vyhlásenia nemožno okamžite overiť. Ruské úrady sa k svojim stratám pri potláčaní bojov na rusko-ukrajinskej hranici nevyjadrili.

Do ruského pohraničia sa ruským milíciám bojujúcim na strane Ukrajiny podarilo vpadnúť už vlani na jar. K vpádom sa vtedy prihlásili aj zoskupenia Ruský dobrovoľnícky zbor a Légia Sloboda Rusku.

01 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 02 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 03 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 04 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 05 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:17